www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

RI OKNA Rallysprint série 2017

Kopáček touží na Pačejově přerušit smolnou sérii

28. července 2017 • 21:20

Po dvou prvenstvích na úvodních soutěžích letošního roku se Václavu Kopáčkovi přestalo dařit. Smolná série gradovala odstoupením půl druhého kilometru před cílem Rally Bohemia po poškození elektrické kabeláže vozu zbytky prasklé pneumatiky. O nadcházejícím víkendu si ale Západočech hodlá spravit chuť na své oblíbené jednodenní Rally Pačejov, kde bude netradičně jeho spolujezdcem Petr Picka.

Modročervené Subaru Impreza WRX STI týmu Duck Racing v AČR v letošní sezóně neutrpělo žádnou větší újmu, přesto úsměvů na tvářích jeho posádky od dubna do července pozvolna ubývalo. Po prvenstvích ve třídě 3 na soutěžích ve Valašském Meziříčí a Klatovech přišla totiž černá série – po nepřeberném množství defektů při Rallye Český Krumlov a nešťastném vylomení kola po kontaktu s obrubníkem v Hustopečích se Václav Kopáček s Barborou Rendlovou těšili, jak si spraví chuť na technických tratích Rally Bohemia.

Povedlo se to jen zčásti a zejména první den. V sobotu mladá dvojice kategorii produkčních vozů kralovala a přes penalizaci (danou zpožděním po potížích s brzdami) si vybudovala na kluzké a těžké trati před největší soupeři téměř minutový náskok. Ten v úvodu nedělní etapy ještě navýšila a vše se zdálo být na dobré cestě. Pak ale přišly komplikace. „Sedmička pro nás tentokrát nebyla šťastným číslem,“ říká blovický pilot. „Právě na rychlostní zkoušce s tímto číslem nám totiž začaly technické potíže, které pro nás nakonec byly osudné. Auto začalo jankovatět a nejprve nám na trati dvakrát zhaslo. Stálo nás to třicet vteřin, nicméně další půlminutu jsme stále ještě měli na Martina Březíka k dobru. Poslední sekci soutěže už jsme ale dokončit nedokázali. Začaly nás zlobit diferenciály, díky čemuž jsme byly na RZ 9 dokonce chvilku mimo trať. Náš náskok se hodně snížil, i po následující rovinatější RZ Cetno ale činil pořád ještě solidních deset vteřin. Zbývalo nám necelých pět kilometrů Staroměstské erzety, kde jsme před rokem dokázali Březíkův náskok téměř smazat. Tentokrát byla situace opačná, byl jsem ale rozhodnut udělat vše pro udržení vedení. Hned na úvodním odbočení se nám ale nečekaně vyzula pneumatika, takže ovládání vozu se špatně fungujícími diferenciály bylo ještě obtížnější. Bojovali jsme, jak se dalo, bohužel osudnou se nám stala skutečnost, že rozpadající se pneumatika zničila podběh a její kusy začaly škodit kabelovým svazkům, které jsou v těchto místech ukryté. Takže jsme postupně zjistili, že stěrače bez našeho přičinění stírají a i klakson troubí. Pak se ale auto půldruhého kilometru před cílovou rampou zastavilo úplně a bylo po nadějích,“ smutně vzpomíná Václav Kopáček na první prázdninový víkend.

Z jeho rodných Blovic je ale „coby kamenem dohodil“ do Pačejova, a tak se tým Duck Racing v AČR rozhodl vyzkoušet opravený vůz na tratích sympatické domácí sprintrally. Půjde tak trochu o test před Barum rally, v posádce ale také dojde ke změně na sedadle spolujezdce. Na něj se jednorázově po čtyřech letech vrátí Petr Picka, který po Kopáčkově boku pomáhal vybojovat mistrovský titul mezi áčkovými čtrnáctistovkami v roce 2011, společně také dojeli čtvrtí absolutně na Rally Příbram 2013. „Nejde o to, že by mne Wenda vysadil pro neposlušnost,“ směje se Barbora Rendlová. „Chceme se spíš trochu odměnit Petrovi, který nám pravidelně a nezištně vypomáhá při dvoudenních soutěžích jako špión - společně s Romanem Švecem naposledy skvěle předávali informace o pestrých kluzkých tratích na Mladoboleslavsku a Liberecku.“

I přes výpadek Kopáčka s Rendlovou měl v cíli Rally Bohemia tým Duck Racing v AČR dvojnásobné zastoupení. Na slavnostní rampu dojeli na sedmé příčce mezi produkčními vozy Štěpán Zabloudil s Petrem Novákem s dalším týmovým vozem Subaru Impreza WRX STI, dokonce třetí příčku mezi historickými vozy kategorie 2 obsadili Jaroslav Petrásek s Ottou Slezákem s elegantním vozem Porsche 911 S. Tuto dvojici uvidíme také na startu Rally Pačejov, kde bude mít startovní číslo 119, Václav Kopáček s Petrem Pickou povezou na dveřích dvanáctku.

Karel Špaček
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist