www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 7. května 2024, Svátek má Stanislav, zítra Den vítězství

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

TrueCam MČR v rally 2017

Štajf v poločase mění spolujezdce

29. června 2017 • 13:00

Velké české mistrovství v rallye vstupuje do své druhé poloviny tradiční Rally Bohemia, na které nebude chybět ani Klokočka Škoda Czech National Team. Tentokrát ovšem v jiném složení posádky zeleno-šedého speciálu Škoda Fabia R5...

Vojtěch Štajf - Markéta Skácelová (Škoda Fabia R5) - Rally Bohemia 2017

Od Rally Bohemia na horké sedadlo Fabie R5 Klokočka Škoda Czech National Teamu usedne Markéta Skácelová. Šestadvacetiletá spolujezdkyně pochází ze závodnické rodiny. Její otec Pavel Skácel v letech 1999-2009 navigoval například Jana Štěpánka, Jaromíra Tomaštíka nebo Ludvíka Ottu. Sama Markéta sbírala první zkušenosti na sedadle „dvoukolek“ vedle Petra Vraje jr. a Jana Lungy, navigovala také Aleše Jirátka v historickém BMW. „Premiéra na Rally Bohemia ve voze kategorie R5 je pro mě velkou výzvou a samotného startu se již nemohu dočkat. Před soutěží jsme s Vojtou absolvovali test a je mi tedy jasné, že to bude určitě rychlejší jízda, než jsem byla doposud zvyklá. Trochu mě uklidňuje, že pro Vojtu je Rally Bohemia domácí soutěží a zdejší tratě přeci jen dobře zná. Přesto musím být ale stoprocentně soustředěná. Nahradit v rozjeté sezóně takového spolujezdce jako je František Rajnoha je trochu svazující, věřím ale, že to zvládnu a s Vojtou brzy vytvoříme sehranou dvojici,“ popisuje Markéta svoje první pocity v silném speciálu Škoda Fabia R5.

Dosavadní spolujezdec František Rajnoha se po Rally Hustopeče 2017 ze zdravotních důvodů rozhodl přerušit svou závodní kariéru. „Fera“ se vedle Vojty Štajfa poprvé objevil v roce 2013 na Rallye Vrchovina a od té doby spolu absolvovali rovných 30 startů s pouhými čtyřmi odstoupeními. „S Františkem jsem prožil své dosud nejúspěšnější závodní sezóny. V roce 2013 jsme se společně stali produkčními mistry republiky, o rok později pak druhými absolutními vicemistry Evropské trofeje v rally Central, abychom v roce 2015 úspěšně absolvovali osm soutěží Mistrovství Evropy. Já získal druhé místo v ERC-2, zatímco František se stal dokonce mistrem Evropy a držitelem zlaté spony Autoklubu ČR,“ ohlíží se pražský jezdec do minulosti a jedním dechem dodává: „Frantovi bych chtěl moc poděkovat i za to, že jsme úspěšně zvládli přechod z produkčního vozu do špičkového speciálu R5 a hned v premiérovém roce 2016 jsme tak skončili celkově třetí v MČR. Přeji Františkovi, aby vynucená pauza nebyla moc dlouhá a mohl se co nejdříve vrátit do závodního vozu.“

Rally Bohemia patří k oblíbeným podnikům Vojtěcha Štajfa, kde by si rád spravil chuť po nedokončených Hustopečích. „Po výletu mimo trať nebylo Fabii R5 nic vážného a po rychlé opravě jsme mohli vyrazit testovat rovnou s novou spolujezdkyní Markétou. Nastavení máme dobré a tratě v Jizerkách mi vyhovují stejně jako zdejší hrubší asfalty. Ale jak to tak vypadá, budeme muset zapojit do hry nejen naší průzkumnou posádku Vladimír Zelinka – Petra Řiháková, ale rovněž náš meteotým, protože předpovědi hlásí proměnlivé počasí. A když na nedělní klouzavý asfalt v okolí Mladé Boleslavi spadne trochu vody, bude to jistě hodně náročné,“ naznačuje víkendovou ruletu Štajf, jehož jméno je zapsáno v přehledu absolutních vítězů tohoto podniku vedle letopočtu 2005 a vloni zde bral za dramatických okolností čtvrté místo. „Zopakovat loňský výsledek bych samozřejmě bral všemi deseti, letos ale jede větší konkurence, a určitě i Roman Kresta s Fabií R5 bude chtít promluvit do děje. My si pojedeme to svoje, budeme se snažit o co nejlepší souhru naší nově složené posádky a doufáme, že nastavenou výkonnostní laťku udržíme a třeba ještě posuneme výš,“ předznamenává pražský pilot své cíle pro Rally Bohemia 2017.

Ta startuje v sobotu 1. července ve 14 hodin na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi, kde rampu přejede Škoda Fabia R5 týmu Klokočka Škoda Czech National Team se startovním číslem 8. Těšíme se na naše fanoušky přímo v místě dění nebo i na našem týmovém facebooku a prostřednictvím našich videí.

Libor Hlisnikovský
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist