www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2014

Citroën vicemistrem světa WRC

20. listopadu 2014 • 08:00

Osmého pódia dosáhl pilot Citroën Total Abu Dhabi World Rally Teamu a zajistil tak druhé místo v Poháru konstruktérů WRC. Mads Ostberg a Jonas Andersson totiž dojeli třetí ve Wales Rally GB. Kris Meeke a Paul Nagle si po dramatickém průběhu posledního dne zajistili šestou pozici.

Kris Meeke - Paul Nagle (Citroën DS3 WRC) - Wales Rally GB 2014

Do závěrečné etapy Wales Rally GB vyrážely dva Citroëny po solidním průběhu prvních dvou dní na třetí a čtvrté pozici průběžného pořadí. Kris Meeke se snažil útočit na druhé místo v pořadí, ale hned v zahajovací rychlostní zkoušce nedělního itineráře skončil v příkopu. I když byl na prvních třech rychlostních zkouškách rychlejší než Mikko Hirvonen, po proražení přední pneumatiky a deformaci zadní pneumatiky byl pro něho zbytek soutěže opravdu obtížný. Několik dílčích vítězství si tak připsal sebevědomě jedoucí Mads Ostberg. Výkony norského pilota pomohly upevnit jeho pozici bez ohledu na nejbližší soupeře.

V druhé polovině dne se Kris Meeke a Paul Nagle museli starat o dvě pneumatiky. Museli se soustředit na to, aby vůbec dojeli do cíle rally. Nakonec po ztrátě minuty klesli na 6. místo.

Mads Ostberg využil smůly Krise Meekeho a zařadil se na třetí příčku. Se spolujezdcem Jonasem Andressonem tak rozšířili sbírku stupňů vítězů ke stávajícím ze Švédska, Portugalska a Itálie.

Se ziskem 23 bodů z Walesu se Citroën Total Abu Dhabi World Rally Teamu podařilo získat druhý nejlepší výsledek sezony hned po bilanci z Rally Švédsko a zajistit tak druhé místo v Poháru konstruktérů mistrovství světa. Díky pravidlu Rally2 se do soutěže vrátil Stéphane Lefebvre a mohl získat další zkušenosti s DS3 R5. V kategorii WRC2 skončil jedenáctý. Uzavřel tak sezonu, ve které získal tituly FIA Junior WRC a WRC3.

Mads Ostberg: „Náš cíl byl jasný - skončit na stupních vítězů. Hodně jsme zabojovali na začátku rally. Ale problémy s pneumatikami a intercomem nás srazily na čtvrtou pozici. V neděli ráno jsem se zase cítil opravdu dobře. Byli jsme schopní vyhrát pár rychlostních zkoušek a dokončili jsme rally na pódiu. Rád bych poděkoval celému týmu. Tento první rok v DS3 WRC byl obzvlášť prospěšný a atmosféra v týmu fantastická. Nikdy před tím jsem nezažil nic podobného.“

Kris Meeke: „Udělal jsem malou chybu, když jsem bojoval o druhé místo v rally. Potom jsem se soustředil na to, aby Citroën dojel jako druhý v Poháru konstruktérů. Jsem sice osobně zklamaný, ale také zkušenost do budoucna. Je velmi pozitivní, že jsme v průběhu sezony byli rychlejší a rychlejší.“

Yves Matton (stájový šéf Citroën Racing): „Je to velice dobré zakončení celé sezony. Mads Ostberg svým dalším pódiem po excelentním výkonu zakončil sezonu. Druhé místo je dosažením jednoho z našich cílů, které jsme si dali. Rád bych využil této příležitosti a poděkoval všem v týmu a našim partnerům za podporu v roce 2014. Byla to pro nás velká výzva, když jsme soutěžili ve dvou světových šampionátech.“

Citroën Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist