www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. dubna 2024, Svátek má Valérie, zítra Rostislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

TrueCam MČR v rally 2017

Povedlo se, vyhráli jsme a jsme vicemistři

20. října 2017 • 15:00

Václav Kopáček s Barborou Rendlovou poslední důležitý úkol sezóny zvládli výtečně a Rally Příbram ve své třídě 3 suverénně ovládli. Své soupeře posádka týmu Duck Racing v AČR porazila na všech rychlostních zkouškách a vůz Subaru Impreza WRX STI dovezla do cíle dokonce na šesté příčce absolutního pořadí.

Konec dobrý, všechno dobré. Takhle se to říkává, ale na druhou stranu, ´dobře´ je ve škole trojka. Jak by tedy sezónu 2017 ohodnotil jezdec týmu Duck Racing v AČR, třicetiletý Václav Kopáček? „Šampionát pro nás začal dokonce výborně, i když jsme měli i trochu štěstí, protože soupeřům se na začátku roku moc nedařilo. My naopak první dvě soutěže vyhráli a získali spoustu bodů – to jsme ještě ale vůbec netušili, jak se nám v konečném celoročním účtování budou hodit. Netajili jsme se ambicemi získat titul, ale už českokrumlovskou rally začala naše černá série. Tam ji zahájily defekty, pak následovala moje jezdecká chyba v Hustopečích a uražené kolo, na Bohemii a na Barumce nás pak vyřadily technické problémy. Klesli jsme až na třetí místo v pořadí šampionátu a v Příbrami museli pořádně zabojovat.

Václav Kopáček - Barbora Rendlová (Subaru Impreza Sti) - SVK Rally Příbram 2017

Tam nám pomohlo i počasí. Od začátku bylo na trati kluzko a to nám vyhovovalo. Při shakedownu jsme ještě mírně upravili nastavení tlumičů a na rychlostních zkouškách pak už všechno fungovalo, jak mělo. Ani jsem neměl pocit, že bychom jeli nějak rychle, ale časy byly kvalitní a závodění jsme si vyloženě užívali. Snažili jsme se držet dobré tempo a nepolevovat v pozornosti, to by totiž jen zvyšovalo riziko chyby. V neděli ráno jsme se pak přece jen rozhodli, že ukážeme divákům na kluzkých kostkách delší smyk – byl i širší a my si pak na výjezdu ze zatáčky seškrábli z nárazníku jednu sponzorskou samolepku. Na stejném místě udělal Václav Pech hodiny, my naštěstí žádný čas neztratili a pokračovali dobrým tempem i dál. Zatrnulo mi až na trati poslední rychlostní zkoušky. Začalo nás zlobit servo a v jednom místě auto na vytočenou pětku na blátíčku dost uklouzlo. Naštěstí se mi i tam podařilo všechno pochytat a dobře to dopadlo. Dost jsem si oddychl, neumím si představit, co by o mně fanoušci říkali, kdybych tak dobře rozjetý závod pokazil těsně před cílem. Takhle jsme ale mohli nakonec na cílové rampě slavit dobrý výsledek v soutěži a i zopakování předloňského titulu vicemistrů,“ usmívá se Kopáček.

Raduje se i jeho spolujezdkyně Barbora Rendlová: „Teď už je mi dobře, jednak to v Příbrami dopadlo dobře výsledkově, jednak už jsem se vyléčila z nachlazení. Od začátku druhé příbramské etapy mi totiž začal odcházet i hlas a já se bála, že mne Venda ani neuslyší. Bylo to jen taktak, ale nějak jsme to zvládli i s tím diktováním. A když z toho bylo vítězství, hned se mi začalo dělat lépe! Jsem moc ráda, že to takhle dopadlo i kvůli našim mechanikům, fanouškům, sponzorům a partnerům našeho týmu – moc jsme totiž chtěli i pro ně získat titul. To se sice nepovedlo, ale snad nebudou naším stříbrným celoročním umístěním příliš zklamáni.“

Také druhá týmová posádka Štěpán Zabloudil – Tomáš Šmíd měla příbramskou soutěž dobře rozjetou, i ona se dokázala na těžké trati vyhnout defektům a dlouho se držela dokonce na medailové pozici ve třídě 3. Jejich skvělý výkon gradoval na první nedělní zkoušce, kdy je dokázali překonat pouze Kopáček s Rendlovou, takže na klasické trati Bohutín - Podlesí slavil tým Duck Racing v AČR mezi produkčními vozy dokonce své první double! O něco později bohužel motor jejich vozu ztratil výkon a dvojice musela odstoupit. Přesto zanechala dobrý dojem a Štěpán Zabloudil ve své premiérové sezóně vybojoval v národním šampionátu cennou osmou příčku ve třídě 3.

Tým Duck Racing v AČR letos čekají ještě nebodovaná podzimní klání, tedy Setkání mistrů v Sosnové, Pražský Rallysprint a slušovická Mikuláš Rally. Právě na takovýchto podnicích navíc bývá větší prostor na setkávání se s fanoušky, a i na to celý tým moc těší!

Karel Špaček
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist