www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2014

Fifty-Fifty zahájil sezónu na dvou frontách

1. května 2014 • 20:40

První dubnový víkend otevřel motoristickou sezónu pro zlínský tým Fifty fifty na Valašsku, kde se posádky Miroslav Kadlec - Daniel Janalík a premiérově i Michal Červenka - Martin Ševčík rozhodli pokořit nástrahy prvního podniku sprintového šampionátu v rámci tradiční Valašské Rally. Na druhém konci republiky a ve zcela odlišné disciplíně se pak představil na autodromu v Mostě další z členů týmu Viktor Mechl, jenž usedl do kokpitu formule Tomis N-1400 a odkroužil si na okruhu premiérový závod sezóny v rámci Carbonia Cupu.

Nejprve tedy pojďme na Valašsko, kde se představil premiant v barvách Fifty -Fifty Michal Červenka , ale také stálý člen týmu Mirek Kadlec. „Do třetice v cíli, to byl náš hlavní sen při letošním startu na Valašské rally,“ začal povídání zlínský pilot vozu Honda Civic. V předchozích dvou ročnících jej totiž ze závodu vždy vyřadila drobná kolize, což se projevilo na opatrné jízdě především brzy po startu.

Miroslav Kadlec - Daniel Janalík, Honda Civic VTi

„Opatrná jízda se bohužel projevila na dosažených časech .Pocit po dlouhé zimní přestávce v autě byl hodně rozporuplný.Na jedné straně tě dusí tíha dojetí do cíle, a na druhé straně touha jet ještě rychleji . Mezi těmito myšlenkami bylo hodně těžké hledat kompromis,“ vzpomíná s odstupem času a již s úsměvem na tváři na pocity za volantem při prvním letošním startu Mirek.

Posádka Hondy však s přibývajícím časem stráveným na trati získávala na rychlosti a především pak na důvěře v auto. „Po prvním servisu, kdy jsme změnili nastavení auta, byla honda o hodně klidnější. Jenže bohužel při průjezdu první Bystřičky hned dole pod hrází auto ztratilo výkon a nechtělo se vůbec dostat do otáček. Pocit z auta byl najednou strašný, neboť jsem nevěděl co řadit a spolujezdce jsem skoro nevnímal,“ přiznal pilot, který byl již pomalinku smířený s tím, že ani napotřetí cíl Valašky asi nespatří.

Po dojezdu do cíle RZ a telefonním hovoru s mechaniky v servisu nechala posádka dle jejich rad auto chvíli stát s vypnutým motorem. Po dojezdu do přeskupení navíc kluci poslechli zvuk motoru a neshledali na něm žádnou závadu. To posádku trochu zklidnilo a mohla se tak vydat vstříc zdolávání poslední rychlostky. Po cestě na start však Mirovi neustále vrtalo v hlavě, proč auto nechtělo jet. „Neustále jsem vyhodnocoval, co se stalo, až mne napadla myšlenka 'že ty jsi nevrátil zpět ručku?',“ pousmál se potutelně Mira, jenž téměř 2/3 těžké RZ absolvoval se zataženou ruční brzdou..

„S myšlenkou neudělat stejnou chybu jsem šel do poslední RZ a dával si pozor co dělám především na parkovišti pod hrází, kde ručka zůstala v nesprávné poloze při prvním průjezdu. Chyba tedy nebyla ve voze, ale opět mezi volantem a sedačkou,“ přiznal Mira sportovně.

Poslední RZ si tak posádka užila již na plno a svým výkonem si jen potvrdila, že i s těmi nejlepšími ve skupině lze závodit. V cíli byli nakonec Mirek s Danem klasifikováni na celkovém 56. místě a osmém místě ve třídě 9. Dalším závodem bude pro Mirka slovenská Rally Prešov, kde se po jeho boku premiérově posadí na sedadlo spolujezdce Zdenka Tamášová.

Michal Červenka - Martin Ševčík, Peugeot 205 Gti

Druhá posádka týmu Fifty- Fifty Michal Červenka - Martin Ševčík se na valašsku představila s osvědčeným vozem Peugeot 205 Gti. I přesto, že se díky zrušení hned poloviny RZ v závodě posádka příliš nesvezla, dosáhla velmi slušného výsledku v podobě šestého místa v rámci poháru pořadatele a celkově pak místa pětačtyřicátého.

„Mimo toho, že jsme se tady moc nesvezli, jsme docela spokojeni. Šlo nám především o vyzkoušení auta a dosažené časy naznačily, že funguje na výbornou. Již teď se ale těšíme na další závod, kterým pro nás bude stejně jako pro Mirka domácí Rallysprint Kopná,“ vzhlíží již směrem k téměř domácímu podniku želechovický pilot.

Viktor Mechl

Třetím týmovým zástupcem je jak bylo zmíněno výše Viktor Mechl, který již v loňské sezóně začal koketovat s okruhovým závoděním ve formuli. Letos vstoupil do první kompletní sezóny s formulí Tomis a budeme jej tak pravidelně vídat na okruzích v rámci Carbonia Cupu. V době konání Valašky Viktor vybojoval první body za vítězství ve třídě D2 a páté místo mezi formulemi na okruhu v Mostě.

„Od prvních tréninků jsem měl stále na čem pracovat. Největší pomocí mi byl technik s telemetrií. Okamžitě viděl všechny mé chybičky a rezervy, což je výhoda při projíždění stejné zatáčky znovu a znovu a přesto pokaždé trochu jinak. Je to úplně něco jiného, než znám z rally a zatím mě to velice baví. Určitě se toho za tento rok opět naučím hodně nového,“ těší se na zbytek letošní sezóny Viktor.

Další zkušenosti s formulemi bude pilot ze Zlína sbírat již 19. května při závodě na Slovakiaringu u našich východních sousedů.

Jiří Hejtmánek
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist