www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2014

Lumír Firla ve sprintech se Subaru

2. dubna 2014 • 15:45

Pražský tým Duck Racing jezdce Petra Kačírka vstupuje v roce 2014 do své již třiadvacáté sezóny závodění na okruzích. Postupně své aktivity ale rozšiřuje, a tak je letošek pro něj také pátou sezónou v rally a premiérovou mezi historickými vozy. Zatímco na okruzích se může Duck Racing pochlubit třemi tituly mistra republiky, na výraznější úspěch v rally zatím čeká. To by se letos mohlo změnit…

Lumír Firla - Zdeněk Jůrka (Subaru Impreza Sti) - Barum Czech Rally Zlín 2013

„Po Pražském rallysprintu jsem přemýšlel, jak dál v rally a také co udělat s imprezami, které mám v dílně,“ popisuje situaci na konci minulého roku Petr Kačírek a vysvětluje dále: „Lákavá byla například představa obě auta prodat a koupit ojetou Škodu Fabia S2000. Usoudil jsem ale, že je zbytečné koupit speciál Super 2000 pro to, abych s ním jel pouhé čtyři závody za rok – jsem totiž hodně pracovně vytížen, mám i své povinnosti na okruzích a k tomu se přidal i další skvělý nápad Vojty Štajfa, vyrazit s historickým vozem na závod La Carrera Panamericana.

Řekl jsem si tedy, že lepší pro mne bude prodat jen jedno auto a s druhým se zúčastnit v roce 2014 několika soutěží, které s ničím termínově nekolidují. Pak se ale situace vyvinula ještě trochu jinak – pro Pražský rallysprint jsem nabídl jedno auto ´mladýmu Firlíkovi´ (tedy Lumírovi Firlovi mladšímu). Ten se navíc výtečně prezentoval s imprezou už na loňské Barum rally a protože znám i jeho celkový přístup k autu, uvědomil jsem si, že právě on by mohl být ten správný jezdec do druhého vozu, který by přivezl nějaký ten vavřín do Duck Racingu také z rally. Pak události nabraly rychlý spád a s Lumírem starším jsme se už dohodli během jediné schůzky.

Věřím, že právě Lumír (mladší) dokáže správně využít potenciálu vozu a zkušeností týmových mechaniků. Se zázemím, které bude mít k dispozici, by totiž mohl i bojovat o titul ve své třídě. Mně by se totiž moc líbilo, kdyby se Duck Racing stal prvním týmem v historii, který by získal v jednom roce titul v soutěžích i na okruzích. Je to sice odvážný cíl, ale ne nereálný! K dokonalosti by pak už jen chybělo vyhrát v Mexiku…“

Obě týmové imprezy, tedy jak Subaru Impreza WRX STI pro Lumíra Firlu a jeho spolujezdce Zdeňka Jůrku chystané pro sprintrally, tak také vůz připravený pro Petra Kačírka a Jardou Jugasem pro vybrané závody, se budou samozřejmě i nadále připravovat pod vedením Pavla Janouška v Subaru Czech Rally Teamu Vojty Štajfa. „U Vojty se mé dvě imprezy mají jako v bavlnce, je o ně maximálně postaráno a Pavel je vždy přiveze na závody jako nové,“ říká s úsměvem Petr Kačírek.

Jak Petr naznačil, letošní rok bude pro něj a celý tým ještě náročnější než sezóny předešlé. Prioritou zůstávají okruhy, k tomu přibude několik účastí v domácích soutěžích, no a třešničkou na dortu bude účast na slavném mexickém podniku ´La Carrera Panamericana´. Pro tyto účely již vzniká pod rukama Pavla Janouška a Honzy Kubíčka vedle historického vozu Subaru pro Vojtu a stejně starého Porsche pro Jardu Petráska, také zcela ´nový´ závodní historický vůz BMW 3,0CS Coupé z roku 1969, se kterým se právě Petr Kačírek společně s navigátorem Jaroslavem Jugasem pokusí pokořit 3500 km dlouhý závod v těžkých podmínkách.

Jezdec má již plán: „Zhruba od poloviny sezóny bych se chtěl věnovat zejména přípravě a testování ´mexického bavoráka´ i spolujezdce Jardy. Jak jsme si totiž ověřili na podzim při naší expedici na minulý ročník Carrery, nejtěžší úkol v tomto závodě musí splnit auto, po něm mechanici a také spolujezdec. No a když tohle vše perfektně funguje, jezdec si to celé hezky užije,“ říká s úsměvem Kačírek.

Pro něj ale sezóna 2014 začíná nadcházející Valašskou Rally, kde se představí oba vozy Subaru Impreza ve shodném designu týmu Duck Racing. Se startovním číslem 10 se představí Lumír Firla se Zdeňkem Jůrkou, vůz číslo 20 pojede s posádkou Petr Kačírek – Jaroslav Jugas. Celý tým je optimisticky naladěn a věří, že již start do nové sezóny se vydaří a že na jejím konci bude i důvod k oslavám.

Duck Racing Media Team
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist