www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2014

Milan Obadal: špéra na Valašce byla silnější než já

9. dubna 2014 • 09:00

Po zimní pauze se naplno rozjela také rally sezona v České republice. První závod spritového šampionátu se konal v okolí Valašského Meziříčí, kdy se populární „Valaška“ po roce ve volných podnicích dostala zpět do mistrovství, tentokráte ovšem do jednodenních soutěží.

Milan Obadal - Ivo Vybíral (Honda Civic Vti) - Valašská Rally 2014

Na start se postavila mimo jiné i posádka usedající druhý rok do Hondy Civic Vti – Milan Obadal a Ivo Vybíral, která si svůj letošní první start odbyla v Rakousku při Schneerosen Rally. Ve třídě 9, kde Milan s Ivem startovali, byla velmi silná konkurence šestnácti soupeřů a tak se daly čekat krásné a těsné souboje. Od pořadatelů kluci dostali přidělené startovní číslo 71 a po seznamovacích jízdách mohli vyrazit do závodu. „Při seznamovacích jízdách probíhalo vše na jedničku. Rozpis na prvních dvou vložkách seděl dokonale, atmosféra v autě byla skvělá. Po odtrénování i poslední rychlostky, naší oblíbené Bystřičky, jsme večer jeli domů spokojení a natěšení na sobotní porcičku ostrých kilometrů,“ řekl Ivo Vybíral.

Jenže kdyby kluci tušili, jak bude závod probíhat, moc by se na něj netěšili. Když se jejich soutěžení na Valašské rally 2014 shrne, zazávodili si pouze jednu a půl rychlostní zkoušky. „Bohužel hned první měřený úsek byl pro nás zrušen, kvůli havárii našeho kamaráda Rendy Dohnala. Po zprávě, že jsou kluci potlučení a odnesly to jen plechy, jsme byli zase o něco klidnější. Tudíž jsme závodili naostro až na druhé rychlostce, kde jsme chytli docela dobrý rytmus. Sice pár chybiček tam bylo, ale výsledný čas nebyl vůbec špatný,“ připomínali první ostré kilometry závodu Milan a Ivo.

Po druhé rychlostní zkoušce posádce Obadal – Vybíral patřila 10. pozice ve třídě 9. Po 2.RZ následoval servis ve Valašském Meziříčí a poté se jelo druhé kolo stejných erzet, tedy Hukvaldy a Puntík. „Při druhém průjezdu erzetou Hukvaldy, jsme se vůbec nemohli dostat do tempa a náš čas zde nebyl nejlepší. Nic jsme ale nevzdávali, protože šance na dobré umístění v cíli stále byla,“ prozradil Ivo Vybíral.

Milan Obadal - Ivo Vybíral (Honda Civic Vti) - Valašská Rally 2014

Čtvrtá rychlostní zkouška byla pro posádku hondy ze stáje Sparrow racing team kritická a taktéž konečná. „Před startem erzety jsme si řekli, že musíme zajet dobrý čas, abychom dohnali ztrátu z předchozího měřeného úseku a zaútočili na vyšší umístění. Od začátku jsme tlačili na pilu a vše nám vycházelo podle našich představ. Bohužel přišel poslední retardér, který nám přinesl smůlu. Pří výjezdu jsem moc brzy přidal plný plyn a na vyházených nečistotách nás špéra vytáhla nejprve do jednoho příkopu, ze kterého jsme se odrazili do druhého příkopu. Aby toho nebylo málo, ve druhé příkopě byl betonový mostek, o který jsem vylomil levé přední kolo a poničil auto. Samozřejmě pro nás závody skončily a dost nás to mrzelo, protože jsme se zase dostávali do tempa,“ popsal nešťastnou událost Milan Obadal.

Na závěr patří velké poděkování sponzorům a partnerům posádky Obadal – Vybíral a také celému Sparrow racing teamu za perfektně připravené auto. Jelikož Milan s Ivem startují v obou šampionátech, další jejich start by měl být na rally v Českém Krumlově, kde se budou prát o bodíky do hodnocení mezinárodního mistrovství České republiky v rally.

Miroslav Vebr ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist