www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství­ světa 2016

Lappi si chce na velkém finále MS v Austrálii zajistit titul

15. listopadu 2016 • 23:15

U protinožců úplně nahoře: „létající Finové“ Esapekka Lappi Lappi/Janne Ferm chtějí pro tým Škoda Motorsport ve velkém finále letošní sezóny FIA Mistrovství světa v automobilových soutěžích (WRC 2) zajistit historický titul. K triumfu tovární posádky v klasifikaci jezdců a navigátorů stačí, když na Australské rally, která se jede od čtvrtka do neděle, obsadí alespoň druhé místo. V celkovém hodnocení už má značka Škoda triumf jistý: v současné době vede dvojice Teemu Suninen/Mikko Markkula. Ti sezónu absolvovali s vozem Škoda Fabia R5 soukromého týmu a v Austrálii na start nenastoupí.

Esapekka Lappi - Janne Ferm (Škoda Fabia R5) - Wales Rally GB 2016

„Všichni tvrdě pracují pro to, aby si náš tovární jezdec Esapekka Lappi a jeho navigátor Janne Ferm v Austrálii zajistili titul,“ říká Michal Hrabánek a dodává: „Chceme úspěšně završit tuto již nyní vynikající sezónu.“ Ředitel týmu Škoda Motorsport ovšem varuje před nevyzpytatelnými podmínkami na 312,98 kilometrů dlouhé trati Australské rally: „Esapekka Lappi a Janne Ferm nesmí ani na vteřinu polevit v pozornosti. Pak se budou moci sami odměnit za své skvělé výkony, hlavně v druhé polovině roku 2016,“ dodává Hrabánek.

Esapekka Lappi poslední tři soutěže série WRC 2, k nimž nastoupil, také vyhrál. Po domácím triumfu na šotolinových tratích ve Finsku vyhrál i Německou rally na asfaltu. Koncem října Lappi završil svůj vítězný hattrick při své premiéře na rozbahněné Britské rally, kdy se prosadil v přímém duelu se svým kolegou Teemu Suninenem, který s vozem stejné značky obsadil třetí místo. Suninen se 120 body i přesto vede celkové hodnocení WRC 2, ze špičkových pilotů však může v Austrálii bodovat už jen Lappi, který je se 107 body na třetím místě.

K zisku jednoho z nejdůležitějších titulů v celé 115leté sportovní historii značky stačí týmu Škoda Motorsport vítězství nebo druhé místo. V roce 2011 zaznamenal triumf v sérii S-WRC, předchůdkyně WRC 2, Juho Hänninen s vozem Škoda Fabia SUPER 2000. Lappi by jako vítěz titulu ve WRC 2 mohl být následníkem Násira Al-Attíji, který triumfoval s vozem Škoda Fabia R5 v roce 2015 ve Španělsku. Pro pětadvacetiletého Lappiho by byl zisk titulu největším úspěchem v jeho kariéře, během níž už vyhrálnapříklad finské mistrovství v rally (2012) a FIA Mistrovství Evropy v automobilových soutěžích (ERC/2014).

„Zbývá nám ještě poslední krok, samozřejmě chceme získat mistrovský titul WRC 2,“ říká. „Ale jsme si vědomi toho, že Australská rally se nepojede sama od sebe. Na zemi protinožců máme ale dobré vzpomínky.“ V roce 2013 vyhrála posádka Lappi/Ferm ve své třídě v rámci FIA Asijsko-pacifického mistrovství (APRC) Rally Queensland.

Neexistuje snad žádná jiná rally s tak rozmanitým spektrem podmínek na trati. Úzké pasáže, které si od pilotů vyžádají maximální pozornost, se střídají s rychlými úseky vedoucími australskými deštnými pralesy. Kolem trati je čekají nejen nebezpečná zvířata, ale i četné a pro posádky nebezpečné stromy, které neodpustí žádnou nepozornost. Situaci bude komplikovat i extrémně jemný písek, který jednak zhoršuje záběr a v kombinaci s nemilosrdným australským sluncem a vysokými stromy vytváří nepříznivé světelné efekty.

A jako by extrémní vnější podmínky nestačily, v sobotu ještě na posádky čeká jedna z nejdelších rychlostních zkoušek letošní sezóny. „Nambucca“ je s 50,80 kilometry delší než maraton. A závěrečnou tečkou bude v neděli powerstage „Wedding Bells“. Poté bude Škoda každopádně moci oslavit závěr úspěšné sezóny, ostatně devět z posledních deseti soutěží WRC 2 vždy vyhrál jezdec v hightech „čtyřkolce“ české automobilky.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist