www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2017

Kris Meeke vyhrál Rally Guanajuato México

12. března 2017 • 22:00

Po měsíční pauze pokračuje mistrovství světa v automobilových soutěžích na americkém kontinentě. Rally Guanajuato México je tradičně prvním šotolinovým podnikem sezóny. Jak se bude dařit posádkám s nejnovějšími speciály WRC na rychlostních zkouškách ve vysoké nadmořské výšce můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Kris Meeke - Paul Nagle (Citroën C3 WRC) - Rally Guanajuato México 2017

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Další informace k Rally Guanajuato México

I přes infarktový závěr, který připravil všem fanouškům krátce před cílem závěrečné rychlostní zkoušky, dokázal britský jezdec Kris Meeke zvítězit v třetím podniku letošního seriálu mistrovství světa, Rally Guanajuato México.

Dlouhou dobu se zdálo, že rozhodující roli na letošní mexické soutěži budou mít superspeciálky. Organizátoři jich totiž připravili celkem osm a nutno přiznat, že jedna byla svým charakterem nudnější než druhá. Přesto se na nich nebo kvůli nim děly nejdůležitější věci.

Úvodní superspeciálka v Mexico City byla namotána mezi umělými zábranami a balíky slámy, navíc měla nevhodný časový rozpis, takže se táhla více jak tři hodiny, což je při počtu 24 aut dost žalostné. Mnohem horší pak byla skutečnost, že se posádky i vozy musely tam a zpět přesouvat více než 300 km. Naprosto nepochopitelně nevyrazily kamiony se soutěžními vozy hned v noci po zkoušce, ale až ráno. Zůstaly v zácpě hned na okraji v Mexico City a kvůli tomu se zrušila první páteční sekce včetně prvního průjezdu padesátikilometrové El Chocolate.

Druhou rozhodující superspeciálkou byla závěrečná páteční zkouška v Leonu. Všem vozům Hyundai se totiž ucpal palivový filtr a auta vynechávala. Paralelní speciálku projely všechny tři korejské vozy s problémy, nejhůře na tom byl Dani Sordo. Jeho vůz jel tak pomalu, že kvůli němu traťoví pořadatelé zastavili průjezd a prohlásili ho za odstoupeného. Do této frašky se svými rozhodnutími a změnami rozhodnutí přidali i sportovní komisaři.

Celkově byla ale první letošní šotolinová soutěž hodně zajímavá. Všechny vozy trpěly tradičními problémy s nadmořskou výškou i přehříváním, přestože letos v Mexiku tak velká vedra nepanovala.

První etapu dokázal vyhrát Kris Meeke. Nebylo to však jen kvůli lepší startovní pozici, což potvrzoval i druhý den, kdy jel hned za Ogierem a dokázal svůj náskok ještě navýšit, i za pomoci Ogierových hodin na jedné ze zkoušek. Nedělní etapa se zdála, že o ničem nerozhodne. Až tři zatáčky před cílem, po tradičním skoku, vypochodoval Kris Meeke mimo trať, trefil civilní auto, které pomohlo zabránit převrácení, prokličkoval mezi jinými civilními vozy zaparkovanými na poli a vrátil se zpět na trať včas, aby si mohl připsat první letošní vítězství.

Při problémech ostatních soupeřů dokázal druhé místo celkem bez problémů vybojovat Sébastien Ogier, který se tak probojoval do čela průběžné klasifikace MS. Třetí místo nakonec vybojoval Thierry Neuville.

Ostatní piloti v první desítce se potýkali s různými problémy. Nejlépe z nich nakonec dopadl Ott Tänak před Paddonem a Latvalou. Sedmý Hänninen měl po celou dobu závodu velké zdravotní problémy a dokončení soutěže je pro něj velké vítězství. Za osmým Sordem dojel devátý Elfyn Evans, kterého hned v úvodu zbrzdila pětiminutová penalizace za výměnu motoru po shakedownu.

První desítku uzavřel nejrychlejší jezdec WRC2. Tím se nakonec stal celkem suverénně Pontus Tidemand. Ten po celý víkend sváděl vteřinový souboj s Ericem Camillim. Ten veškeré šance ztartil na nedělních zkouškách, které neměl možnost správně natrénovat kvůli problémům s tréninkovým vozem. Třetí skončil s velkou ztrátou Benito Guerra. Čtvrý a poslední ve WRC2 dojel Pedro Heller, poslední účastník Hubert Ptaszek skončil už na první pořádné zkoušce kvůli poruše motoru. WRC Trophy vyhrál jediný účastník Valeriy Gorban.

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Stéphane Lefebvre - Gabin Moreau (Citroën C3 WRC) - Rally Guanajuato México 2017

Po měsíční pauze pokračuje mistrovství světa v automobilových soutěžích na americkém kontinentě. Rally Guanajuato México je tradičně prvním šotolinovým podnikem sezóny. Jak se bude dařit posádkám s nejnovějšími speciály WRC na rychlostních zkouškách ve vysoké nadmořské výšce můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Výsledky shakedownu

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist