www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. dubna 2024, Svátek má Valérie, zítra Rostislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní soutěže 2017

Ondřej Bisaha aktuálním lídrem FIA Central Rally Trophy

1. srpna 2017 • 00:30

Jestliže v minulých sezónách Ondřej Bisaha patřil k pravidelným účastníkům obou českých šampionátu v rally, v letošním roce na domácí tratě zavítá jen sporadicky. Kroměřížský pilot dal přednost zahraničním startům, a zatímco loni primárně sbíral po přechodu z vozů 2WD zkušenosti se čtyřkolkou, letos si pro změnu osahává nové tratě.

Ondřej Bisaha - Martin Běhula (Ford Fiesta R5) - Weiz Rallye 2017 (foto: Harald Illmer)

Ondřej Bisaha sezonu zahájil na legendární Rallye Monte Carlo, které svou délkou i náročností byla dosavadním vrcholem jeho kariéry. Spolu navigátorem Jiřím Hovorkou a Fordem Fiesta R5 soutěž úspěšně dokončili na dvacátém místě celkově. Poté bohužel další program zbrzdily Ondřejovy zdravotní potíže, během této několikaměsíční pauzy se ale podařilo zajistit ucelený program pro letošní sezonu. Díky vstřícnému přístupu Autoklubu České republiky nakonec posádka CERS Rally Teamu získala statut české reprezentace pro seriál FIA European Rally Trophy.

První soutěží středoevropské zóny ERT a zároveň Ondřejovým prvním podnikem po dlouhé přestávce byla domácí Rallye Český Krumlov. Ondřej využil znalosti jihočeských tratí z minulých let a postupně si obnovoval závodnické návyky. V cíli z toho nakonec bylo jedenácté místo celkově, důležitější ale byly body za čtvrté místo v hodnocení ERT – základ do dalších soutěží byl položen. O necelý měsíc později stáj pod hlavičkou ACCR Czech Teamu vyrazila do Chorvatska na asfaltovou INA Delta Rally. Tam si Ondřej musel zvyknout na nový hlas v interkomu, do sedadla spolujezdce totiž poprvé usedl Martin Běhula. Změna ale přinesla své ovoce, i přes účast několika silných soupeřů, kteří s tamějšími tratěmi mají letité zkušenosti, Ondřej s Martinem dovedli svůj Ford do cíle na druhém místě celkově a do hodnocení seriálu ERT připsali maximální počet 39 bodů.

Mnohem větší konkurence na posádku ACCR Czech Teamu čekala koncem července na Weiz Rallye. Ta byla kromě šampionátu ERT zařazena také do prestižního rakouského mistrovství, které pravidelně hostí mimo jiné i smečku rychlých speciálů WRC včetně továrního Volkswagenu Polo s multišamionem Raimundem Baumschlagerem za volantem. O to cennější je z pohledu Ondřeje a Martina průběh této soutěže, neboť hned z kraje se zabydleli v elitní pětce celkového pořadí, kterou díky stabilním výkonům na rychlostních zkouškách udrželi až do cíle. V hodnocení Euroepan Rally Trophy z toho navíc bylo stejně jako v Chorvatsku jasné vítězství a Ondřej s Martinem tak aktuálně vedou tento seriál s komfortním náskokem před další posádkou ACCR Czech Teamu působící v ERT, kterou tovří Vojtěch Štajf a Markéta Skácelová. „Rakouská Weiz Rallye pro nás byla hodně důležitá, protože šlo o náročný závod s těžkou konkurencí a navíc s nevyzpytatelným počasím. Ale užili jsme si to hodně a výsledek nás těší. Během celé rally všechno perfektně fungovalo, poprvé jsme ve Fordu měli nový motor Evo II a bylo to poznat. Obrovský dík patří Jolly Clubu za přípravu i organizaci týmu, skvělá byla i podpora od fanoušků u trati i na internetu. A samozřejmě děkujeme za podporu Autoklubu České republiky i všem naším partnerům, bez nich bychom nemohli závodit na této úrovni,“ řekl v cíli Weiz Rallye Ondřej Bisaha.

Srpen bude v CERS Rally Teamu patřit přípravě na klasický vrchol sezóny, kterým bude na konci srpna domácí Barum Czech Rally Zlín. Dva týdny nato pak Ondřej Bisaha s Martinem Běhulou opět vyrazí za hranice, konkrétně do Slovinska na Rally Nova Gorica. Novinky z týmu včetně fotografií, videoklipů a zpráv můžete najít na adresách www.cersperformance.com a www.fb.com/cersperformance!

Video:

Weiz Rallye - 1. etapa

Weiz Rallye - 2. etapa

CERS Rally Team
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist