www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 17. dubna 2024, Svátek má Rudolf, zítra Valérie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

TrueCam MČR v rally 2017

Souboj o druhé místo ozdobou rally Šumava Klatovy

24. dubna 2017 • 20:00

Výkon posádky Mogul Škoda ACA Racing týmu byl opět ozdobou druhé soutěže letošního Mistrovství České republiky v rally. Honza Černý s Petrem Černohorským dojeli znovu na pěkném třetím místě.

Jan Černý - Petr Černohorský (Škoda Fabia R5) - Rallye Šumava Klatovy 2017

Už dopředu bylo jasné, že rally Šumava Klatovy nebude procházkou růžovým sadem. Necelý týden před soutěží začalo zlobit počasí a nejdříve to vypadalo, že se dočkáme zimní rally. Na jezdce čekalo 14 krásných, ale těžkých rychlostních zkoušek a opět se očekával souboj o pódiová umístění mezi továrním jezdcem Škodovky, Honzou Černým a Václavem Pechem. Počasí se naštěstí v pátek před startem na chvilku umoudřilo, v sobotu se ale na Šumavu vrátil déšť a nízké teploty. Ve druhé etapě tak došlo na pneumatikovou loterii a do výsledků svým způsobem zasáhly také penalizace.

Do první etapy vstoupil Jan Černý s Petrem Černohorským přímo excelentním způsobem. Čínovský okruh sice dokončili až jako čtvrtí, ale hned v následujících třech rychlostních zkouškách se dokázali propracovat na druhé místo v celkovém hodnocení. Honza si pochvaloval změny v nastavení podvozku, které provedl při testování před soutěží. Byl v naprosté pohodě a držel si druhé místo s náskokem 2,3 sekund před Václavem Pechem. Na první místo už ztrácel přes půl minuty.

Jan Černý, jezdec Mogul Škoda ACA Racing týmu: „První etapa nám vcelku vyšla, i když pořád můžeme být rychlejší. Nicméně se mi jelo hodně dobře, bylo sucho a Fabia R5 fungovala skvěle. První erzeta nebyla časově z naší strany OK, protože jsem jel až příliš na efekt pro diváky. Další tři erzety už byly o mnoho lepší. Počítal jsem však s tím, že budeme ještě o něco rychlejší. Každopádně jsem věděl, že bude rozhodovat druhý den, kdy měl přijít déšť a těžká situace s výběrem pneumatik.“

Teprve až druhá etapa nabídla úžasný a tvrdý souboj dvou nejlepších soukromníků na českých soutěžích. Posádka Mogul Škoda ACA Racing týmu přišla v šesté rychlostní zkoušce o druhé místo a propadla se na třetí se ztrátou 0,6 s. V dalších dvou ale Honza Černý pořádně zatáhl a vzal si svoji pozici zpět s tím, že si vytvořil na Václava Pecha náskok 9,1 s, což už vypadalo nadějně. Nicméně hned v následující erzetě si posádka Mogul Škoda ACA Racing týmu potvrdila, že soutěž končí až na cílové rampě. Došlo k drobné chybě v podobě špatného vjetí do tankovací zóny, ze které vzešla penalizace 15 sekund a k tomu ještě čtvrtý zajetý čas. Radostnou část vystřídalo drobné zklamání. Situace se otočila a Honza Černý byl na třetím místě se ztrátou téměř 10 sekund v polovině druhé etapy. K tomu se přidávaly také těžké podmínky na vložkách kvůli neustále se měnícímu množství vody na trati. O konečném výsledku nakonec rozhodly dvě rychlostní zkoušky po servisu. Honza Černý s Petrem Černohorským je dokončili na pátém a čtvrtém místě a jejich ztráta na druhé místo se zvýšila na 30,5 s. Letošní rally Šumava Klatovy tak posádka týmu Mogul Škoda ACA Racing dokončila na pěkném třetím místě a stejné místo si drží po dvou soutěžích v šampionátu MMČR.

img-responsive

Jan Černý, jezdec Mogul Škoda ACA Racing týmu: „Začátek druhé etapy mi dělal radost. Jeli jsme poprvé na nových pneumatikách do mokra a všechno vypadalo dobře. Opět jsme s Vaškem Pechem svedli úžasný souboj. Nejdříve nám sebral druhé místo, ale pak jsme si ho vzali zpátky a vytvořili si docela dobrý základ náskoku pro následující boj. Pak bohužel přišla osudová desátá RZ a tankovačka. Udělali jsme chybu, do tankovací zóny jsme odbočili o jednu odbočku dříve, než bylo v itineráři a dostali 15 sekund penalizaci. Víc k tomu netřeba dodávat, udělali jsme chybu a za ní také zaplatili. Po servisu jsem se nemohl pořádně dostat do tempa, zkoušeli jsme změnit nastavení, ale nevyšlo to. V druhé polovině soboty jsme špatně zvolili pneumatiky, podobně jako Honza Kopecký, a Václav Pech navíc pořádně zatáhl. I já jsem se snažil zabrat, ale nešlo mi to. Zároveň jsem měl částečně v hlavě to, že auto za pár dní odjíždí na Kanárské ostrovy. Jsem rád za třetí místo, ale především za to, že jsme tady opět bez problémů bojovali o druhé místo s Pechem. Byl tady doma, už jel druhou soutěž s Fiestou R5 a my jsme s ním znovu jeli vyrovnaně. Musím pogratulovat klukům před námi. Teď nás čekají Kanáry, což je také asfaltová soutěž. Chceme přivézt evropské body a znovu se posunout ve využití maxima Fabie R5, abychom na Krumlově byli opět silnější a rychlejší.“

Honzu Černého a jeho tým teď nečeká zasloužený odpočinek, ale náročný přesun na Kanárské ostrovy, kde se za necelých 14 dní pojede druhá soutěž evropského šampionátu Rally Islas Canarias a Honza zde bude bojovat o své první evropské body.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist