www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

RI OKNA Rallysprint série 2017

Lenz Adam Cup: Drama do posledních metrů

9. května 2017 • 12:00

Určitě máme v živé paměti loňské mini souboje mezi Kamencem a Tomaszczykem. Něčeho podobného se zřejmě dočkáme i letos. Bitvy vozů Opel Adam Cup při Rally Vyškov byly nesmírně dramatické. Vítězem druhého klání Lenz Adam Cupu 2017 se stala domácí dvojice Patrik Brtníček – Rudolf Kouřil. Tandem Martin Vopatřil – Miroslav Drmla na ně ovšem ztratil pouhé dvě sekundy… Cíl vyškovské soutěže spatřilo všech pět dvojic, které se postavily na start.

Patrik Brtníček - Rudolf Kouřil (Opel Adam Cup) - Rally Vyškov 2017

Co více si mohou zástupci promotéra XTG motorsport a společnosti Opel C&S (české zastoupení automobilky Opel) od pohárového závodu přát. Drama až do posledních metrů. A to se ve Vyškově naplnilo. O vítězi se rozhodovalo až na trati poslední rychlostní zkoušky Podivické.

Ale pojďme od začátku. Ze startovní rampy ve Vyškově se vydalo vstříce více než sedmdesáti ostrým kilometrům pět vozů Opel Adam Cup. A hned první sekce naznačila, jak se asi bude druhý moravský závod vyvíjet. Vítěz z Kopné Martin Vopatřil se ujal vedení, pronásledován Patrikem Brtníčkem.

Druhou dvojici vytvořili Martin Mottl a Martin Baďura. Ale hned druhý test přinesl velké překvapení. Baďura zajel premiérový nejrychlejší pohárový čas, čímž se přiblížil vedoucí dvojici. Naopak Mottl chyboval a tím začala jeho stíhací jízda za podiovým umístěním. V čele vystřídal Brtníček Vopatřila, ale oba jezdce dělila pouhá desetina sekundy. A příliš se na tomto stavu nezměnilo ani po třetí zkoušce, jen vyškovská dvojice Brtníček – Kouřil přidala ke svému náskoku, jak by někdo mohl říci zanedbatelných, osm desetin.

Do druhé sekce čtyř vložek vstoupil opět lépe Brtníček. Dvakrát byl nejrychlejší a mohlo se zdát, že má otěže závodu pevně v rukou. Ale když v opakovaném průjezdu podivického testu opět zvítězil Vopatřil a Brtníček zajel čtvrtý čas, rázem bylo vše jinak. Do čela pohárové klasifikace se vrátil Vopatřil, jenž v sedmém testu navýšil vedení o 1,1 sekundy na průběžných 2,3 s. Také duel o třetí příčku nutil Baďuru a Mottla k maximálnímu výkonu, a tak se v RZ6 vtěsnali mezi oba hlavní protagonisty.

V závěrečné sekci byl zrušen úvodní test, rozhodovalo se na třetím průjezdu Podivické zkoušky. Dvakrát v ní byl rychlejší Vopatřil, tentokrát ovšem na Brtníčka nestačil. Prohrál na vyškovské poměry o výrazných 5,4 vteřiny, což zajistilo pohárový primát domácí posádce Patrik Brtníček – Rudolf Kouřil. Vopatřil s Drmlou skončili se ztrátou dvou sekund druzí, třetí příčku uhájili Baďura se Studeným. Mottl dokončil testy necelých jedenáct vteřin od bronzové příčky, ale opět se potvrdilo známé rčení, že rally končí až na cílové rampě. Před ní posádka Mottl – Vorel inkasovala 1,5 minutovou penalizaci za pozdní příjezd do časové kontroly.

Martin Vopatřil - Miroslav Drmla (Opel Adam Cup) - Rally Vyškov 2017

Tomáš Hauptvogel se Štěpánem Palivcem pohárovou klasifikaci uzavírali, ale bylo znát, že každým kilometrem zrychlují a od mnohem zkušenějších soupeřů odstup na kilometr postupně snižují.

Rally Vyškov absolvovaly i tři posádky se speciály Opel Adam R2 a opět z toho bylo umístění na stupních vítězů ve dvoukolkách i ve třídě 6. Michal Horák s Karlem Zapletalem skončili třetí v hodnocení vozů s jednou poháněnou nápravou a druzí ve třídě, Lukáš Nekvapil s Romanem Koscelníkem skončili ve „dvoukolkách“ pod stupni vítězů, ve třídě získali bronzový věnec. Radomír Kupec doplatil na dvojici defektů v RZ7 a cíle se nedočkal.

Ohlasy v cíli soutěže:

Patrik Brtníček: „Bylo to drama až do konce. Po první sekci jsme vedli my, po druhé zase Martin Vopatřil, takže se rozhodovalo až v samotném závěru. Do něj jsme odlehčili auto, o co šlo (smích), dali jsme lepší gumy a šli do boje. Předposlední Pruskou ale zrušili, což možná nakonec bylo dobře, a tak muselo padnout rozhodnutí na Podivické. Tam jsme letěli na limitu a nakonec vyhráli.

Závod jsem si celkově užíval, zejména šotolinové pasáže a typické vyškovské protahováky na polních cestách. I proto se mi nejvíce zamlouval test Ivanovická brána.“

Martin Vopatřil: „Naše souboje s Patrikem byly neustále v řádech desetin, bohužel na poslední erzetě nás kluci přeskočili. Prostě dnes byli lepší a prvenství jim patří právem. Možná škoda zrušení předposlední zkoušky. Na druhou stranu jsme získali důležité body a vedeme pohárovou klasifikaci, takže musíme být spokojeni. Vyškovská soutěž mě tradičně baví, šotolinové pasáže jsou jezdecky zajímavé. Nejvíce se mi dařilo na Podivickém testu, i když jsme v rozhodujícím průjezdu Patrikovi podlehli.“

Martin Baďura: „Jsem naprosto spokojený, nesmírně šťastný. Měli jsme dobře napsaný rozpis, auto jelo neskutečně. Hned na dvojce jsme s Ivem poprvé v životě vyhráli erzetu. V okolí Vyškova se prostě vše sešlo dohromady. Loni jsem tady jel, závodilo se na suchých asfaltech, každým kilometrem jsem se s Adamem sžíval. Mám ho stále více pod kontrolou, začínám mu věřit, a doufám, že v tomto duchu to půjde i na dalších závodech.“

Martin Mottl: „Ráno jsme oproti všem zvolili tvrdší směs pneumatik Pirelli. Ovšem ty v úvodu trochu více klouzaly, což mě po dvou stech metrech první erzety docela vystrašilo. Na vytahaném bortelu jsme chytli dlouhý smyk, což jsem si vezl po zbytek jedničky a celou dvojku v hlavě. I proto jsme tam tolik ztratili. Pak se oteplilo, gumy se lépe ohřály a od trojky jsme už zase začali plnohodnotně závodit, jak jsme si představovali. V závěru se nám podařilo Martina s Ivem, kterým gratuluji k bronzu, trochu stahovat. Celkově Vyškov nabídl pěkné souboje o všechna čtyři místa, při vyrovnanosti posádek, ovšem taková ztráta z úvodu nešla dohnat. Ale čtvrté místo bereme, pozitivně nás totiž naladily konkurenceschopné časy v závěru soutěže, kdy jsem opět našel důvěru v auto a pneumatiky.“

Tomáš Hauptvogel: „Ze začátku to byl velký boj, ale postupně jsem začal pirelkám více věřit. Více se do nich opíral, více jsem se to tam dával. V každé rychlostní zkoušce jsem hledal optimum a cítil jsem posun. Stále je to hlavně o tom, dostat se vždy do cíle, než prohánět zkušenější kluky před námi. Jsem rád, že jsem se také poprvé pořádně svezl na suchém asfaltu. Byl to místy zážitek. Celá soutěž byla stále o odhalování něčeho nového. Po Vyškově je pro mě největším poznáním, že musím zlepšit reakce na auto, lépe s ním cítit a optimálně řadit. To bude největší úkol pro další pohárový start.“

Lenz Adam Cup – Rally Vyškov

1. Brtníček - Kouřil (Opel Adam Cup) 49:29,8

2. Vopatřil - Drmla (Opel Adam Cup) 49:31,8

3. Baďura - Studený (Opel Adam Cup) 49:56,0

4. Mottl - Vorel (Opel Adam Cup) 51:36,9

5. Hauptvogel - Palivec (Opel Adam Cup) 52:12,0

Lenz Adam Cup 2017 (2/7):

1. Vopatřil 45, 2. – 3. Mottl a Baďura 36, 4. Brtníček 25, 5. Hauptvogel 14.

Třetím podnikem Lenz Adam Cupu 2017 bude páteční etapa Agrotec Rally Hustopeče, kde pohárové posádky čeká šest rychlostních zkoušek, z toho sekce tří testů za tmy. Body se tedy budou přidělovat jen za pátek, ale lze očekávat, že se pohárové posádky objeví na hustopečských tratích i v sobotní etapě.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist