www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

TrueCam MČR v rally 2017

Radův maximální bodový zisk z Klatov

26. dubna 2017 • 12:00

Agrotec racing team se vrací ze západu Čech s maximálním a nesmírně důležitým bodovým ziskem pro další vývoj v hodnocení třídy 8 v rámci MČR 2017. Martin Rada s Jaroslavem Jugasem opanovali nejen třídu 8, ale získali i bonusové body za prvenství v obou etapách.

Martin Rada - Jaroslav Jugas (Alfa Romeo 147) - Rallye Šumava Klatovy 2017

Z Valašska se seriál MČR přesunul na opačný kout Česka, na posádky čekala tradičně nevyzpytatelná Rallye Šumava Klatovy. A ani letošní ročník nebyl výjimkou. Počasí na západě Čech je nestálé, v týdnu před soutěží dokonce Šumavu zasypal sníh. „V týdnu to v okolí Klatov vypadalo téměř jako na Monte. A zdálo se, že příprava vozu bude směřovat k zimnímu nastavení, soutěž bude loterií ve volbě pneumatik. Tréninkové jízdy tento předpoklad částečně potvrdil, naštěstí mírné oteplení dalo sněhu v pátek definitivně vale,“ vypovídá Martin Rada.

Ve třídě 8 se v Klatovech sešlo pět dvojic, závodit se začínalo klasikou, na Čínovském okruhu. „Letošní varianta po směru hodinových ručiček byla určitě přívětivější k méně výkonným vozům, což nám vyhovovalo. A časy to také potvrdily. Po zkušenostech z Valašky nebyl prostor pro taktizování, protože každý ze soupeřů měl svou kvalitu a potenciál být na špičce. Na Čínově z toho byl druhý čas, se ztrátou 1,6 vteřiny na domácího Fránu, což nás velmi povzbudilo,“ pokračuje spolujezdec Jaroslav Jugas.

Na druhém okruhovém testu Petrovice zavelel k útoku Michal Vaňhara, naopak technika zklamala Fráňu a tím červená alfa vyrážela směrem na Koráb v čele. Také zde se ukázala obrovská vyrovnanost třídy. První dvě posádky dělily pouhé tři desetiny, Vaňharovi však druhé prvenství v řadě stále na vedení nestačilo (rozdíl 3,9 s). Po instalaci světelné rampy v servisu zamířilo startovní pole k druhému průjezdu RZ Petrovice.

„Bylo nám jasné, že poslední dvě zkoušky rozhodnou o tom, kdo získá bonusové body za první etapu. Když jsme míjeli Vaňharovo clio, které uvízlo v příkopě, mnohé to naznačilo. Ale vydechnout jsme nemohli. Když byl ovšem zrušen druhý průjezd Korábem, první etapu jsme měli v kapse,“ popisuje Martin Rada.

V sobotu se do závodu opět zapojili Vaňhara i Frána, navíc na Šumavu dorazil předpovídaný déšť. První kapky se postupně proměnily v místní lijáky, což nebylo na tratích, pokrytých typickým „černým asfaltem“ nic příjemného.

„Dobře nám vyšla už úvodní Strážovská erzeta, stejně jako nejdelší Strašín, po kterém náš náskok před Petrem Pelechem narostl na téměř minutu. Solidně se vyvíjela i etapová klasifikace, kterou jsme neustále sledovali, a tak jsme si následně mohli dovolit trochu taktizovat. Přece jen jsme se několikrát přesvědčili, že ani protikatovací zábrany nezabrání vytahání štěrku v zatáčkách od aut před námi,“ přiznává zlínský spolujezdec.

V poslední sekci Alfa Romeo 147 Agrotec racing teamu pokračovala v bezchybném výkonu. To už chyběl Vaňhara, technika v samotném závěru opět zradila Fránu, následně i Pelecha, a tak o klatovském prvenství pro hustopečský tým nebylo pochyb.

„Samozřejmě máme radost. Jak řekl komentátor na rampě, soupeře jsme svým způsobem uhnali (smích). Toto vyjádření určitě také potěšilo. Vítězstvím jsme se posunuli do vedení v průběžném hodnocení třídy 8, což nám před náročným Českým Krumlovem dá určitě pocit většího klidu a závodní pohody,“ uzavřel své hodnocení Martin Rada.

Tomáš Plachý
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist