www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2014

Loňská Kopná: Tomáš Kostka se radoval z první výhry

27. května 2014 • 11:30

Nejoblíbenější český rallysprint na Kopné se konal v loňském roce již pojednadvacáté! Necelý týden před startem letošního ročníku se podívejme na loňský průběh soutěže. Vítězem XXI. MIT METAL Rallysprint Kopná 2013 se stala ve Slušovicích posádka Tomáš Kostka, Miroslav Houšť na voze Ford Fiesta RS WRC z týmu Rufa Sport. Osmadvacetiletý jezdec z Podkopné Lhoty vyhrál Kopnou poprvé a složil úspěšný reparát po havárii v předchozím ročníku v souboji o první místo. Na druhém místě skončili se ztrátou 47,7 vteřiny Miroslav Tarabus, Daniel Trunkát (Škoda Fabia S2000), třetí dojeli s odstupem 54,7 vteřiny na vítězného Kostku Roman Odložilík, Martin Tureček (Škoda Fabia S2000). Právě Odložilík vyhrál hodnocení v rámci rallysprintového šampionátu. Jednadvacátý ročník nejoblíbenějšího sprintu na našem území měl zdařilý průběh, a tak jediným negativem bylo deštivé počasí po celý průběh rallysprintu.

Tomáš Kostka - Miroslav Houšť, Ford Fiesta RS WRC - Rallysprint Kopná 2013

Pořadatelé z Rallysprint klubu AČR v Podkopné Lhotě připravili parádní podívanou s kvalitní startovní listinou. Kopná byla třetím podnikem osmidílného seriálu TIMESEAL Mistrovství České republiky ve sprintrally 2013 a dále součástí Poháru České republiky v rally, Mistrovství ČR juniorů, Dámského poháru a Poháru mládeže v rally. Organizátoři vypsali rovněž Pohár pořadatele. Pátečními přejímkami prošlo celkem 125 posádek, které čekala náročná trať, která byla ztížená vytrvalým deštěm v okolí Slušovic a Podkopné Lhoty. Podle předpokladů se usadil od první rychlostní zkoušky v čele favorizovaný Tomáš Kostka a vedení udržel až do konce.

Předpověď počasí hrozila ve Zlínském kraji černými mraky. V okolí Slušovic a Podkopné Lhoty v noci hustě pršelo, nicméně start rallysprintu se odehrál pod zamračenou oblohou. Dešťové srážky se spustily až před desátou hodinou dopolední. Startovní pole čekala hned na úvod nejdelší a nejtěžší rychlostní zkouška v itineráři soutěže. Obávaný úsek Kameňák zvládl nejrychleji favorizovaný Tomáš Kostka, druhý Jaromír Tarabus zaostal o 12,4 vteřiny a třetí Roman Odložilík přijel do cíle s mankem 15,5 vteřiny. Doslova ruletou se stala pro většinu posádek správná volba pneumatik. Řada jezdců chybovala hned na začátku, německý šampion Matthias Kahle byl mimo trať a Polák Mariusz Malyszcycki minul odbočku. Tomáš Kostka zajel nejlepší čas i ve druhém testu, hned za ním se seřadili jezdci na fabiích S2000 v pořadí Odložilík, Grzyb a Tarabus. Vinou špatně zvoleného obutí ztratil drahocenné vteřiny Antonín Tlusťák (Mitsubishi Lancer WRC), který figuroval po dvou erzetách na osmém místě. Úřadující sprintový šampion Tomáš Kostka nenechal nikoho na pochybách a celkem suverénně zvítězil, když nevyhrál jen jednu rychlostní zkoušku. Mnohem zajímavější byl souboj o stříbrnou příčku mezi jezdci na fabiích S2000. Za hodně proměnlivých podmínek, kdy se střídalo sucho a mokro, byl nakonec nejrychlejší Jaromír Tarabus jen s minimálním náskokem před Romanem Odložilíkem a Grzegorzem Grzybem z Polska. Pátý skončil suverénní vítěz produkčních vozů Miroslav Jakeš následován Antonínem Tlusťákem, kterého zbrzdily problémy s převodovkou a Janem Sýkorou. Úvodní desítku poté uzavřeli Karel Trněný, Martin Březík a Lumír Firla.

V hodnocení dvoukolek vyhrál Egon Smékal (Citroën DS3 R3T), na dalších místech skončili Patrik Rujbr a navrátilec na soutěžní tratě Petr Brynda (oba Renault Clio R3). Mezi 41 soutěžícím v rámci Poháru České republiky byl nejrychlejší kroměřížský Petr Zedník na Fordu Fiesta Kit Car. Celkem bylo klasifikována na cílové rampě rovná stovka posádek. Z předních jezdců odstoupili Matthias Kahle z Německa (Škoda Octavia WRC) kvůli poruše řízení, Jan Dohnal (Peugeot 207 S2000) nedojel kvůli technické závadě na palivovém čerpadle, Jaromír Tomaštík (Subaru Impreza WRC) havaroval při druhém průjezdu úsekem Kameňák, Vladimír Barvík (Mitsubishi Lancer EVO IX) odstoupil kvůli závadě motoru a Zdeněk Zdráhala (Subaru Impreza STi) nedojel kvůli problémům se spojkou. Celkem odstoupilo 25 posádek.

Vítězný Tomáš Kostka v cíli řekl: „Jsem spokojen, neboť výhra na domácích tratích se velmi cení. Velkou radost jen kazí, že nám v druhé polovině soutěže stávkovala fiesta. Letošní ročník byl velmi dobře zorganizovaný, lidé stáli v bezpečných místech a pohybovali se tam, kde měli. Počasí rally sice nepřálo, ale mám vodu hodně rád a užíval jsem si soutěž parádně. Škoda, že auto jelo občas pouze na tři válce a bez výkonu. Z těchto důvodů byla pro nás polovina soutěže velmi těžká, nicméně vyhrát doma zřejmě nejde bez problémů.“

Roman Ordelt
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist