www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2014

Karel Trněný vyhrál Valašskou Rally

6. dubna 2014 • 11:00

Karel Trněný s novým spolujezdcem Pavolem Kušnierem vyhráli první letošní soutěž na našem území, Valašskou Rally. Po odpadnutí vedoucího Jaromíra Tomaštíka sváděli napínavý vteřinový souboj s Janem Sýkorou a Matthiasem Kahlem, kteří je nakonec doprovodili na stupně vítězů.

Karel Trněný - Pavol Kušnier (Škoda Fabia WRC) - Valašská Rally 2014

Výsledky Valašské Rally ON LINE --- Základní informace o Valašské Rally --- Diskuze k Valašské Rally

Startovní listina do 1. etapy

- - - - - - - - - - - - Průběh soutěže - - - - - - - - - - - -

Karel Trněný s novým spolujezdcem Pavolem Kušnierem vyhráli první letošní soutěž na našem území, Valašskou Rally. Po odpadnutí vedoucího Jaromíra Tomaštíka sváděli napínavý vteřinový souboj s Janem Sýkorou a Matthiasem Kahlem, kteří je nakonec doprovodili na stupně vítězů.

Po dlouhé zimní pauze se v okolí Valašského Meziříčí sešel úctyhodný počet 114 posádek. Přestože nebylo příliš pěkné počasí, tratě byly suché, což společně s nadržeností jednotlivých posádek slibovalo nejen napínavé souboje, ale i řadu dramatických událostí. Což se bohužel potvrdilo, tři rychlostní zkoušky musely být přerušeny a posléze i zrušeny, takže později startující posádky se v první polovině soutěže příliš nesvezly.

Boj na čele však byl od začátku hodně zajímavý. Nejrychleji začal aktuální lídr polského šampionátu Lukasz Habaj, kterého však posléze lehce potrápilo auto. Na vedoucí pozici se tak dostal domácí Jaromír Tomaštík, ani jemu však nebylo přáno zvítězit. Právě naopak, se soutěží se musel rozloučit potupně na vlastnoručně pořádané divácké zóně na RZ 5, když jej zradila převodovka.

Vteřinový souboj o vítězství tak rozhodl Karel Trněný, který se na Valašsku prezentoval nezvykle kvalitní jízdou a své prvenství si určitě zasloužil. Na stupně vítězů jej doprovodil Jan Sýkora, který musel vzít zavděk Fabií S2000, když jeho Fiesta R5 ještě nebyla připravena po nedávné havárii v Rakousku. Třetí stupínek pak obsadil německý host Matthias Kahle.

Ani další soupeři pak neztráceli mnoho času. Do celkové půlminuty se vešli ještě Jan Dohnal a Lukasz Habaj. Pozici nejrychlejší posádky z druhé půlky první desítky vybojoval Martin Vlček vracející se na závodní tratě po těžké havárii na Barum Rally následován slovenským hostem Vlasto Majerčákem a nejrychlejším produkčním vozm Martina Březíka. První desítku pak uzavřeli Robert Adolf a Robert Kořístka, o jehož účasti se zraněnou nohou se rozhodlo až na poslední chvíli.

V rámci kategorie vozů s jednou poháněnou nápravou zvítězil celkem bezpečně Egon Smékal, o další příčky se však sváděl tuhý souboj. I díky Maxově penalizaci za předčasný start byl nakonec nejúspěšnější Petr Zedník, který se po pohárovém roce vrací zpět na mistrovské tratě, bronz nakonec bere Ondřej Bisaha.

V rámci MČR historických vozů se sešlo početné startovní pole, na čele však byl jediný favorit. Jiří Kalista převyšoval zbytek startovního pole jak technicky, tak i jezdecky. A přestože se historici kvůli zrušeným zkouškám příliš nesvezli, i tak dokázal Kalista najet na své soupeře téměř čtyři minuty. Na stupně vítězů jej doprovodili Petr Hustý a Lumír Vyorálek, který v 'bratrovražedném' souboji žigulíků o bronzový stupínek porazil Pavla Karlíka o deset vteřin.

-

--před startem--

Po dlouhé pauze konečně začíná pravá domácí soutěžácká sezóna. Zahajovacím podnikem letošního Timeseal mistrovství České republiky ve sprintrally je Valašská Rally, která se uskuteční na rychlostních zkouškách v okolí Valašského Meziříčí. Průběh celé soutěže můžete sledovat živě společně se serverem AutoSport.CZ.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist