www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství Evropy 2014

Sarrazin na Korsice pokořil čistokrevné soutěžáky

9. listopadu 2014 • 21:30

Dva starty a dvě vítězství. Takové je letošní rallyové skóre pro úspěšného francouzského pilota, Stéphana Sarrazina, který dokázal při letošní poslední soutěži mistrovství Evropy opanovat legendární asfaltovou Tour de Corse.

Stéphane Sarrazin - Jacques-Julien Renucci, Ford Fiesta RRC - Tour de Corse 2014

Po prvním dni dělilo Sarrazina v souboji dvou Fordů Fiesta RRC od jeho nejbližšího pronásledovatele, kterým byl Bryan Bouffier, pouhých 1.7 sekundy. Třetí pozici po páteční etapě okupoval Kevin Abbring, který už držel prapor továrního týmu Peugeot sám, neboť 208 T16 jeho kolegy Craiga Breena po RZ 4 definitivně zastavily potíže s transmisemi.

Esapekka Lappi vstoupil do závodu poněkud vlažně a rozjel se až ve druhé sekci, nakonec ale svoji Škodu Fabii S2000 neudržel v závěru na trati a musel odstoupit. Ještě o něco hůře pak dopadl Robert Consani, jehož Peugeot 207 S2000 skončil na střeše. Hned v úvodu soutěže pak skončil Kajetan Kajetanowicz kvůli prasklé poloose.

Na lichotivém čtvrtém místě tak po první etapě navzdory problémům s výfukem figuroval mladý Eric Camilli na Peugeotu 207 S2000 před Julienem Maurinem s Fiestou R5 a Romainem Dumasem, který pilotoval 'nabušenou' atraktivní zadokolku Porsche 997 GT3. Osmý byl po pátku Miroslav Tarabus, čtrnáctý Antonín Tlusťák a sedmnáctý Martin hudec, jenž stále mohl pomýšlet na evropský titul v produkčních autech.

V sobotu se snažil obhájce loňského prvenství Bouffier přinutit Sarrazina k chybě, nakonec to však byl právě on, kdo chyboval. Na předposledním testu skončil v hodinách a ztratil přes deset vteřin a okruhový specialista Sarrazin si tak v relativním klidu vyjel pro cenné vítězství. „Je to úžasné, jako sen,“ komentoval výsledek v cíli vítěz. „Letos jsem absolvoval dvě rally, které mám nejraději a obě je vyhrál, což je prostě úžasné. Po celý víkend jsme sváděli dobrou bitvu s Bryanem. S Jacquesem-Julienem a týmem jsme odvedli skvěli práci, auto fungovalo dobře, takže jsme mohli jet naplno a užívat si to. Když to bylo zrádné, neriskoval jsem. Vítězství na Korsice je něco z říše snů,“ prohlásil Sarrazin.

Bouffier nakonec v cíli zaostal o 18.9 sekundy, třetí Kevin Abbring byl pak zpět o další více než minutu. Eric Camilli uhájil čtvrtou příčku a zároveň si díky svému výkonu vysloužil Colin McRae Trophy. Po odstoupení Juliena Maurina na přejezdu k desáté rychlostní zkoušce se na páté místo posunul Romain Dumas, pro jehož vůz byly klikaté a úzké korsické tratě opravdouvou výzvou. O něco dříve, tedy na RZ 9, pak po havárii skončili do té doby první dva jezdci klasifikace ERC PC, tedy Keith Cronin na novém Subaru Impreza Sti a Martin Hudec na Lanceru Evo IX R4.

Andrea Crugnola - Michele Ferrara, Peugeot 208 R2 - Tour de Corse 2014

Po kiksu na Rallye du Valais si spravil náladu šestým místem Bruno Magalhaes před domácím Jean-Mathieu Leandrim, osmá příčka pak zůstala souzena dvojici Tarabus - Trunkát, jejich Fabii S2000 v sobotu potrápily potíže s převodovkou. Elitní desítku pak uzavřeli nejlepší dvoukolkáři Pierre-Antoine Guglielmi s Renaultem Clio R3 a Laurent Reuche s týmž vozem, ovšem v modifikaci R3T. Česká dvojice Tlusťák - Kučera s Fabií S2000 skončila čtrnáctá. V kategorii JERC zajel výborný závod Andrea Crugnola, který soutěž vedl od startu až do cíle, druhý díky silnému finiši skončil Stéphane Lefebvre před Fabiem Andolfim.

Letošní evropský titul získal bez ohledu na páteční výpadek Esapekka Lappi s tovární Škodou Fabií S2000, ve dvoukolkách obhájil loňský triumf Zoltán Bessenyey s Hondou Civic Type R. V produkčních vozech se vyplatila na Korsice taktická jízda Vitaliji Puškárovi a v juniorském šampionátu přidal ke světovému i ten evropský Stéphane Lefevbre. Letošní Dámskou Trofej pak jasně získala Jekatěrina Stratieva.

-jav- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist