www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství Evropy 2017

Rally Rzeszow vyhrál Bryan Bouffier

12. srpna 2017 • 13:00

Po delší letní přestávce se opět rozebíhá kolotoč mistrovství Evropy v automobilových soutěžích. Druhá polovina sezóny odstartuje u našich severních sousedů, kde se o nadcházejícím víkendu uskuteční Rally Rzeszow. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Alexey Lukyanuk - Alexey Arnautov (Ford Fiesta R5) - Rally Rzeszow 2017

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Základní informace k Rally Rzeszow

Po dlouhé letní přestávce pokračovalo mistrovství Evropy v Polsku. Rally Rzeszow se stala překvapivě kořistí Bryana Bouffiera, který dokázal celkem suverénně porazit domácího Kajetana Kajetanowicze. Bronz vybojoval nejrychlejší junior Marijan Griebel.

V Polsku se sešla velmi dobrá konkurence, jednoznačně nejvýznamnější událostí byl návrat Alexeye Lukyanuka po jarní nehodě na testech. A vrátil se ve velkém stylu - vyhrál kvalifikaci i první rychlostní zkoušku. V té druhé vedl na mezičase již o sedm vteřin, pak však vylétl mimo trať a skončil v kotrmelcích. I tak však prokázal, že mu rychlost nechybí.

V úvodu začal překvapivě rychle i host z mistrovství světa Mads Ostberg a po odstoupení Lukyanuka se dostal do čela, na něm ale nevydržel dlouho. Nejdříve si začal stěžovat na vadnoucí brzdy, poté na nefunkční posilovač řízení. Definitivní zmar přišel hned na úvodní zkoušce první etapy, kde trefil kámen, dostal defekt a musel měnit pneumatiku. Frustrovaný Ostberg vzdal své účinkování po RZ 7.

Kdo naopak neskutečně ožil, tak Bryan Bouffier. Úvod přitom vypadal, že bude pokračováním nevýrazných výkonů z Korsiky a Kanárů. Na první volné jízdě byl mimo trať, v kvalifikaci vinou vadného pop-off ventilu skončil až šestnáctý. Ani první zkouška nevyšla úplně podle představ, skončil na ní až šestý. Pak přišel neskutečný obrat, jakoby lusknutím prstem najednou začal zajíždět nejrychlejší časy a všem svým soupeřům ujíždět. Nestíhal ani domácí specialista Kajetan Kajetanowicz, ani ostatní. Bryan Bouffier s Gilbertem Dinim předvedli ve zbávajících testech suverénní výkon, vyhráli nejen celou soutěž, ale i obě etapy a po zásluze si připsali plný bodový zisk do šampionátu.

Po odstoupení dvou výše zmíněných konkurentů a havárii Nikolaye Gryazina si celkové druhé místo celkem bezpečně vybojoval Kajetan Kajetanowicz, třetí skončil letos velmi sympatický Marijan Griebel.

Druhé místo Kajetanowiczovi stačilo na posun do čela průběžné klasifikace mistrovství Evropy, dosavadnímu lídrovi Bruno Magalhaesovi se totiž v Polsku příliš nedařilo a skončil až devátý.

Letošní ročník Rally Rzeszow poznamenalo velké množství velkých havárií. Přispěla k tomu nejen rychlá a náročná trať, ale také extrémně horké počasí a ještě jeden nemilý fakt. Organizátoři se rozhodli použít velké množství 'anticutů', cedulí, aby se nemohly zkracovat zatáčky. A bylo jich skutečně hodně, jen první test jich obsahoval 70. K tomu se však váží dva problémy - zmíněné cedule totiž při seznamovacích jízdách na trati nebyly vůbec, jen na cestě a v itineráři byly zaznačené, že tam při závodě budou. Tento fakt řadě závodníků přinášel velké obtíže, protože si při psaní rozpisu nedokázali přesně představit, jak daná zatáčka bude vypadat. Druhým problémem je fakt, že před průjezdem prvních vozů některé tyto anticuty zmizely. Takže ve finále řada posádek jela na hodně místech na oči, protože se nedalo odhadnout, zda tam ten anticut bude či nebude...

Velké množství havárií a přerušení rychlostních zkoušek zapříčinilo, že se posádky ze druhé poloviny startovního pole moc nesvezly, obzvláště v pátek. S tím jde ruku v ruce nutnost přidělení náhradních časů, které navíc trvalo celkem dlouho. I tak nebylo o vítězi mezi juniory pochyb. Z Finské rally rozjetý Jari Huttunen vládl celkem suverénně, jeho největší soupeř Chris Ingram dělal chyby, navíc jej zradila technika. Výborné druhé místo po vyrovnaném výkonu předvedl Filip Mareš, který přeskočil i domácího rychlíka Alekse Zawadu.

V kategorii ERC2 sváděli od začátku souboj Tibor Érdi a domácí Marcin Slobodzian. Když polského pilota vyřadila porucha převodovky, zdálo se, že vítězství Érdiho může zhatit jen velká smůla. Ta se bohužel projevila, když mu v cíli posledního testu explodoval motor. Vítězství tak spadlo do klína aktuálnímu lídrovi ERC2 Zelindo Melegarimu.

Na startu se objevilo i několik dalších posádek z České republiky. Nejvíce nadějí se vkládalo do Jana Černého, tomu se však v Polsku příliš nedařilo, nevěřil svému rozpisu ani sobě a skončil až na dvanáctém místě. Mnohem lépe se předvedl Karel Kupec, který skončil čtvrtý mezi juniory. Dominik Brož, tentokráte startující s Fordem Fiesta R2, dojel šestý. Cíl se nepodařilo spatřit jen Radomíru Kupcovi, který nezvládl nástrahy tratě a po havárii musel skončit.

Další soutěží mistrovství Evropy bude na konci srpna česká Barum Czech Rally Zlín.

Konečné výsledky Rally Rzeszow

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist