www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství­ světa 2016

Startovní pořadí v MS opět se změnami

6. listopadu 2016 • 08:00

Startovní pořadí v letošním ročníku mistrovství světa provázela řada kontroverzních a negativních komentářů, hlavně od bývalého a zároveň i současného mistra světa Sébastiena Ogiera. I na nátlak jeho i bývalého šéfa Volkswagenu Josta Capita se pravidla pro příští rok mění.

Wales Rally GB 2016

V letošní sezóně platilo, že průběžné pořadí v klasifikaci MS odpovídá startovnímu pořadí pro první a druhou etapu, až pro závěrečnou třetí se obracelo pořadí na prvních místech. To byla samozřejmě nevýhoda pro součásného krále rallysportu Sébastiena Ogiera, který tak musel na všech soutěžích startovat jako první. A vzhledem k tomu, že drtivá většina soutěží MS se jede na šotolině, byla jeho první pozice nevýhodou kvůli čištění tratě.

Sezóna 2017 tak přinese změnu - návrat k loňským předpisům, kdy se průběžné pořadí v seriálu dodržovalo u startovního pořadí jen v první etapě a od druhé etapy se již obracelo průběžné pořadí v soutěži.

Ač bylo současné pravidlo diskriminační vůči Sébastienu Ogierovi, obrovským způsobem přispělo k atraktivitě šampionátu. Jinak suverénně dominantní Ogier musel díky tomuto handicapu jet rychleji a bojovat se soupeři o co nejlepší pozici. Opět celkem suverénně vyhrál mistrovství světa, ale díky tomuto pravidlu jsme mohli vidět šest různých vítězů soutěží během jediné sezóny, což se v MS nestalo již hodně dlouhou dobu.

Nyní se tedy vrátíme zpět ke staršímu pravidlu, které naopak nahrává těm nejrychlejším. Nejrychlejší jezdci po první etapě totiž budou startovat ve druhé etapě víc vzadu a tak budou ve výhodě oproti těm pomalejším. Možná by stálo za to zauvažovat spíše naopak o zavedení předpisů ještě více z historie - z dob legendárních Kankkunenů, Sainzů, Biasionů, Auriolů či Mäkinenů - aby se i v dalších etapách startovalo podle průběžného pořadí v soutěži, bez jakéhokoliv obracení. Vždy platívalo, že ten nejrychlejší jede na trati první. Na šotolině se tím i nenápadně vyrovnávalo startovní pole a lehce se přiskřípávaly křídla těm, co by extrémně dominovali. Jak historie ukázala, fungovalo to.

Na zasedání v Paříži byla navíc potvrzena další lehce kontroverzní, leč již dříve oznámená změna ohledně bodování závěrečné powerstage. V příštím roce bude mít ještě větší význam než doposud, bodovat totiž bude první pětice v bodové posloupnosti 5-4-3-2-1. V přípravě je také pohár FIA WRC Trophy určený pro privátní jezdce se současnými speciály WRC.

Všechny tyto změny i finální kalendář budou potvrzené na zasedání Světové sportovní rady FIA, která se uskuteční 30. listopadu.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist