www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství Evropy 2017

Dominik Brož na Rally Rzeszów s Fiestou

2. srpna 2017 • 17:45

Kolotoč závodů Juniorského mistrovství Evropy pokračuje začátkem srpna v polském Rzeszówě, kam vyráží i posádka ACCR Czech teamu Dominik Brož – Petr Těšínský. Mladí junioři mají letos za sebou dva závody a turnovská posádka na obou bodovala. Na Azorských ostrovech to bylo 6. místo a na „Kanárech“ místo sedmé. V průběžném hodnocení je dvojice Brož – Těšínský na deváté příčce. Nyní se schyluje k boji o další body. Dějištěm závodu se stávají polské tratě a česká posádka to má do centra rally „pouhých“ 660 km. V porovnání s portugalským, respektive španělským ostrovem, kde se jely úvodní soutěže, je Rally Rzeszów takřka za komínem.

Od „Kanárů“ po polský závod uplynula tříměsíční pauza, ale Dominik Brož v ní nijak nezahálel. Spolu s Petrem a Peugeotem 208 R2 se postavili na start Agrotec Petronas Syntium Rally Hustopeče, kde všechny posádky důkladně prověřilo proměnlivé počasí. Dominik měl ve třídě 6 celkem 24 soupeřů a první etapu dokončil na 8. příčce. V sobotní etapě se dokázal čerstvě jedenadvacetiletý jezdec posunout o tři místa ve třídě výš, ale v závěrečné erzetě se nevešel na trať zkoušky a lehce havaroval.

V Polsku to bude ryze asfaltová soutěž. Na posádky čeká ve čtvrtek 3. srpna kvalifikační zkouška a slavnostní start. V pátek je na programu pět rychlostních zkoušek, kdy zejména první dvě, které se jedou dvakrát, dají jezdcům víc než zabrat. Posuďte sami - RZ Grudna s délkou 23,83 km a RZ Pstrągowa měří 24,56 km. Jen v podvečer si posádky „oddychnou“ na městské super speciálce, která měří pouhých 4,05 km. Druhá etapa má v harmonogramu šest měřených zkoušek, kdy nejdelší erzeta má 22,55 km. Celkem tedy na soutěžní posádky čeká 11 RZ v délce 214,63 km. Česká posádka Dominik Brož – Petr Těšínský dostala od pořadatelů startovní číslo 39 a do závodu se přihlásilo celkem 13 juniorů. „Tříměsíční pauzu jsme si zpestřili startem v Hustopečích a hlavně první etapa byla docela očistec. Nám ovšem nešlo o body do hodnocení domácího mistráku, takže jsme nejeli pod tlakem a je jen škoda, že se nám nepodařil tento závod úspěšně dojet až na rampu. Nyní se připravujeme na třetí Juniorskou soutěž a velmi se na ni těšíme. Jedná se o nový závod, tudíž zde nebude žádná výhoda v znalosti trati pro posádky, které bodují do naší kategorie ERCJ U27. Tentokrát vyrazíme do závodu s naším loňským vozem, tedy Fordem Fiesta R2. Neznamená to, že by byl Peugeot odstaven na druhou kolej, neboť právě s 208 R2 pojedeme zlínskou Barum rally. Fiesta prošla důkladným prověřením, neboť na Rally Pačejov si ji pronajal Pavel Heřman. V nabité třídě 6 obsadil Pavel pěkné 9. místo. Auto absolvovalo celou soutěž bez problémů, čímž nám nahradilo test funkčnosti některých komponentů. Doma jsme tudíž fiestu pouze zkontrolovali a připravili jí na polskou rally. Do Rzeszówa se velmi těšíme. Tato soutěž je nedaleko českých hranic a i díky pestrému startovnímu poli očekávám větší zájem českých fanoušků. Místní erzety jsou velmi zajímavé a měly by nám vyhovovat. V mezidobí mezi soutěžemi jsme s Petrem nezaháleli a pracovali jsme na zdokonalování rozpisu. Věřím, že tato příprava se podepíše na výsledku. Držte nám palce, aby se nám podařilo i potřetí v této sezóně bodovat,“ uvedl krátce před odjezdem do Polska Dominik Brož.

Miroslav Vebr
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist