www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2014

Kubica se Solbergem v barvách Pirelli?

12. prosince 2014 • 23:00

V posledních dnech internetem kolují zvěsti o možném návratu Pettera Solberga do automobilových soutěží. Dnes konečně dostaly tyto úvahy konkrétnější rámec, když byla seriózními italskými médii potvrzena jednání s Pirelli.

Petter Solberg - Corona Rally Mexico 2014

S úvahou ale začněme od začátku. Vše nastartoval Robert Kubica, který je nespokojený ve spolupráci s M-Sportem a začal jednat s Citroënem ohledně nadcházející sezóny v rally. Od začátku bylo jasné, že nemůže být součástí oficiálního týmu, protože jeho osobní partner Lotos by byl v kolizi s Totalem, hlavním partnerem továrního týmu.

Tím se dostalo na přetřes vytvoření druhého týmu s vozy DS 3 WRC, který by provozoval sesterský tým PH Sport. Bylo však potřeba sehnat druhého pilota, který by se spolupodílel na financování celé sezóny.

Jednání se vedla s několika piloty, asi nejvážněji to vypadalo s pravidelným ukrajinským účastníkem mistrovství světa Jurijem Protasovem, nakonec se i tato varianta projektu dostala do slepé uličky.

V posledních dnech však do jednání výrazně zasáhl italský pneumatikářský gigant Pirelli, který by se rád výrazněji zapojil do dění v mistrovství světa. V jednání je kromě Kubicy i několik dalších pilotů, mezi nimiž nejvíce vyčnívá Petter Solberg.

A nebylo by to žádné překvapení. Pirelli je s rodinou Solbergů v dlouholetém přátelském kontaktu, už od dob, kdy s jejich pneumatikami Petter závodil v barvách továrního týmu Subaru. Jeho bratr Henning byl navíc v letošním roce ambasadorem pneumatik Pirelli v mistrovství světa.

Obdobný projekt byl navíc rozjednaný již v roce 2010, kdy měli tvořit 'tovární' dvojici u Pirelli Petter Solberg a Gianluigi Galli. Přestože se nakonec tento tým nepodařilo dotáhnout do zdárného konce a Petter se nakonec představil 'jen' s vlastním týmem, spolupráce s Pirelli i nadále pokračovala.

Do začátku nové sezóny zbývá již jen několik týdnů. V těchto dnech se vede řada jednání a teprve následující dny ukáží, které z plánovaných projektů se podaří zrealizovat.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
14.12.2014 15:04
Karbonyl - moderátor
Petter se v minulém týdnu nechal slyšet, že pokud by pravdu jel MS 2015, určitě vynechá Monte a nastoupí až ve Švédsku.
13.12.2014 17:30
slonikyta
podnětné a spekulativní
toplist