www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství­ světa 2016

Lappi a Ferm se stali mistry světa

21. listopadu 2016 • 08:00

Historický den pro značku Škoda: „Létající Finové“ Esapekka Lappi a Janne Ferm se stali mistry světa. Díky suverénnímu triumfu na Australské rally si posádka továrního týmu Škoda zajistila titul ve FIA Mistrovství světa v rally (WRC) v kategorii WRC2 v hodnocení jezdců a spolujezdců.

Esapekka Lappi - Janne Ferm (Škoda Fabia R5) - Rally Australia 2016

Škoda Motorsport triumfoval také v klasifikaci týmů WRC2 a může tak díky zisku tří titulů slavit jeden z největších úspěchů ve své 115leté historii.

„Tohle je pro značku Škoda slavný den! Jsem hrdý na celý tým Škoda Motorsport. Samozřejmě v první řadě na Esapekku Lappiho a Janne Ferma, kteří zde v australském vedru celý tým odměnili za úžasné výkony, kterou po celou sezónu všichni jeho členové podávali. Velké poděkování patří také inženýrům a mechanikům, bez nichž by tento úspěch nebyl možný. Vůz Škoda Fabia R5 vyhrál letos 10 ze 13 podniků WRC2. To zcela jasně vypovídá o kvalitách a rychlosti našeho soutěžního speciálu,“ upozornil šéf týmu Škoda Motorsport Michal Hrabánek.

Také u protinožců byla Fabia R5 suverénní. Vítězství při závěrečném podniku sezóny mistrovství světa v Austrálii a 130 bodů na jeho kontě katapultovalo Esapekku Lappiho na první příčku konečného hodnocení WRC2. Fin tak na trůnu střída Násira Al-Attíju. Druhé místo v hodnocení jezdců připadlo Lappiho krajanovi Teemu Suninenovi (120), který sezónu absolvoval s vozem Škoda Fabia R5 soukromého týmu Oreca. Zisk titulu je pro značku Škoda dalším milníkem: v roce 2011 vyhrál Juho Hänninen s vozem Škoda Fabia SUPER 2000 sérii S-WRC, jež byla předchůdcem WRC2.

Na 280 měřených kilometrech, které posádky v rámci Australské rally absolvovaly na šotolinových tratích, nebylo o vítězství posádky Esapekka Lappi a Janne Ferm pochyb. Finové se ujali vedení ve WRC2 hned na první páteční rychlostní zkoušce a nejrychlejšími časy na dalších testech jej postupně zvyšovali. Navzdory horku a prachu si Lappi za volantem počínal s přehledem. Vyhrál celkem 22 z 23 testů a do cíle dorazil s náskokem 4 minut a 35,8 sekundy před Nicolásem Fuchsem, startujícím se soukromým vozem Škoda Fabia R5. Esapekka Lappi letos vyhrál ve WRC2 počtvrté a pro tým Škoda Motorsport vybojoval jeho 10. vítězství a 25. umístění na stupních vítězů ve WRC2 s vozem Škoda Fabia R5, který tovární tým Škoda do WRC 2 poprvé nasadil loni v květnu při Portugalské rally.

Pro 25letého Esapekku Lappiho je titul ve WRC2 dosud největším úspěchem jeho kariéry. V roce 2014 získal titul mistra Evropy, ale letošní vítězství nad nejlepšími jezdci a vozy třídy WRC2 má ještě větší hodnotu.

„Jsem nadšený. Je to jeden z největších dnů mé sportovní kariéry! Napětí před Australskou rally bylo velké, ale společně s Jannem jsme naštěstí zachovali chladnou hlavu a zajistili zasloužené vítězství pro celý tým. Děkuji celému týmu Škoda Motorsport, který nám vždy připravil perfektní auto. Nyní můžeme společně slavit,“ dodal Esapekka Lappi.

Škoda Motorsport
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist