www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2017

Rally Argentina vyhrál po strhujícím finiši Thierry Neuville

30. dubna 2017 • 21:00

Thierry Neuville zvítězil díky strhujícímu finiši letošní ročník Rally Argentina, když až na poslední zkoušce přeskočil o sedm desetin po většinu soutěže vedoucího Elfyna Evanse. Třetí pozici na stupních vítězů vybojoval estonský mladík Ott Tänak.

-

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Další informace k Rally Argentina

-

Thierry Neuville - Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) - Rally Argentina 2017

Neuville má jako první jezdec v sezoně mistrovství světa na kontě dvě vítězství. Pilot týmu Hyundai dovršil v závěrečné rychlostní zkoušce stíhací jízdu, o zlomek porazil od druhého testu vedoucího Brita Elfyna Evanse a vybojoval čtvrtý triumf v kariéře.

Evans měl v sobotu v čele pořadí už minutu k dobru, ale po dvou defektech a technických potížích s fiestou se mu postupně začal náskok rozplývat a trend nezastavil ani ve třetí etapě. Do poslední zkoušky tak odstartoval s náskokem pouhých šesti desetin sekundy na Neuvillea, který od pátečního defektu pokračoval ve spolehlivých výkonech.

A šestnáctikilometrovou power stage s označením El Condor zvládl osmadvacetiletý Belgičan o 1,3 sekundy rychleji. Ještě v první sekci byl přitom Evans o tři sekundy rychlejší.

„Dal jsem do toho všechno. Neměl jsem už dobré gumy, protože v těch předchozích dvou zkouškách jsem do toho šel taky naplno. I kdybych nevyhrál, udělal jsem maximum,“ řekl Neuville, který do posledního dne vstupoval se ztrátou 11,5 sekundy a v každém ze tří testů Evanse porazil.

Evans byl z těsné porážky zdrcený, po 18 erzetách a 358 měřených kilometrech mu zbyly oči pro pláč. „Jsem hotový z toho malinkého rozdílu. Teď je to těžké přijmout, ale jsem si jistý, že mě to posílí. Udělal jsem drobnou chybu, trefil jsem můstek a to byl možná ten rozdíl. Po tak jasném vedení po pátku... Musím se z toho poučit,“ řekl Evans, jenž si druhým místem vyrovnal maximum z předloňské Francouzské rallye. V této sezoně byl dosud nejlépe šestý.

S půlminutovým odstupem za vedoucí dvojicí skončil třetí Estonec Ott Tänak s dalším fordem, následoval jeho týmový kolega Sébastian Ogier. Francouzský lídr šampionátu a čtyřnásobný mistr světa stále čeká v Argentině na triumf, tentokrát k němu měl po chybě a technických potížích z úvodního dne daleko a poprvé v sezoně skončil mimo stupně vítězů.

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Craig Breen - Scott Martin (Citroën C3 WRC) - Rally Argentina 2017

Po asfaltové Korsice se mistrovství světa v automobilových soutěží vrací na šotolinu a také na americký kontinent. Náročné Rally Argentina se zúčastní pouhopouhých 22 posádek. Kolik z nich dokáže dojet až do cíle bez rallu2? To i kompletní průběh celé soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Výsledky shakedownu

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist