www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství Evropy 2017

Opel představuje Corsu R5… …nebo ne?

21. května 2017 • 15:30

Jednou z největších událostí uplynulých květnových dnů bylo představení nového speciálu kategorie R5 postaveného na základě Opelu Corsa. O tomto projektu se různě šuškalo už několik let, a jelikož v poslední době tento šepot téměř utichl, je o to větší překvapení, že je nyní Corsa R5 na světě.

Opel Corsa R5 concept

Má to ale jedno velké „ale“. Celý projekt je privátní akcí společnosti Holzer Gruppe, která s Opelem spolupracuje už velmi dlouho. V minulosti pro něj připravila například okruhové vozy různých kategorií včetně špičkových speciálů DTM, před pár lety se pak postarala o návrat Opelu na rychlostní zkoušky, když vyprojektovala a následně začala vyrábět úspěšné Adamy ve verzích Cup a R2. Ostatně Holzer se stará i o provoz oficiálního týmu Opel v mistrovství Evropy. Že jsou Adamy povedené vozy, je dokázáno řadou triumfů a ocenění, díky kterým má i aktuálně představená Corsa R5 nádech dobrého potenciálu.

Co jí tedy ještě schází ke štěstí? Předně posvěcení od samotné automobilky Opel. Bratři Holzerové prototyp er-pětky postavili hlavně jako přesvědčovací nástroj, a protože šance jsou nyní údajně 50:50, že Opel projekt schválí a nechá homologovat, vzali přípravu Corsy skutečně vážně. Vozidlo, které se veřejnosti poprvé naživo ukázalo při právě skončené Rally Portugal, vypadá velice hotově a do posledního detailu dotaženě, a to včetně pohonného ústrojí. Corsa plně odpovídá regulím FIA pro kategorii R5, motor je v tuto chvíli vyladěn na výkon 206 kW a točivý moment 421 Nm. Přeplňovaná jednotka s přímým vstřikováním o objemu 1598 ccm je připravena lichtenštejnskou společností Lehmann, převodovka zase pochází od firmy 3MO.

Nezbývá než doufat, že Opel nakonec Corsu R5 posvětí a německá značka tak rozšíří paletu této kategorie o další konkurenceschopný vůz. Er-pětek totiž existuje celá řada, svou výkonností ale mezi nimi dlouhodobě dominuje pouze Ford a Škoda. Francouzská, poněkud nepovedená dvojčata Peugeot 208 a Citroën DS3 hrají druhé housle, podobně jako paběrkující Hyundai, takže německý příspěvek na úrovni česko-britského tandemu by byl vítaným zpestřením!

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist