www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 12. května 2024, Svátek má Pankrác, zítra Servác

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství Evropy 2014

Oslavy v M-Sportu: 50 postavených Fiest R5

14. března 2014 • 23:00

Zatímco francouzské „R5-duo“ od Peugeotu a Citroënu se s průtahy a velkými obtížemi jen pomalu dere na svět, v M-Sportu si mnou ruce. S Fordem Fiesta R5 se podařila trefa do černého, když s tímto speciálem britská firma vyrukovala s více než půlročním předstihem – právě v těchto dnech M-Sport dokončil padesátý exemplář, což je úctyhodný výkon i vzhledem k obecným počtům dříve vyráběných vozů S2000.

50. Ford Fiesta R5

Ford Fiesta R5 se narodil poměrně nečekaně a rychle. V době, kdy Peugeot a Citroën už dávno vydávaly oficiální prohlášení, že chystají nové speciály pro kategorii R5, se o Fordu vůbec netušilo. Až jednoho dne se na internetu objevila první skica a za několik málo měsíců už auto mělo homologaci. Poprvé pak vyjelo v polovině roku 2013 (ostrá premiéra mimochodem proběhla díky Janu Sýkorovi v Česku) a vydalo se na vlnu globálního úspěchu. Dnes tento vůz závodí na národních, regionálních i světových tratích a sbírá vavříny takřka po celém světě.

M-Sport aktuálně registruje bezmála 70 objednávek, přičemž doposud jeho vozy putovaly do celkem 21 zemí - od Evropy přes Blízký Východ po Jižní Ameriku. Doma ve Velké Británii se navíc našlo už sedm zájemců o kit R5+ pro národní mistrovství, který obsahuje větší 34-milimetrový restriktor a poskytuje tak o 30 koní vyšší výkon.

Malcolm Wilson k Fiestě R5 říká: „Toto auto je jedním z našich nejúspěšnějších modelů vůbec a otevřeně můžu říct, že zachránil naši letošní účast v nejvyšší kategorii rallysportu. Uspokojující je samozřejmě také úroveň, s jakou se mu daří na mezinárodních soutěžích. Je to odměna pro každého člena M-Sportu a zároveň podpora do další práce. Spokojenost našich zákazníků s tím, že jsme byli schopní vytvořit konkurenceschopný produkt, je to, co nás žene dál.“

50. Ford Fiesta R5

Ford Fiesta R5 v číslech
Celková vítězství10
Vítězství ve třídě27
Vítězství ve WRC24
Aktuální vedení v šampionátech4
Vyhrané RZ ve WRC292
Aktuální počet objednávek67
Počet objednávek R5+7
Počet zemí dodání21
Počet dokončených vozů50
Počet hodin potřebný ke stavbě jedné Fiesty R5400
Počet testovacích kilometrů5431
Počet dní jako jediné R5 na trhu234
Počet testovacích jezdců2
Počet konstruktérů10
Počet týdnů vývoje36

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist