www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

TrueCam MČR v rally 2017

Trojanovo 11. přikázání: Příbram dobrá, všechno dobré!

25. října 2017 • 08:00

Příbram. Město, které je pro mnohé charakteristické uranovými doly a fotbalovým klubem schopným zachránit se na poslední chvíli v lize díky nečekaným výsledkům, nad nimiž fandům zůstává rozum stát. To rallyový faoušek toto středočeské město vnímá jako líheň jezdců a spolujezdců, bez kterých by tratě českých rally významně ztratily na své atraktivitě, ale především jako centrum soutěže, která již tradičně zakončuje domácí šampionát.

Karel Trojan - Petr Chlup (Škoda Fabia R5) - SVK Rally Příbram 2017

Rychlostní zkoušky jsou v čase nastávajícího podzimu pravidelně prověrkou nejen jezdeckého umění, ale také schopnosti zvolit to nejlepší obutí na proměnlivý povrch tratí. Různé druhy asfaltů, mokro, vlhko, vytahané nečistoty, technické úseky střídané rychlými pasážemi – tento koktejl namíchají pořadatelé spolu s počasím pro účastníky příbramské soutěže.

Se startovním číslem 9 odstartoval do letošního ročníku ve Fabii R5 i Karel Trojan, tradičně navigován zkušeným Petrem Chlupem. „Příbram považujeme s Petrem v podstatě za náš domácí podnik, a přesto, že letos pořadatelé RZ obměnili, víme poměrně dobře, co nás na zdejších tratích může čekat. Ale patent na rozum tady rozhodně nemáme, třeba loňské trápení po mizerných volbách pneumatik jsme si rozhodně zopakovat nechtěli,“ říká Karel Trojan, jezdec se zázemím ve středočeské obci Korno.

Příbramská soutěž mimo rozhodování o konečném pořadí v jednotlivých třídách českého rallyového mistrovství také často něco málo napoví o směřování jednotlivých jezdců a týmů pro sezónu nadcházející. Jak si tedy vysvětlit, že se posádka Trojan – Chlup představila v Příbrami premiérově v barvách týmu J-M Motors? Jde o jednorázovou spolupráci nebo výhled do budoucna? „Zatím by bylo předčasné předjímat, nicméně jsem velmi rád, že jsme Rally Příbram mohli absolvovat „pod křídly“ J-M Motors. Díky jejich podpoře jsem přece jen mohl fungovat poněkud uvolněněji, tu a tam se na trati přiblížit k hranici zdravého závodnického rizika a snad to na předvedeném výkonu bylo znát. Kdo někdy provozoval v soukromých podmínkách závodní tým, určitě ví o čem mluvím...,“ přibližuje spolupráci s novým partnerem Karel Trojan.

A že by mohlo jít o spojení úspěšné, napovídají hlavně výsledky – posádka Trojan-Chlup nebyla na žádném z 16. testů SVK Rally Příbram horší než osmá a v konečném pořadí ji takto vyrovnaný výkon vynesl na pátou příčku se ztrátou minuty a dvanácti vteřin na stupně vítězů. „Jestli jsem s výsledkem spokojený? No jéje, mám radost. Trefovali jsme správné obutí, přes velmi náročné podmínky jsme se vyvarovali chyb, a přesto dokázali jet svižně, podařilo se nám oproti předchozím letošním startům stáhnout ztrátu na naše rychlejší soupeře,“ hodnotí poslední závod TrueCam MČR v rally 2017 Karel Trojan. „Pokud by měl člověk z posledního závodu odjíždět s pocitem, že ho to baví, že vidí cestu k dalšímu zlepšení a že se těší až se po ní pustí – tak v takovém případě pro nás letošní Příbram splnila svůj účel na jedničku!“

A jak vyzní z pohledu zkušeného jezdce hodnocení celé letošní sezóny? „Snad nebudu vypadat jako blázen, když řeknu, že jsme se letos (i po těch letech v rallysportu) hodně naučili… To, že i širší špička s vozy kategorie R5 jede nesmírně rychle, že k celkovému kvalitnímu výsledku je potřeba velmi pevné materiální zázemí a hlavně to, kde jsou naše jezdecké rezervy, abychom soupeře dokázali pravidelně potrápit. Každopádně gratulujeme všem, kdo byli na letošní cestě za tituly a poháry úspěšní!,“ vzkazují Karel Trojan s Petrem Chlupem.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist