www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní soutěže 2017

Antonín Tlusťák vyrazil do Litvy za sněhem

3. února 2017 • 14:00

V letošním ročníku mistrovství Evropy není žádný sněhový závod. Zádveřický pilot se však nechtěl smířit s tím, že by se v letošní sezóně nesvezl na žádné soutěži na velkých hrotech a tak se rozhodl vyrazit do Litvy na Halls Winter Rally.

Antonín Tlusťák - Ivo Vybíral (Škoda Fabia R5) - Halls Winter Rally 2017

„Na rally v okolí Uteny jsme v minulosti již dvakrát startovali, takže jsme věděli, do čeho jdeme. Závod není z České republiky tak daleko, pořadatelé jsou k nám vstřícní a je alespoň trochu slušná šance, že bude ideální zimní počasí,“ odůvodnil Antonín Tlusťák volbu vydat se opět na Halls Winter Rally.

Ve středu před soutěží předcházel test na trati rychlostní zkoušky, kterou v létě využívá místní 300 Lakes Rally. A panovaly skutečně ideální zimní podmínky s teplotami hluboko pod bodem mrazu. „Test jsme si parádně užili, trať byla namíchána z různých pasáží od pomalých a úzkých úseků přes rychlé nakopáváky s horizonty až po širokou cestu. Navíc jsme jezdili jak odpoledne, tak i v noci za tmy, takže jsme si vyzkoušeli podmínky před samotnou soutěží,“ ohodnotil předsoutěžní test Antonín Tlusťák.

Antonín Tlusťák - Ivo Vybíral (Škoda Fabia R5) - Halls Winter Rally 2017

Zatímco test i většina seznamovacích jízd se odehrála za ideálních zimních podmínek, těsně před startem závodu se výrazněji oteplilo a sníh i led začali pěkně mizet. Do toho se pro první etapu přidala ještě mlha a tma a dílo bylo dokonáno. „První rychlostní zkoušku jsme projeli ještě velice dobře, zajeli jsme čtvrtý čas absolutně. Ale od druhého testu se to změnilo doslova v horor. Nebylo vidět vůbec nic, zapnutá světla nepomáhala, jejich vypnutí také ne. V tu chvíli jsme vůbec nemysleli na závodění, bylo důležité udržet se na trati. To se nám celkem dařilo, až do předposlední rychlostní zkoušky. Na ní jsme ve vyjeté koleji dostali dvojitý defekt a z velkou ztrátou dojeli do cíle rychlostní zkoušky. Chtěl bych poděkovat domácí posádce Martynas Samuitis-Ramunas Šaučikovas, bez jejichž pomoci bychom nebyli schopni pokračovat a zůstali bychom uvězněni v hluboké litevské pustině,“ ohodnotil první etapu Antonín Tlusťák.

Již zmíněný defekt stál posádku pěkné umístění a tudíž i pozdější startovní pozici do druhé etapy. Bylo jasné, že na dobrý výsledek to již nebude, proto se posádka soustředila hlavně na potěšení ze svezení. „Sobotní etapa nám skutečně vyšla. Podařilo se nám chytit dobré tempo, pěkně jsme se svezli a zajeli jsme několik velmi slušných časů. Po poslední zkoušce mě mrzelo, že už závod končí, byli jsme pěkně rozjetí,“ ohodnotil zádveřický pilot druhou etapu, během které se dokázal prokousat až na osmou příčku absolutní klasifikace.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist