www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2014

Boj o absolutní vítězství na Valašce Tomaštíkovi zhatila převodovka

10. dubna 2014 • 12:00

Valašská rally otevřela tuzemskou sezónu v jednodenních automobilových soutěžích, čili Timeseal Mistrovství České republiky ve Sprintrally 2014. Závodu s centrem ve Valašském Meziříčí se zúčastnily i domácí posádky JT Rally Teamu a bylo o nich určitě hodně slyšet.

Jaromír Tomaštík - Róbert Baran (Subaru Impreza WRC) - Valašská Rally 2014

Asi největším překvapením letošní Valašky vůbec se stal Jaromír Tomaštík. Domácí pilot nastoupil do třetí sezóny s vozem Subaru Impreza S12 WRC a jak již prorokoval, sezóna to bude poslední aktivní v jeho kariéře. Vsetínský jezdec tedy podřizuje vše co nejlepšímu výsledku a pořádně se do toho opřel už z kraje úvodní soutěže roku. Společně se svým novým spolujezdcem Róbertem Baranem zajeli skvělý třetí čas na první rychlostní zkoušce, když ztráta na čelo byla pouhá půlsekunda. Ve druhém testu se ale už posádka JT Říha Group Rally Teamu dostala do vedení a do servisní zóny si přivezla více než čtyřsekundový náskok. Následovala druhá runda, kde česko-slovenská dvojice ještě zatáhla a manko nejbližších soupeřů narostlo na 7,5 vteřiny.

V druhém servise se zdálo být s ex-továrním vozem vše v pořádku, a tak se nabuzená nejrychlejší posádka celého startovního pole vydala vstříc dvojímu průjezdu Bystřičkou, resp. RZ Přehrada. Jenže zde se situace úplně otočila. Při sjezdu do Rocksteel arény vypověděla službu převodovka, když praskla hlavní převodová hřídel. „Všechno probíhalo úplně v pohodě a vypadalo to, že se konečně dočkám vytouženého absolutního vítězství na domácím závodě. S Robkem jsme si v autě báječně sedli a všechno klapalo na jedničku. Jenže pak se ukroutila hlavní hřídel na převodovce a bylo po nadějích. Auto zůstalo stát vtipně přímo v divácké Rocksteel aréně, kterou jsme my jako tým připravovali. Odstoupili jsme z, troufám si říci, bezpečného prvního místa. Navíc jsem věděl, že erzeta Přehrada mi vyhovuje, ale asi mi nebylo přáno. Po velké radosti přišlo obrovské zklamání, ale musím to brát sportovně, to se prostě v rally stát může. Každá soutěž končí až na cílové rampě a já věřím, že dokážeme na dílčí výsledky z Valašsky navázat na Kopné,“ přeje si Jaromír Tomaštík.

Premiérové kilometry v ostré soutěži si za volantem Mitsubishi Lancer EVO IX odjela zpěvačka a herečka Olga Lounová, která se v rámci JT Rocksteel Rally Teamu společně se spolujezdcem Richardem Nesvadbou také představí ve spritovém šampionátu. A na první seznamovací rande to vůbec nebylo špatné. „Jsem moc spokojená, vyzkoušeli jsme nové auto, které bezvadně funguje a jsem z něj opravdu nadšená. Zapracovali jsme zase na rozpisu a i ten nám teď daleko více sedí. Při prvním startu s novým vozem jsme dojeli bez šrámů do cíle, takže co víc si může člověk přát. Myslím, že několik závodů pojedeme ještě malinko lehčeji, abychom se opravdu dobře s novým náčiním seznámili. Už se moc těším na další závody, protože řídit silnou čtyřkolku je opravdu fantastický pocit,“ říká nadšeně Olga Lounová.

Olga Lounová - Richard Nesvadba (Mitsubishi Lancer Evo IX) - Valašská Rally 2014

Identický vůz řídí letos i Zdeněk Pokorný a i v jeho případě se jedná o smíšenou posádku, když na pravé sedadlo bude po celý rok usedat zkušená Pavla Fričová. Jejich hlavním cílem je stále zábava, ale občas by oba chtěli i řádně zatopit konkurenci. A že jsou na dobré cestě, to se ukázalo už ve Valašském Meziříčí. „Valašska z našeho pohledu úplně super. Splnili jsme si všechny cíle, které jsme si před závodem dali. S novou spolujezdkyní Pavlou Fričovou také vše klapalo na jedničku a i to se odrazilo na pěkném výsledku. Takhle nějak bychom se chtěli pohybovat. Myslím, že jsme i celkem zrychlili a pokud by to takto fungovalo i v příštích závodech, byli bychom opravdu spokojeni. V úvodu jsme krátce zalítli do škarpy, ale to nás naštěstí moc nezdrželo, takže na nádherné trati jsme dosáhli pro nás na opravdu uspokojivý výsledek,“ libuje si Poky z JT Rocksteel Rally Teamu.

Letos není Olga Lounová jedinou celebritou v JTRT. Další známou osobností, kterou chytla automobilová rally natolik, že se aktivně účastní závodů, je herec David Suchařípa. Ten za sebou již pár závodů má a pro letošek si přichystal po domluvě s JT Rocksteel Rally Teamem kompletnější program. David na sobě neustále maká a k rally přistupuje velmi zodpovědně. To ukázala už první letošní soutěž s novým vozem Renaultem Clio Sport. „Valašská rally pro nás hlavně byla velké testování. Až na malé mechanické problémy, které mechanici bravurně odstranili, fungovalo auto skvěle. Šesté místo ve skupině je dobré, ale chceme se samozřejmě dál zlepšovat. Zázemí a atmosféra týmu jsou na vysoké profesionální úrovni, takže jsem opravdu šťastný, že vše běží, jak má a chtěl bych vyjádřit všem velký dík,“ pochvaluje si nový tým David Suchařípa.

Po zrušení rallysprintu v Lužických Horách je dalším bodem v kalendáři populární RallySprint Kopná, který se jede na konci května. I zde se pak určitě představí plná sestava JTRT.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist