www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2017

Toyota musí upravit své vozy pro nadcházející soutěže

31. ledna 2017 • 09:00

Pro letošní sezónu mistrovství světa v automobilových soutěžích nasazují tovární týmy vozy WRC podle nové specifikace. To se samozřejmě neobejde bez problémů, se kterými se potýkaly všechny automobilky. Některé nedostatky šly odstranit na místě, některé ne. Toyota prozradila dvě zásadní věci, které musí v nejbližší době napravit.

Juho Hänninen - Kaj Lindström (Toyota Yaris WRC) - Rallye Monte Carlo 2017

Homologace soutěžního vozu je dlouhodobý a hodně náročný proces. A to pro obě strany - jak výrobce, tak i pro mezinárodní automobilovou federaci FIA. O to náročnější byl přelom loňského a letošního roku, kdy své vozy homologovaly rovnou čtyři automobilky, přičemž až do samotného konce proběhla i homologace Volkswagenu. Proto nepřekvapí velké napětí, které mezi všemi zúčastněnými panovalo i fakt, že prakticky všechny značky měly problém na prvním závodě projít.

Největší problémy s dokončením homologace měl v poslední době již tradičně Ford a také Toyota. Všechny základní problémy se podařilo na místě vyřešit a tak se všechny nové vozy mohly postavit na start. Některé však s podmínkou nutnosti napravit některé nedostatky pro příští závody.

Na veřejnost pronikly dva zásadní nedostatky u Toyoty, které potvrdil sám principál týmu Tommi Mäkinen. Prvním z nich je uchycení zadního tlumiče, druhým je špatný materiál u ventilů v motoru. „U uchycení tlumiče jde o nejasnou interpretaci předpisů. Nebylo úplně jasné, od jakého místa se přesně počítají potřebné rozměry. S ventilem motoru je to jiné, tam vznikla chyba od subdodavatele, který na něj použil čtyři různé díly namísto povolených tří,“ okomentoval situaci Tommi Mäkinen.

Tommi Mäkinen - Rallye Monte Carlo 2017

Toyota mohla i s těmito nedostatky odjet Rallye Monte Carlo. Problém s uchycením tlumiče musí napravit do následující Rally Sweden, špatný ventil v motoru do Rally Mexico.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist