www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 24. dubna 2024, Svátek má Jiří, zítra Marek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství­ světa 2016

Vítězem Rally Australia se stal Andreas Mikkelsen

20. listopadu 2016 • 03:55

Závěrečným závodem letošního ročníku mistrovství světa v automobilových soutěžích je Rally Australia. Podaří se Volkswagenu zvítězit v poslední soutěži nejen svého týmu, ale i současných vozů WRC? Průběh soutěže můžete po celý víkend sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

-

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Další informace k Rally Australia

Andreas Mikkelsen - Anders Jaeger (Volkswagen Polo R WRC) - Rally Australia 2016

Poslední soutěž nejen letošního ročníku mistrovství světa v automobilových soutěžích, ale také éry současných speciálů WRC, opanoval tovární tým Volkswagen. Vítězství si odnáší Andreas Mikkelsen před Sébastienem Ogierem, bronz nakonec z jezdců Hyundaie vybojoval Thierry Neuville.

Od začátku bylo jasné, že v Austrálii budou dominovat jezdci odcházejícího týmu Volkswagen Motorsport. A hned od první zkoušky bylo jasné, že mezi aspiranty na vítězství nebude Jari-Matti Latvala. Ten totiž hned v úvodu trefil mostek a poškodil zavěšení kola. K jeho štěstí nešla úvodní etapa se současným trendem a měla uprostřed dokonce návštěvu servisní zóny. Tam se vůz podařilo opravit a Latvala se mohl vydat na stíhací jízdu, na lepší než devátou příčku celkově to nestačilo.

Hned od úvodních metrů pomaloučku všem ujížděl Andreas Mikkelsen, úřadující světový šampion pak byl na dohled. V úvodu jim celkem stíhal i Hayden Paddon, ale ten začal posléze ztrácet. Naopak Ogier se vzepjal k velkému výkonu a i díky drobným technickým problémům norského jezdce do závěrečné etapy již nezatížené Ogierem neoblíbeným startovním pořadím šel s pohou ztrátou dvou sekund. Bylo jasné, že rozhodovat se bude na jediném nedělním delším testu Bucca16. Mikkelsen a Ogier ji projížděli doslova v desetinách vteřiny, nakonec rozhodla chyba. Tu udělal naprosto netypicky Ogier, trefil břeh, naštěstí udělal jen hodiny a ztratil 15 vteřin. Tím pádem se šance na vítězství rozplynula, druhé místo si ale podržel bez nejmenších problémů.

Třetí místo s nevelkým odstupem držel Hayden Paddon, i u něj však ztratila všechny šance nedělní RZ 20. V jedné ze zatáček byl širší, trefil břeh a svlékl gumu. Do cíle testu dojel se ztrátou více než minuty a bylo po nadějích. Až v samotném závěru se dokázal probít alespoň na čtvrtou příčku před týmového kolegu Sorda. Bronz bere po spolehlivém, ale nenápadném výkonu Thierry Neuville.

Zatímco Volkswagenu a Hyundai se dařilo, Ford opět dopadl katastrofálně. Jakžtakž na dostřel šestý skončil Mads Ostberg, sedmý tentokráte nevýrazný Ott Tänak. Ještě hůře dopadl Eric Camilli, který se držel před Tänakem, ale na RZ 21 v přímém přenosu poslal svou Fiestu přes střechu. Nedařilo se ani soukromníkovi Bertellimu, který držel pěkné umístění v první desítce, ale celou první nedělní sekci jel s porouchaným diferenciálem. Takže jej v závěru přeskočili i Lappi a Latvala, alespoň na desátou příčku to stačilo.

Kategorii WRC2 vyhrál bezpečně Esapekka Lappi, který neměl v Austrálii žádného vážnějšího soupeře. Jeho jediným cílem bylo dojet do cíle, což se mu bez nejmenších problémů podařilo a může tak slavit titul mistra světa. Kategorii WRC3 v Austrálii vyhrál její jediný účastník Michel Fabre.

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Andreas Mikkelsen - Anders Jaeger (Volkswagen Polo R WRC) - Rally Australia 2016

Závěrečným závodem letošního ročníku mistrovství světa v automobilových soutěžích je Rally Australia. Podaří se Volkswagenu zvítězit v poslední soutěži nejen svého týmu, ale i současných vozů WRC? Průběh soutěže můžete po celý víkend sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Výsledky shakedownu

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist