www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství Evropy 2016

Dominik Brož – sezona 2016: 6 * 17 * 11 * 84 * 6

30. listopadu 2016 • 09:00

Spleť čísel není poblázněný početní příklad pro školáky, ale číselný kód z letošní sezony Dominika Brože. I když Dominik svým způsobem vlastně školákem byl. Pojďme se nyní ohlédnout za sezonou 2016, kterou turnovský jezdec absolvoval v juniorském mistrovství Evropy, kde dojel šestý.

Dominik Brož - Petr Těšínský (Ford Fiesta R2) - Azores Airlines Rallye 2016

Dominik Brož si odbyl premiéru v rally v roce 2014, kdy nakoukl do rallysprintů. O rok později startoval ve velkém českém mistráku a ve třídě 6 si dojel pro konečné 3. místo a mezi dvoukolkáři byl sedmý. V letošní sezoně TMS Czech National Junior Team vyrážel na závody po Evropě. Dominik Brož s Petrem Těšínským totiž absolvovali kompletní seriál juniorského mistrovství Evropy. Cílem posádky bylo hlavně sbírat zkušenosti a osahat si tratě, na kterých běžně nestartuje. V průběhu sezony se zapojilo do ERCJ celkem 17 jezdců z 11 zemí Evropy.

První závod juniorů byl na začátku dubna v Irsku a Dominik s Petrem si dojeli pro první body. Vedle spousty poznatků zažila posádka i jeden úsměvný moment. „Po jednom z horizontů došlo ke kontaktu našeho vozu s irskou mezí, od které se ford odrazil a otočil do protisměru. Jelikož byla cesta úzká a já nechtěl riskovat jízdu v protisměru, abych se otočil, musel jsem kousek couvat. Pokud by nás dojela za námi startující posádka, zřejmě by byla v šoku, že jedeme erzetu pozpátku,“ vzpomíná na veselý zážitek z úvodní soutěže sezony Dominik. Z Irska si přivezla turnovská posádka body za 5. místo v ERCJ. Následovala šotolinová rally na Azorských ostrovech. Zde se projevila malá zkušenost jízdy na nezpevněném povrchu, přesto sedmá příčka rozhodně nebyla zklamáním.

Dominik Brož - Petr Těšínský (Ford Fiesta R2) - Rally Liepaja 2016

Na belgickou Ypres rally odjížděl Dominik Brož coby čerstvý dvacetiletý mladík a na asfaltovou soutěž se velmi těšil. Jenže není asfalt jako asfalt, o čemž se přesvědčila posádka víc než důkladně. Při shakedownu posadil Dominik svou fiestu do příkopy na jednu stranu a při kvalifikační zkoušce na druhou stranu. Posádka si smůlu vybrala před závodem a v samotné soutěži si dojela pro nejlepší výsledek sezony – čtvrté místo mezi juniory. Pokud se Dominikovi s Petrem v Belgii zadařilo, tak na druhé šotolinové soutěži sezony na body nedosáhli. Dopomohl k tomu i lehký výlet mimo trať, takže posádka dokončila soutěž v rámci super rally. „Necelé dva kilometry před cílem zkoušky jsem projel zatáčku hodně vnitřkem a levým kolem jsem chytil příkopu, která nás stáhla do lesa. Cestou jsme navíc přerazili slabší stromek a dostat se zpět na cestu bylo nad naše síly,“ připomněl incident, jenž odsunul posádku mimo body, turnovský jezdec.

Na domácí Barum rally se celý tým velmi těšil. V cíli Dominik s Petrem zopakovali výsledek z Belgie a na své konto si připsali body za 4. místo mezi juniory. Poslední soutěž ERCJ proběhla v Lotyšsku a pro posádku juniorského týmu to byl smolný závod, neboť soutěž nedokončila. Posádka TMS Czech National Junior Teamu Dominik Brož – Petr Těšínský obsadila 6. místo mezi juniory se shodným počtem bodů jako pátý Niinemäe Miko-Ove. Estonský jezdec ovšem zvítězil v juniorské kategorii na domácí soutěži, a proto mu patří pátá příčka.

„Letošní sezonu hodnotím jako vydařenou. A to i přes to, že jsme v průběhu roku měli kosmetických poruch víc než dost. Kladně hodnotím, že se nám podařilo odstartovat do všech šesti závodů a z toho jsme pětkrát dovezli auto až na cílovou rampu. V průběhu roku jsme posbírali obrovskou porci zkušeností nejenom v závodním autě, ale také po logistické stránce. Museli jsme si také projít a naučit se vše, co se týká závodů v zahraničí. Tyto zkušenosti bychom rádi zužitkovali v příštím roce.

Dominik Brož - Petr Těšínský (Ford Fiesta R2) - Barum Czech Rally Zlín 2016

Rád bych poděkoval všem, kteří nám pomohli, jak finančně, materiálně nebo obětovali svůj čas. Velké díky patří rozhodně rodičům, tátovu autoservisu a mámině Občerstveni U Jezu, za velkou finanční pomoc, dále Tomáši Prokorátovi a jeho firmě BRD KOVO za velkou podporu. Díky náleží také Autoklubu České republiky za šanci reprezentovat naší zemi, Václavu Donátovi a jeho firmě Autorent a AD Donát. Bohouši Havlovi a Františku Beranovi za pomoc během sezony a mechanikům Petru Rulcojovi, Josefu Pozdničkovi za čas a finance, které nám obětovali. Další dík míří mechanikům Petru Bezemkovi, Láďovi Neoralovi a Milanu Machalovi. Nesmím zapomenout v děkovačce ani na Petra Linharta, bez jehož zkušeností by bylo vše daleko složitější a nákladnější, dále na Petra Těšínského za super práci, srandu a pohodu v autě a potom taky Mirku Vebrovi za čas, který nám obětoval s články a rovněž Zdenku Weiserovi za možnost zviditelnit se lehce v časopisu Rally.“

A na závěr zbývá vysvětlit čísla z úvodu: 6 soutěží v ERCJ, 17 jezdců v kategorii ERCJ z 11 zemí, 84 absolvovaných rychlostních zkoušek a konečné 6. místo v ERCJ.

Miroslav Vebr ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist