www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2017

Lappi si odbyde debut ve WRC v Portugalsku

20. dubna 2017 • 14:15

Esapekka Lappi, zkušební jezdec týmu Toyota Gazoo Racing World Rally Team, společně se spolujezdcem Jannem Fermem se letos v květnu poprvé objeví ve vrcholné soutěži světového rallyového šampionátu FIA na Portugalské rally.

Na akci pořádané od 19. do 21. května se Lappi připojí ke stájovým kolegům (Jari-Matti Latvala a Juho Hanninen) a ujme se volantu třetího vozu Yaris WRC v úvodu limitovaného programu WRC, o němž se bude rozhodovat podle aktuálních požadavků na vývoj.

Esapekka Lappi - Janne Ferm (vlevo)

Od premiéry na Rallye Monte Carlo si vůz vede velmi dobře, dokonce jej Latvala v únoru během druhého závodu na Švédské rally dovezl k vítězství, nicméně cílem týmu Toyota Gazoo Racing je během první sezóny projektu WRC především čerpat zkušenosti. Během předchozích akcí tým nashromáždil velký objem cenných dat a díky operativnímu nasazování třetího vozu tak dokáže vývoj Toyoty Yaris WRC ještě urychlit.

Esapekka Lappi, jenž je dnes jedním z nejnadějnějších rallyových jezdců a současně držitelem loňského mistrovského titulu ve WRC 2, se k týmu Toyota Gazoo Racing připojil ještě před sezónou 2017 a vůz Yaris WRC díky testování již zná. Při reálném závodním nasazení pak 26letý Fin nasbírá další zkušenosti, díky nimž bude připraven nastoupit jako závodní jezdec.

Tommi Mäkinen (šéf týmu): „Esapekka je bezpochyby velmi mladý jezdec lačnící po závodech, ale samozřejmě před svojí první rally neměl ještě tolik času si náš vůz vyzkoušet. Vím, že pro to udělá maximum, přičemž jeho osobní cíl je totožný s cílem celého týmu. Tedy potřebuje rally zdárně absolvovat a nashromáždit co nejvíce cenných informací. S naším vozem máme potenciál dosáhnout velkého zlepšení a on může v tomto vývoji sehrát důležitou roli. Samozřejmě se hodně naučíte i při individuálním testování, ale při reálném nasazení proti soupeřům se v rámci zkušebního programu naučíte ještě více, a proto jsme se rozhodli do některých letošních soutěží nasadit Esapekku a Janneho. Je dobré dát příležitost i mladým hochům.“

Esapekka Lappi: „Toto je chvíle, o které jsem snil po celý svůj dosavadní život. Jde o úžasnou příležitost závodit s vozem WRC a jsem moc šťastný. Tommiho a pana Toyodu jsem vlastně poprvé potkal v roce 2014 na Finské rally, jen abych je pozdravil, ale tehdy mne ani nenapadlo, že bych pro ně nakonec závodil! Toyotu Yaris WRC jsem zatím ještě důkladně nevyzkoušel, takže budu muset ještě sbírat zkušenosti, protože odlišnosti od vozu R5 jsou velké. I Janne si bude muset na hodně věcí zvykat, neboť poznámky v rozpisu se střídají mnohem rychleji! Ale postupně se to krok za krokem společně naučíme. Mým cílem je pokusit se dojet všechny rally bez problémů do cíle. Když se vám to podaří, vždy je šance získat nějaké body.“

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist