www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 23. dubna 2024, Svátek má Vojtěch, zítra Jiří

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní soutěže 2017

APRC v Japonsku: vyhrál Gaurav Gill, Škoda získala titul v hodnocení značek

18. září 2017 • 21:00

Na japonské Rally Hokkaido, předposledním podniku letošní sezóny FIA Asijsko-pacifického šampionátu (APRC), jezdec týmu MRF Škoda Gaurav Gill se spolujezdcem Stéphanem Prévotem (IND/B) jednoznačně zvítězili. Dostali se do vedení na druhé rychlostní zkoušce a udrželi ho až do cíle. Jejich týmoví kolegové, talentované norské hvězdy Ole Christian Veiby a Stig Rune Skjaermoen (N/N), měli smůlu. Po postupném defektu ve třetí rychlostní zkoušce sjeli do příkopu a museli ze soutěže až do konce prvního dne odstoupit. Druhý den se vrátili zpět a byli celkově nejrychlejší, což jim přineslo důležité body do celého šampionátu. Úřadující šampión Gaurav Gill převzal od svého týmového kolegy Veibyho vedení v hodnocení jezdců a ŠKODA s předstihem zvítězila v letošní sezóně FIA APRC v šampionátu značek. O vítězi FIA Asijsko-pacifického šampionátu se rozhodne pouze mezi jezdci týmu MRF ŠKODA během Indické rally (24. až 26. listopadu 2017.)

Gaurav Gill - Stéphane Prévot (Škoda Fabia R5), Rally Hokkaido 2017

Časté přeháňky ještě znásobily náročnost šotolinových rychlostních zkoušek na severu japonského ostrova Hokkaidó, kde se jelo čtvrté kolo FIA Asijsko-pacifického šampionátu (APRC). Na nejkratší rychlostní zkoušce celého šampionátu, pouhých 0,96 kilometru měřící „Sammy Satsunai“ v blízkosti servisní zóny, byl nejrychlejší O. C. Veiby, následovaný týmovým kolegou a úřadujícím šampiónem APRC Gauravem Gillem.

Na první rychlostní zkoušce druhého dne zajel nejrychlejší čas Gill a každý očekával pokračování vzrušující bitvy mezi Gillem a Veibym i v Japonsku. Ale na 29. kilometru třetí rychlostní zkoušky se situace obrátila proti norskému mladíkovi. Po velkém skoku došlo ke zlomení tlumiče a následně k postupnému defektu. Veiby vyjel z tratě, bohužel zajel do příkopu a musel odstoupit. Od tohoto okamžiku měl Gaurav Gill vše pod kontrolou a během dne zajel na všech rychlostních zkouškách nejrychlejší časy, čímž se dostal do komfortního vedení. „Pro nás i pro tým MFR ŠKODA byl dnešek skvělým dnem. Zvolili jsme ideální pneumatiky a vyplatilo se nám také dobré nastavení vozu. Podmínky byly opravdu náročné. Přestože se na rychlostních zkouškách vyskytovaly často kameny a balvany, rychlostní průměr překračoval 125 kilometrů za hodinu,“ shrnul v cíli indický jezdec ŠKODA.

Mladý jezdec ŠKODA Ole Christian Veiby se mohl v neděli do soutěže vrátit a podařilo se mu vyhrát celou druhou etapu, což mu přineslo důležité body do šampionátu. „I když se nám po tomto víkendu vzdálil náš cíl se ziskem titulu, nikdy se nevzdáme a budeme bojovat až do protnutí cílové pásky v Indické rally,“ sliboval. Úřadující šampión APRC Gaurav Gill je nyní na nejlepší cestě k tomu, aby během nadcházející Indické rally (24. až 26. listopadu 2017) vybojoval po letech 2013 a 2016 svůj třetí jezdecký titul v šampionátu APRC. „Opět musím poděkovat týmu MRF ŠKODA za to, že mi připravil tak rychlý a spolehlivý vůz. Těším se na svoji domácí soutěž v Indii, kde budu chtít získat jezdecký titul,“ řekl nadšený Gaurav Gill po dojetí do cíle v Obihiru.

„FIA Asijsko-pacifický šampionát má pro značku ŠKODA velký význam, protože se jede na důležitých rozvíjejících se trzích, jako je Indie nebo Čína. Jsem šťastný, že mohu gratulovat týmu MRF ŠKODA k zisku titulu v žebříčku značek FIA APRC. Od roku 2012 každý z vítězů tohoto šampionátu řídil vůz ŠKODA. A tento rok se o jezdeckém titulu rozhodne opět mezi jezdci týmu MRF ŠKODA,“ řekl šéf ŠKODA Motorsport Michal Hrabánek.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist