www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

TrueCam MČR v rally 2017

Oba bratři Kupcovi se postaví na start Barum rally

22. srpna 2017 • 09:00

Třetí start v Juniorském mistrovství Evropy proměnil šumperský Karel Kupec v další příděl bodů do tabulky. Na Rally Rzeszów i přes páteční technické problémy vybojoval čtvrté místo.

Karel Kupec - Ondřej Krajča (Peugeot 208 R2) - Rally Rzeszow 2017

Do Polského Rzeszówa odjížděli Karel Kupec s navigátorem Ondřejem Krajčou s cílem navázat na Rally Islas Canaria, kde na začátku května vybojovali velmi cenné 3. místo v kategorii Juniorů. „Byl jsem fascinován tratěmi, které pořadatelé připravili pro závod. Silničky okolo Rzeszówa byly poměrně úzké, technické a hlavně hodně rychlé. Pokud bych je mohl porovnat s nějakou českou soutěží, tak by se nabízelo srovnání s Barum rally, ale v Polsku se mi zdály být erzety ještě těžší. Náročnost celé soutěži ještě dopomohlo počasí, které bylo pro posádky poněkud nepříjemné. V autě se potíme běžně, ale při tropických vedrech je to fakt síla. Pořadatelé však v každé časové kontrole dbali na náš zdravotní stav a podávali nám láhve s pitím. Jinak atmosféra okolo trati perfektní, škoda jen že jsme si ji moc neužili,“ přiblížil profil polské soutěže Karel Kupec.

Na start třetího juniorského závodu se postavilo celkem 13 posádek z deseti zemí. Pro všechny byly připravené dvě etapy o celkem jedenácti rychlostních zkouškách. Soutěži ovšem, tak jako všude jinde, předcházela kvalifikační zkouška a ta se Karlovi s Ondrou moc nevyvedla. Posádka do ní vstoupila v dobrém tempu, ale záhy začal vynechávat motor u Peugeotu 208 R2. Tím se kluci dostali na poslední místo mezi Juniory, což výrazně poznamenalo další osud v soutěži. „Závod jsme si svým způsobem prohráli již v kvalifikační erzetě, kdy nás zlobil motor. Snažili jsme se s inženýry závadu odstranit, ale prostě se nedařilo. I díky tomu, že jsme jeli až vzadu a díky haváriím jsme první dvě zkoušky projeli po objízdných trasách. Tím pádem jsme si nemohli zkontrolovat ani metr ze zkoušek. Až na třetí zkoušce jsme se rozjeli v závodním tempu, ale opět přišly problémy s motorem a navíc nás pořadatelé zastavili u havárie. Stejný problém nastal i o zkoušku dále. Bilance čtyři zkoušky, čtyři přidělené časy a k tomu vynechávající motor, dost smutné,“ nastínil náladu v první etapě Karel Kupec. Až v druhém servisu, který byl před poslední zkouškou dne, inženýři přehráli software a motor začal fungovat, byť pouze v přejezdovém režimu. Zde si Karel s Ondrou lehce spravili chuť a třetí nejrychlejší čas mezi Juniory je posunul na průběžné 6. místo v ERCJ U27.

Sobotní etapa obsahovala šest měřených úseků a hned na úvodní zkoušce přišel opět náhradní čas. Posádka červeného Peugeotu totiž dojela k další z mnoha havárií v Polsku. Naštěstí další zkoušky již byly z pohledu posádky v normálu. Teda pokud se dá říci, že na 8.RZ kluci na chvíli opustili trať a chviličku lítali po poli. „V sobotu už auto fungovalo a my se mohli pořádně svézt. Je velká škoda páteční etapy a kvalifikace, neboť pokud by vše fungovalo jako v sobotu, mohli jsme se bít o umístění na bedně. Tak jsme si odvezli domů „bramboru“, ale s ohledem na průběh závodu jsem s výsledkem spokojený. Na 8.RZ jsme byli na chvilku venku a paradoxně to byla stejná zkouška, na které havaroval brácha,“ uvedl po závodě Karel Kupec. Na cílové rampě byla dvojice Kupec – Krajča klasifikována na 20. místě absolutně, 4. místě v ERCJ U27 a stejná příčka patří posádce i ve třídě RC4. A pro úplnost ještě patří doplnit, že v druhé etapě obsadila posádka 3. místo mezi Juniory.

Do Polska vyrazil i mladší brácha, tedy Radomír Kupec se spolujezdcem Petrem Glösslem. Pro Radomíra to byla první evropská soutěž a se svými časy se rozhodně neztratil. V polovině rally byl na 5. příčce mezi Juniory, ale osmá zkouška se mu stala osudnou. V takřka nulové rychlosti lehce sjel mimo cestu a příkopa zapříčinila, že se auto převrátilo přes střechu. Jelikož u Opelu začal vytékat olej, Radomír nechtěl riskovat větší poškození vozu a z rally odstoupil.

A jedna žhavá zpráva na závěr, která jistě potěší příznivce Karla a Radomíra Kupcových. Jistě jste zaregistrovali, že ve startovní listině pro Barum Czech Rally Zlín 2017 je s vozem Opel Adam R2 přihlášen mladší ze sourozenecké dvojice. Společně s Vladimírem Osičkou pojedou opět v kategorii evropských juniorů a od pořadatelů dostali přiděleno startovní číslo 45. Ale závodů se zúčastní i Karel, který se přihlásil do cyklistické sekce a úvodní městskou erzetu absolvuje na kole.

Miroslav Vebr ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist