www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

TrueCam MČR v rally 2017

Autogramiáda ve Zlatém jablku i s Leo Pavlíkem

22. srpna 2017 • 11:00

Sedmačtyřicátý ročník Barum Czech Rally Zlín si můžete užívat od začátku srpna ve zlínském Obchodním a zábavním centru Zlaté jablko. Pro všechny návštěvníky je připraven bohatý program, jehož zlatým hřebem bude úterý 22. srpna od 18:30 hodin autogramiáda top posádek.

Leo Pavlík a Miloslav Regner

Fanoušci se mohou těšit na známé tváře z domácí scény automobilových soutěžích a také na přední posádky mistrovství Evropy. Podpisy fanouškům rozdá rovněž legendární Leo Pavlík, který se zapsal nesmazatelným písmem do historie československého rallysportu. Rodák z Kdyně se stal pětinásobným mistrem Československa, na svém kontě má na tři desítky absolutních prvenstvích na domácích, ale i na zahraničních závodech. V roce 1986 vyhrál i legendární barumku, která zamířila v uvedeném roce i na Slovensko do okolí Topoľčan a jela se pod názvem Barum Tríbeč Rally.

Jezdec z Domažlicka zahájil úspěšnou sportovní kariéru s vozy se značkou okřídleného šípu. V roce 1970 poprvé usedl v rally do vozu Škoda 1000 MB, poté předšel do Škody 110 L Rallye a od roku 1973 závodil se Škodou 120S. V průběhu sezony 1976 přesedl do vozu Škoda 130 RS. Zlomovým rokem pro kariéru „létajícího Choda“, jak se Pavlíkovi mezi soutěžáky přezdívalo, byl rok 1978. Leo Pavlík vstoupil do nově vznikajícího Agroteamu JZD Slušovice. V roce 1979 usedl do Renaultu 5 Alpine, který provázel jeho kariéru až do roku 1984. Během tohoto období vyhrál dva tituly mistra Československa a dvě druhá místa. Na konci roku 1983 byla spolupráce s Renaultem ukončena a Pavlík startoval s vozem Opel Manta 200.

V roce 1985 byl vybudován v Dešné u Slušovic testovací polygon pro značku Audi. Leo Pavlík se stal jedním z testovacích jezdců ingolstadtské automobilky. Odměnou mu byly starty s vozem Audi Quattro A2 a od roku 1987 s Audi Coupe Quattro v domácím mistrovství. V letech 1986 až 1989 byl Pavlík k neporažení a získal další tři tituly v československém šampionátu. Navíc se podílel v rámci testů na vzniku legendárního soutěžního vozu Audi Quattro S1. Po roce 1989 se bohatá jezdecká kariéra v podání Lea Pavlíka s řadou velkých úspěchů uzavřela.

V letošním roce vychází již 2. rozšířené vydání knihy Leo Pavlíka OD ŠKODOVKY PO QUATTRO. Publikace nabízí na více než dvou stovkách stran kromě textů od autora Jakuba Hofbauera také řadu zajímavých a dosud nepublikovaných fotografií z prostředí československých automobilových soutěžích. Fanoušci rallysportu si mohou zakoupit tuto jedinečnou knihu ve stánku Barum Rally ve Zlatém jablku. Čekají vás RALLY ZÁŽITKY V JABLKU a ty si rozhodně nenechte ujít!

Roman Ordelt
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist