www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2014

LB Trans Racing má důvod slavit

20. listopadu 2014 • 14:00

To, v co členové týmu LB Trans Racing na začátku roku nesměle doufali, se nakonec stalo skutečností. Pravda, asi se příliš nepočítalo s tím, že mistrovský titul vybojuje zrovna Martina Daňhelová, vždyť program ve sprintech byl pro ni jen doplňkem k závodění s Cliem R3. Právě Martina, navigovaná svojí blonďatou kolegyní Karolínou Jugasovou, však v průběhu sezony předváděla nejvyrovnanější výkony a dokázala v pravou chvíli i patřičně „zatáhnout“. Titul mistra ve třídě 8 je tedy zcela bez diskusí ve správných rukou.

Vlastimil Daňhel - Kateřina Janovská (Renault Clio Sport) - Rally Vyškov 2014

Definitivní rozhodnutí o držiteli mistrovského titulu přinesl vsetínský sprint. Martina s Karolínou skončily v hodnocení třídy bronzové, zatímco jejich jediný reálný soupeř Václav Stejskal starší se soutěží protrápil až na osmé pozici. Po dojezdu do cíle tedy v táboře týmu LB Trans Racing mohly vypuknout oslavy. „Samozřejmě až do posledního kilometru jsem si nebyla jistá, že nás nezastaví třeba nenadálá technická závada, o to větší úleva pak přišla na rampě,“ přiznala ve své tiskové zprávě Martina, která zároveň odmítla, že by poslední závod sezony byl nějakou procházkou růžovým sadem. „Už od středy jsem brala antibiotika, navíc to i při technických přejímkách začalo být trochu dobrodružné. U závodního auta nám totiž praskla poloosa. Naštěstí bylo ještě dost času jí vyměnit, týmoví mechanici se vydali pro náhradní díl do Vyškova a před startem vše opravili. Při vlastní soutěži už naštěstí technika šlapala jako hodinky a já za to musím mechaniky i celý tým LB Trans Racing pochválit,“ dodala závěrem.

Týden po vsetínském sprintu proběhlo na zámku v Holešově vyhlášení mistrů ČR, na které si kromě Martiny s Karolínou přišel pro pohár i nejmladší člen týmu LB Trans Patrik Brtníček. V hodnocení Poháru mládeže sice neměl žádnou konkurenci, cenným faktem však je, že se kromě úvodní Valašské rally vyvaroval chyb a dokončil všechny soutěže. S pohárem za mládežnickou klasifikaci souvisí i dotace ve výši 26 700 Kč, kterou Patrik obdržel od předsedy správní rady Nadačního fondu Autoklubu ČR – dr. Jana Šťovíčka. „Z mého pohledu to byla povedená sezona, hlavně jsem rád za to, že jsme se neustále zrychlovali. Největší zážitek mám z Kopné a z domácího Vyškova,“ shrnul svůj první rok v rally čerstvě 17letý pilot. A jaký byl pohled z pravé sedačky? „Z Patrikových výkonů v minulé sezoně jsem mile překvapen a jsem za ně rád. Až na první závod zvládl celý rok bez zaváhání a najeté kilometry byly na jeho jízdním stylu a jistotě v ovládání auta hodně vidět,“ doplňuje Patrikův táta Lubomír.

Ve Vsetíně závodila i obě zbylá clia vyškovského týmu, jejichž posádky podřídily svou účast testování. Vlastimil Daňhel s Kateřinou Janovskou si nedělali přehnané ambice a po dvou výpadcích v Jeseníkách a Příbrami plánovali především dojet. Zrychlení nastalo po nasazení pneumatik Hankook, které smíšené posádce pomohly k jednomu třetímu a trojici čtvrtých časů. „Na Semetíně jsme se velmi opatrnou jízdou odsoudili na závěr startovní listiny. Až po servisu, kdy jsme nasadili nové pneu Hankook, jsme trošku přidali a okamžitě jsme se začali dotahovat na naše soupeře. Závěrečnou sekci jsme pojali na jistotu tak, abychom bezpečně udrželi za sebou největšího soupeře Marti o titul - Stejskala. Pneumatiky fungovaly dobře a my jsme mohli nejen spatřit cíl, ale také s holkami oslavit jejich titul ve třídě,“ zhodnotil soutěž Vlastimil Daňhel, který dojel ve Vsetíně šestý. Za co se navíc určitě nemusí stydět, je solidní čtvrté místo v konečné tabulce šampionátu.

Příjemným překvapením byl výkon nově složené posádky, která se rozhodla využít služeb týmu LB Trans Racing - Tomáš Guryča a Marek Topič. Tomáše si rallyoví fandové letos zvykli vídat za volantem Citroënu DS3 R1T, tento vůz mu však mnoho štěstí nepřinesl. O poznání lépe se mu vedlo ve Vsetíně, kde od startu až do cíle útočil na medailové pozice ve třídě 8. Vrcholem jeho spolupráce s modrým cliem se stalo vítězství na posledním testu, díky němuž se posunul jen dvě sekundy za záda týmové kolegyně Martiny Daňhelové. „Rally Vsetín se mi moc líbala, hlavně zdejší tratě. Jela se zde RZ Bystřička, která se mi z českých tratí líbí asi nejvíc. S týmem i autem jsem byl spokojený, vše fungovalo na jedničku,“ tvářil se spokojeně pilot ze Slovácka. Ačkoliv se na zadním nárazníku vozu objevil nápis „na prodej“, šéf týmu Lubomír Brtníček přiznal, že po kvalitním Guryčově výkonu je ve hře také alternativní varianta. Naznačují to i poslední slova Tomášova hodnocení: „Co se týče výsledku, ze čtvrtého místa jsem mírně zklamaný. S autem jsem se celou rally učil a byl bych rád, kdyby byla příležitost pro nějakou další spolupráci.“

Zápolení o body už je sice pro letošek konec, sezona ale pro vyškovský tým tak úplně nekončí. Ve hře zůstává účast na slušovické Mikuláš rally, která o prvním prosincovém víkendu rallyový rok definitivně uzavře. A jak se majitel týmu Lubomír Brtníček dívá na předhlášené změny, týkající se sezony příští? „Avizované změny, jestli budou platit, jsou samozřejmě k lepšímu. Ať co se týče pneumatik nebo techniky i administrativy. Ale abych byl upřímný, tak ještě příští rok příliš detailně neplánuji. Musíme si počkat, až jak to bude na papíře, jak budou vypadat kalendáře a podle toho se zařídíme,“ tvrdí Luboš a závěrem dodává: „Jsem rád, že jsme mohli Martině a Karolíně pomoct k titulu mistryň ve třídě 8 a patří jim velký dík za reprezentaci týmu. Jako celek hodnotím sezonu příznivě a děkuji všem, kteří nám k jejímu úspěšnému zdolání pomohli. Jednak našim partnerům, příznivcům, ale především všem členům týmu, kteří do letošní sezony investovali obrovské nasazení a spoustu volného času.“

Jiří Dokulil
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist