www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní soutěže 2015

Tomáš Kostka králem Mikulášské rally, vyhrál potřetí

8. prosince 2015 • 18:00

Vítězem šestého ročníku Mikuláš Zaremba Rally 2015 ve Slušovicích se stala dvojice Tomáš Kostka, Ladislav Kučera na voze Ford Fiesta RS WRC ze slovenské stáje Rufa Sport. Druhou příčku obsadili se ztrátou 38,3 vteřiny Roman Odložilík, Martin Tureček na voze Ford Fiesta R5 z týmu TRT Czech Rally Team. Třetí místo získali s odstupem 52,8 vteřiny Jan Černý, Petr Černohorský na voze Škoda Fabia S2000 v barvách Mogul Racing Teamu. Mikulášská rally se jela opět na závěr sezony automobilových soutěží a měla zdárný průběh. Na startu se sešlo kvalitní startovní pole čítající celkem 67 posádek z původně 74 přihlášených, v cíli bylo klasifikováno celkem 56 soutěžících.

Tomáš Kostka - Ladislav Kučera (Ford Fiesta RS WRC) - Mikuláš Zaremba Rally Slušovice 2015

Jednatřicetiletý zlínský jezdec dovršil na Mikulášské rally vítězný hattrick. Přemožitele nenašel již v letech 2011 a 2014. „Musím pochválit pořadatele, neboť tradičně připravili výborný podnik. Všechno fungovalo, zkrátka nic nevázlo. Rovněž z naší strany vše proběhlo bez problémů, auto tentokrát jelo jako hodinky. Jeli jsme však opatrně, neboť auto z holandské stáje Wevers Sport se příští týden prodává a nechtěli jsme ho poničit. Měli jsme za úkol autu neublížit,“ pověděl v cíli spokojený Tomáš Kostka, jenž obhájil loňské vítězství. Zvítězil stylem start a cíl, když vyhrál všech pět rychlostních zkoušek, které pořadatelé z Rallysprint Klubu v AČR Podkopná Lhota připravili. Podél tratě fandili tisícovky fanoušků rallysportu, jenž si nenechaly ujít závěr sezony. „Fandové přišli ve velkém počtu, byli ukáznění a i pro ně to bylo pěkné a důstojné rozloučení se sezonou. Patří jim poděkování za parádní atmosféru, společně jsme si závody krásně užili,“ řekl Kostka.

Tomáš Růžička - Jakub Vymyslický (Škoda Fabia S2000) - Mikuláš Zaremba Rally Slušovice 2015

Zlínský okruhový jezdec startoval jako jediný ve startovním poli s novějším vozem specifikace WRC. „S tímto autem se jede krásně, je to hezké svezení. Poděkování patří i spolujezdci Láďovi Kučerovi, fungoval naprosto špičkově a profesionálně, jelo se s ním výborně. Mám velkou radost, opravdu povedený závěr sezony,“ vykládal v cíli. Kostka by rád startoval v příští sezoně v seriálu FIA GT vozů na okruzích. „Je to první varianta s tím, že bych dále odjel barumku a pár exhibicí na závěr sezony. Druhou variantou je velký český šampionát v rally s vozem kategorie R5. V současné době jednám a věřím, že co nejdříve padne rozhodnutí. Je potřeba testovat, nicméně musím být trpělivý,“ upřesnil Tomáš Kostka.

Druhou příčku obsadil Roman Odložilík na „erpětkové“ fiestě. „Mikulášská rally nás opět nezklamala. Bylo to parádní svezení na uklouzaných tratích, které jsme si náramně užili. Jeli jsme staré gumy, tak to klouzalo ještě více. Zkrátka krásná zábava na konec roku.“ Třetí skončil Jan Černý na fabii S2000, který v dramatickém souboji o bronzovou pozici porazil o 1,1 vteřiny slovenského účastníka mistrovství světa WRC2 Martina Kočiho (Mitsubishi Lancer EVO IX) a o 1,9 vteřiny Martina Březíka. Český mistr v produkčních vozech se poprvé posadil do vozu kategorie R5, když osedlal vůz Ford Fiesta. „Jsme spokojení, klouzalo to hodně. Závod jsem si užil a jsem rád, že jsem ve Slušovicích startoval. Byl to krásný závod, krásné erzety, skvělí diváci,“ řekl Jan Černý.

Roman Ordelt
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist