www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní soutěže 2017

České posádky vyrazily na Halls Winter Rally

1. února 2017 • 11:00

Dvojice českých posádek Jaroslav Orsák-David Šmeidler a Antonín Tlusťák-Ivo Vybíral vyrazila koncem ledna na litevskou Halls Winter Rally, aby si užila pravé zimní podmínky a svezla se na pneumatikách s velkým hrotem. A dostalo se jim mnohem víc.

Jaroslav Orsák - David Šmeidler (Ford Fiesta R5) - Halls Winter Rally 2017

Obě posádky se na východ Litvy nevydaly poprvé. Tuto soutěž využily v minulosti již dvakrát jako test před Rally Liepaja, protože se jezdila pouhý týden před lotyšským závodem mistrovství Evropy. Pro letošní sezónu se Rally Liepaja pojede až v září, přesto české posádky využily jedinečné příležitosti užít si jízdu na velkých hrotech.

Halls Winter Rally patří k tradičním zahajovacím závodům litevského mistrovství. V loňském sezóně i tato soutěž, podobně jako Rally Liepaja, doplatila na teplé a deštivé počasí a musela být zrušena. Letos se matka příroda zachovala k pořadatelům poněkud příznivěji, i když bez šprýmů to ani tentokrát nebylo.

Po celý týden panovalo v okolí Uteny hodně chladné počasí, teploty klesaly až k -17 stupňů, podklad mnohdy i na hlavních cestách byl mixem sněhu a velké vrstvy ledu. Prostě ideální sněhové podmínky, na kterých obě posádky najezdily spoustu kilometrů u Zarasai.

Antonín Tlusťák - Ivo Vybíral (Škoda Fabia R5) - Halls Winter Rally 2017

Podobně jako na nedávné Rallye Monte Carlo se však situace těsně před závodem změnila k horšímu. Již ve čtvrtek večer stouply teploty k hodnotám lehce pod nulou, nejspíše od nedalekého Baltského moře přišlo nepříjemné mrazivé mrholení, které však měnilo zmrzlé cesty v kašivou směs rozjěžděného sněhu a místy se stopa vyjezdila až na šotolinu.

Naštěstí byly cesty po předchozích mrazech dostatečně zledovatělé, takže se bylo i tak nač dívat. Zmíněné oteplení však přineslo ještě jeden úkaz - začala se tvořit mlha. To v kombinaci s tmou, ve které se odehrávala první etapa, přineslo velmi náročné podmínky, kdy mnohdy nebylo vidět ani na krok. Většina posádek tak většinou ani tak nebojovala s časem, spíše se snažila udržet na trati. Druhá etapa, která se jela za normálního světla, již byla snesitelnější, za dobré viditelnosti a ani tratě příliš neutrpěly.

A jak dopadly obě české posádky? Obě si hlavně užívaly jízdu na velkých hrotech, protože příliš příležitostí k této kratochvíli na uzavřených tratích není. Jaroslav Orsák po dlouhé době usedl do Fordu Fiesta R5 a skončil na šestém místě absolutně, Antonín Tlusťák skončil devátý, když jej o více než dvě minuty připravil páteční dvojitý defekt.

Halls Winter Rally 2017 - test

„Pěkně jsem se svezl na velkých hrotech, jízdu jsem si hodně užíval, v sobotu jsme jeli hodně pro diváky. Zato páteční první etapa byl očistec, byly to jedny z nejtěžších podmínek, za kterých jsem kdy závodil,“ okomentoval soutěž Jaroslav Orsák. Druhý český účastník byl se svezením také spokojený: „Začali jsme pěkným časem na úvodní zkoušce, ale pak se viditelnost výrazně zhoršila a byl to boj o přežití. Zkoušeli jsme různě laborovat se světly, ale nic nepomáhalo. Nakonec nás zbrzdil dvojitý defekt, díky kterému jsme se hodně propadli. Sobotní druhou etapu jsme si užívali, na trati se nám dařilo a zajeli jsme několik pěkných časů. Nakonec jsme se i vrátili do první desítky.“

V absolutní klasifikaci od začátku bojovali o prvenství tři piloti na různých vozech. Bývalý účastník ERC2 Dominykas Butvilas statoval premiérově se Škodou Fabia R5, domácí Martynas Samsonas s prototypem Mitsubishi Mirage z dílen Vorobjovs Racing a domácí vicemistr Giedrius Notkus startující s Mitsubishi Lancer Evo IX upravených podle benevolentních litevských předpisů. Jako první ze souboje odpadl Notkus, vteřinkový souboj o prvenství pak rozhodl Samsonasův výlet mimo trať, který pak byl rád, že udržel alespoň třetí příčku absolutně. Prvenství si připsala litevská dvojice Dominykas Butvilas-Renatas Vaitkevičius.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist