www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2017

Mikkelsen pojede na Sardínii s Citroënem C3 WRC

23. května 2017 • 14:00

Norský jezdec Andreas Mikkelsen byl nejhodnotnějším zbožím na jezdeckém trhu, který po loňském konci Volkswagenu v MS zústal bez angažmá s vozem WRC. A tak se čekalo, který tým po něm sáhne jako první. Nakonec se jej ujímá zatím nejméně úspěšný tým Citroën, s jehož vozem C3 WRC se Nor představí na Rally Italia Sardegna.

Andreas Mikkelsen - Tour de Corse 2017

Přestože Mikkelsen vyhrál poslední závod loňského ročníku MS, žádný z týmů WRC po něm nesáhl. Pokorně se tak vrátil do stáje Škoda Motorsport, v rámci kategorie WRC2 celkem hladce zvítězil v Monte Carlu, na Korsice a až do poslední rychlostní zkoušky suverénně vedl i nedávnou Vodafone Rally de Portugal.

To stájí Citroën se vůbec nedaří. Od začátku vzbuzovala jejich jezdecká sestava rozpaky. Kris Meeke je hodně rychlý a dokáže vyhrávat, což dokázal i na letošní Rally Guanajuato México, dělá však hodně chyb, takže je až devátý v hodnocení jezdců. Craig Breen je ideální týmová dvojka nebo trojka na sbírání bodů, jezdí konstantně a dojíždí, na boje o vítězství to však není.

Největším zklamáním jsou pak výkony Stéphana Lefebvra, který jezdí pomalu a ještě dělá chyby, takže je momentálně výsledkově nejhorším pravidelně startujícím jezdcem s vozem WRC. A právě jej na Sardínii nahradí Mikkelsen, který tak na svůj vůz nalepí číslo 9, tedy stejné, jaké vozil na svém Volkswagenu v posledních čtyřech sezónách. Lefebvre na Sardínii absolvuje pouze seznamovací jízdy, jeho další ostrý start je plánován na Rally Poland.

„Po prvních šesti závodech sezóny musíme potvrdit, že naše výsledky nedosahují cílů, které jsme si dali. Ve stejný čas se Andreas Mikkelsen aktivně snažil o starty s vozem WRC. Takže jsme se dohodli, že se představí s naším Citroënem C3 WRC na Rally Italia Sardegna. A musím říct, že jsme potěšeni z této příležitosti. Samozřejmě, vzhledem k limitům na přípravu nedostane žádný speciální úkol pro tuto soutěž, jen po něj budeme chtít, aby jel konstantně na úrovni tak, jak se bude v autě cítit. Chtěli bychom zároveň poděkovat FIA a Škodě Motorsport za odsouhlasení této změny i Stéphane Lefebvrovi, že mu přepustil své místo. Tato změna nemá nic společného s omezením investic do mladých jezdců, jen jednoduše chceme zvýšit šance Citroënu na výsledek,“ řekl šéf Citroën Abu Dhabi World Rally Teamu Yves Matton.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist