www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství Evropy 2017

Těžký debut v ERC – Szejové po nehodě nedokončili Rally Rzeszow

12. srpna 2017 • 16:00

26. Rally Rzeszow pokračovala v sobotu ranním přejezdem na více než 22 kilometrový úsek Lubenia. Horké ráno ovšem nebylo nakloněno Jarkovi a Marcinovi Szejům. Necelých 8,5 km po startu vyletěli z cesty a výrazně poškodili svůj Ford Fiesta R5. Posádka z Ustroně neutrpěla žádná zranění, závodní speciál ovšem ano. Z důvodu tohoto incidentu bratři Szejové museli ze závodu odstoupit, neboť poškození přední části fiesty byla natolik vážná, že znemožňovala další účast na podniku ERC.

Jaroslaw Szeja - Marcin Szeja (Ford Fiesta R5) - Rally Rzeszow 2017

Shodné místo se navíc ukázalo nešťastné také pro další tři přední týmy. Třeba ruská dvojice Grjazin - Fedorov zaparkovala svou Škodu Fabii R5 v příkopu jen o několik metrů dříve. Šestá rychlostní zkouška na nakonec stala osudnou pro šest posádek.

Rally Rzeszow se stala prvním závodem v sezóně, který bratři Szejové nedokončili. Ve všech dřívějších startech GK Forge Metkom Rally Team zvládl bezchybně všechny nástrahy tratí. V průběhu první etapy 26. Rally Rzeszow se přesto Szejové ukázali i v tom lepším světle. Produkční mistři ČR 2016 dokázali zajíždět časy v první desítce absolutní klasifikace, v konkurenci 25 aut specifikace R5.

Dalším startem Jarka a Marcina Szejů bude Barum Czech Rally Zlín. Během českého závodu ERC budou Szejové chtít opět bojovat o nejčelnější umístění v souladu s předchozími úspěšnými starty v podnicích Mistrovství ČR v rally. V tomto seriálu jim po pěti odjetých závodech zatím patří nepopulární „bramborová“ medaile.

Jarek Szeja: „Bohužel poprvé v letošním roce jsme nespatřili cíl. Na úseku Lubenia havarovala posádka, který startovala do RZ před námi. Jejich poškozený vůz částečně ležel v cestě a na tuto situaci jsme při naší rychlosti nedokázali reagovat. Nebyla šance vyhnout se srážce, navíc fiesta sklouzla do příkopu, kde došlo k poškození přední části vozu. Prostě tyto situace se nedají předvídat. Nejdůležitější ovšem bylo, že tím utrpěly pouze plechy a ne kosti. I tak nás mrzí, že pro nás závod skončil tak brzy, protože jsem počítal s tím, že projedeme všechny úseky a tato porce kilometrů bude zároveň důležitým testem naší rychlosti před zlínským závodem Barum rally. Vše ale nakonec skončilo jinak, buďme však rádi, že nikoli hůře. Naštěstí jsme neztratili body do Mistrovství ČR, před Barum Rally jsme navíc dostali tvrdou lekci a studenou sprchu. Ani to není k zahození a je to pro dobrá zkušenost. Víme, co ještě zlepšit a nyní se soustředíme právě na prestižní zlínský start. Je mi však líto, že jsme se neukázali před polskými fanoušky v trošku lepším světle. Vím, že počítali s tím, že budeme bojovat o čelní pozice, ale věřím, že jim vše vynahradíme během českého závodu FIA ERC.“

Marcin Szeja: „V tomto smolném místě jsme jeli příliš rychle a moment nesoustředění nás stál příliš mnoho. Ale i takové jsou stránky rallysportu a musíme počítat i s podobnými situacemi. Tento víkend však přinesl i spoustu pozitiv a byl pro nás cenou lekcí před nejdůležitějším závodem sezóny. Pro Barum Rally musíme zanalyzovat spoustu informací o autě a naší jízdě. Díky této lekci se na Barumku připravíme lépe, pojedeme ještě rychleji a čistě. Ukončení závodu před cílovou páskou je vždy nepříjemný zážitek, ale jsem rád, že jsme se mohli utkat s tak silnou konkurencí a pozdravit se s našimi polskými fanoušky. Děkujeme všem, kteří nám drželi palce.“

V sezóně 2017 Jarosława a Marcina Szeje podporují: GK Forge Grelowski Kovoobrábění, společnost Metkom, DIL recyklované materiály, Stalchem, Darma, Deco-Car, Minimax, Viralseed a střešní krytiny Pniok Sylwester a mediální partneři: Wirtualna Polska, Radio Bielsko, TVP Katowice, Motowizja a portál OX.pl.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
12.08.2017 19:38
Mirekfric
Jak je z videa patrné, jen s obrovským štěstím Szejové nesrazili Jaroslava Fedorova, který stál vedle havarovaného auta a ukazoval ceduli OK. Na videu je také vidět výstražný trojúhelník před místem nehody, ten je ale umístěný až za vrcholem horizontu a možná ho nešlo vidět.

Video: odkaz na youtu.be
toplist