www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2013

Roman a Diana Vaňkovi se rally baví

19. prosince 2013 • 09:00

Také rodinná dvojice otce a dcery Vaňkových patří neodmyslitelně do českého rallysportu. Posádka z Valašské Bystřice si letos dojela pro 3. místo na Kopné a na Barum rally musela Diana svého otce za volantem krotit.

Roman Vaněk - Diana Vaňková (Škoda 130 RS) - Valašská Rally 2013

Roman Vaněk začal jezdit automobilové soutěže s krásnou historickou Škodou 130 RS v roce 2008 a za celou svou soutěžní kariéru neslyšel rozpis z úst jiného spolujezdce, než dcery Diany. I když pro pracovní vytížení nestartují Vaňkovi pravidelně, přesto dosahují na pěkné dílčí výsledky. V sezoně 2013 se rodinná posádka postavila čtyřikrát na start rally, jednou z toho bylo umístění na bedně a jednou zůstal závod nedokončen. První letošního soutěž roku si Roman s Dianou naplánovali na Impromat Rallysprint Kopná v nedalekých Slušovicích. Tento sprint má jezdec z Valašské Bystřice velmi rád, neboť z dosavadních startů vždy soutěž dokončil.

„Na Kopnou jezdíme rád. Jsou zde krásné ale těžké rychlostní zkoušky. V minulosti jsme zde startovali třikrát a v roce 2011 jsme vyhráli třídu V. Loňský rok byl z pohledu výsledku o chloupek horší, když jsme si dojeli pro bronz, ale naše třída se rok od roku zkvalitňuje, takže výsledek je o to cennější. Letošní ročník jsme při trénincích používali sluneční brýle, ale na závody hrály prim stěrače u auta. Již tak těžké erzety byly díky počasí ještě těžší. Soutěž jsme zvládli bez jediného škrábance na škodovce a v cíli zopakovali loňský výsledek,“ podělil se o dojmy z rallysprintu Kopná Roman Vaněk. Vedle 3. místa ve třídě V, obsadila posádka i 20. místo v Poháru ČR.

Moravským závodům zůstali Vaňkovi věrni i při dalších startech. V červenci se otec s dcerou postavili k startu ve Valašském Meziříčí do Valašské rally. Třída V čítala tentokráte osm posádek. Romana s Dianou ovšem doprovázely během soutěže technické problémy, které ovlivnily konečný výsledek. „Valaška byla pro nás hodně náročná. Jednak velké horko nám moc nepřidalo, ale také nás zlobila technika - konkrétně brzdy. V prvním servisu jsme vyměnili brzdové válečky a mohli jsme pokračovat. Na RZ Helfštýn nás zase překvapila mokrá trať, proto jsme raději lehce zvolnili. Nejvíce jsme spokojeni s RZ Lešná.Líbila se nám její techničnost, i když jednou jsme na této erzetě byli mimo trať. Pár přeražených latí nás stálo poškozený přední nárazník. Jinak jsme si závod užívali, takže i tady panuje spokojenost,“ vrátila se k domácí soutěži Diana Vaňková. Rodinné duo z Valašské Bystřice dokončilo Valašskou rally na 31. místě absolutně, 15. místě v Poháru ČR a ve třídě V obsadili nepopulární 4. místo.

Stejně jako v loňském roce, ani letos si Vaňkovi nenechali ujít možnost startovat na zlínské Barum rally, kde jeli v demonstrativní jízdě, což byla kategorie vypsaná pro historické vozidla. „Barumku jsme si nesměli nechat utéct. Její kouzlo je hlavně v atmosféře, kdy jsou okolo rychlostních zkoušek špalíry diváků, kteří mávají a fandí. My jim na oplátku předvádíme jízdu plnou smyků. Náročné tratě jsme zvládli i když někdy s mírnými krizovkami. Otec byl velmi vyhecovaný diváky a riskoval, občas jsem ho musela krotit. Na Semetíně jsme si i zaskákali, prostě krásný závod,“ popsala momenty z Barum rally Diana Vaňková.

Poslední rally roku se odehrála na vsetínských kopcích, kdy se jede i kousek od rodinného sídla Vaňků. Partr Rally Vsetín však byla nad síly techniky u závodní Škody 130 RS. „Domácí rally je pro nás vždy velkou výzvou. Hrozně jsme se těšili na fanoušky, a chtěli jsme se co nejlépe umístit. Ale jak už to tak bývá, celý rok je bez poruch a na domácí rally přijde závada. Bohužel technika nás zradila ve 4 RZ kdy nám klekla převodovka a museli jsme odstoupit,“ posteskl si nad odstoupením Roman Vaněk.

„I přes jedno odstoupení hodnotíme sezonu 2013 kladně. Nás trošku svazuje zaměstnání, které neumožňuje pravidelné starty, ale povinnosti jsou vždy přednější před zábavou. Všechny soutěže jsme si užívali a věříme, že jízdou jsme bavili i diváky. A o to nám při naší účasti v rally jde především: bavit sebe i druhé. Co se týká sezony 2014, tak tady moc velké změny u nás nebudou. Auto zůstane stejné a výběr závodů se bude odvíjet od pracovního vytížení. Chtěli bychom však i v příštím roce startovat na závodech, které se pojedou v blízkém okolí. Na závěr bychom chtěli poděkovat rodině za podporu a fanouškům za fandění,“ shrnul letošní sezona a nastínil plány do příštího roku Roman Vaněk.

Výsledky sezony 2O13
Rallysprint Kopná3. místo tř. V1, 20. místo PČR
Valašská rally4. místo tř. V1, 15. Místo PČR
Star Rally Barum Rally Zlín HistoricDemonstrační jízda
Rally VsetínTechnická závada

Barbora Vebrová ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist