www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství Evropy 2017

Alexey Lukyanuk obhájil loňské prvenství na Rally Islas Canarias

8. května 2017 • 23:00

Mistrovství Evropy v automobilových soutěžích se přesouvá na asfaltový povrch. Druhý díl seriálu se uskuteční na náročných rychlostních zkouškách na Kanárských ostrovech. Průběh Rally Islas Canarias můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Základní informace k Rally Islas Canarias

Alexey Lukyanuk - Alexey Arnautov (Ford Fiesta R5) - Rally Islas Canarias 2017

Alexey Lukyanuk dokázal prolomit smůlu, která jej v poslední době provázela a připsal si vítězství na Kanárských ostrovech, čímž obhájil prvenství z loňského ročníku. Na stupně vítězů jej doprovodili Kajetan Kajetanowicz a Bruno Magalhaes.

Ruský pilot na Azorech opět smolně odstoupil a tak se po závodě rozhodl pro razantní změnu - ostříhal se dohola a vsadil do svého levého ucha náušnici. A jak se zdá, byla to správná volba. Během Rally Islas Canarias jej nepotkaly vůbec žádné problémy a nebýt jednoho předčasného startu, delkasoval by svou konkurenci s více než minutovým rozdílem.

Druhou příčku nakonec celkem pohodově získal Kajetan Kajetanowicz, po celou dobu soutěže jej však mrzelo, že na svého velkého soupeře hodně ztrácel. Dlouhou dobu byli na dostřel tovární jezdci Peugeotu Suárez a López. Zkušenější Suárez však měl ve druhé sekci první etapy technické problémy a propadl se do hloubi výsledkové listiny, to López se celkem bezpečně držel v popředí.

Do vteřinkového souboje o druhé místo se naopak připletl Bruno Magalhaes při premiéře se Škodou Fabia R5 na asfaltu. Překvapivý vítěz z Azorů dokázal své vítězství zužitkovat v zisk budgetu na start na Kanárských ostrovech a i zde potvrzoval, že do starého železa rozhodně nepatří. Ve druhé etapě již nedokázal Kajetanowiczův náskok stáhnout, naopak dokázal udržet bronz před dotírajícím Ivánem Áresem.

Ono obecně bylo pořadí za Kajetanowiczem a Magalhaesem ve vteřinkách a piloti se vzájemně přeskakovali. Pátý skončil domácí matador Monzón, který až v závěrečné zkoušce přeskočil Lópeze, podobně dopadl i francouzský šampion Sylvain Michel, které až na posledním testu přeskočil pro změnu španělský šampion Cristian Garcia. První desítku uzavřeli nevýrazně jedoucí Bryan Bouffier a německý mladík Marijan Griebel.

Pokud pomineme dvě české stáje, které připravovaly vozy pro Lukyanuka a Bouffiera, objevila se na startu pětice posádek z České republiky. Největší šance se dávaly Janu Černému, přestože se na Kanárech objevil poprvé. Zpočátku se mu dařilo jezdit pěkné časy na konci první desítky, na čtvrté rychlostní zkoušce však jeho vystoupení zastavila spektakulární havárie. Nejvýše z českých posádek tak skončil devatenáctý Antonín Tlusťák, kterého však v závěru trápily velké technické problémy s autem.

Na startu se představila také trojice českých posádek v rámci ERC Junior U27. První dvě místa si připsali Chris Ingram a Jari Huttunen s továrními Opely, rozhodně však tentokrát nebyli nedostižní. Škoda střihnutých šteftů Alekse Zawady, který si alespoň připsal prvenství ve druhé etapě. Životní výsledek však zajel Karel Kupec, který vybojoval třetí příčku a doprovodil oba tovární piloty na stupně vítězů. Nutno podotknout také vítězství ve třech rychlostních zkouškách v rámci juniorské kategorie! Zbylým dvěma posádkám se tolik nedařilo. Filip Mareš dlouho držel čtvrtou příčku, ale definitivní stopku mu vystavila technická závada na předposlední rychlostní zkoušce. Dominik Brož se potýkal s nastavením vozu i učením se s Peugeotem, nakonec získal body za sedmou příčku v hodnocení juniorů.

V rámci kategorie ERC2 zvítězil suverénně jedoucí Tibor Érdi před Sergeyem Remmenikem a Gilbertem Bannoutem. V kategorii ERC3 doplnil na stupních vítězů Ingrama a Huttunena domácí Roberto Blach.

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Mistrovství Evropy v automobilových soutěžích se přesouvá na asfaltový povrch. Druhý díl seriálu se uskuteční na náročných rychlostních zkouškách na Kanárských ostrovech. Průběh Rally Islas Canarias můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist