www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2017

Ve Walesu Veiby a Nordgren po boku šampiona Tidemanda

25. října 2017 • 10:00

Škoda Motorsport na nadcházející Britské rally ve Walesu (26. 10. až 29. 10. 2017) nasadí ve třídě WRC2 tři vozy Škoda Fabia R5, za jejichž volanty usedne nový šampión WRC2 Pontus Tidemand s Jonasem Anderssonem, které doplní norská posádka Ole Christian Veiby / Stig Rune Skjaermœn a Juuso Nordgren z Finska se spolujezdcem Tapio Suominenem. Zkušený Tidemand bude bojovat o své páté letošní vítězství v kategorii WRC2, zatímco nováčci Veiby a Nordgren budou chtít za volantem vozu Škoda Fabia R5 demonstrovat své schopnosti.

Esapekka Lappi - Janne Ferm (Škoda Fabia R5) - Wales Rally GB 2016

„Po Rally Monte Carlo podruhé v sezóně 2017 nasazujeme do podniku mistrovství světa tři tovární vozy. Po předčasném zisku titulu v kategorii WRC2 Pontusem Tidemandem a Jonasem Anderssonem jsme vybojovali první místo také v žebříčku výrobců. Nyní se velmi těším na výkony našich tří posádek,“ vysvětluje šéf Škoda Motorsport Michal Hrabánek.

Pontus Tidemand se spolujezdcem Jonasem Anderssonem vyhráli v sezóně 2017 v kategorii WRC2 soutěže ve Švédsku, Mexiku, Argentině a Portugalsku. Po druhém místě v Polsku a třetím v Německu se stali s předstihem mistry světa ve své kategorii.

„Do Walesu se moc těším. Již se nemusím starat o taktiku a zisk bodů do šampionátu. Má účast bude o tom užít si náročné šotolinové zkoušky, pobavit se a s vozem Škoda Fabia R5 zajíždět co možná nejrychlejší časy,“ říká před předposledním kolem letošní sezóny mistrovství světa FIA World Rally Championship Tidemand.

Také 21letý Ole Christian Veiby se svým spolujezdcem Stigem Rune Skjaermœnenem měli fantastickou sezónu. Stále jsou v boji o zisk titulu ve FIA Asijsko-pacifickém šampionátu (APRC) v týmu MRF Škoda. S vozem Škoda Fabia R5, nasazeným privátním týmem Printsport, vyhráli v kategorii WRC2 Polskou rally, skončili druzí v Itálii (WRC2) a třetí ve třídě RC2 na španělské RallyRACC Catalunya. Na Britské rally ve Walesu pojedou vůbec poprvé v barvách továrního týmu Škoda Motorsport.

„Už se nemohu dočkat, až budu vůz Škoda Fabia R5 řídit po kombinovaném povrchu ve Španělsku na čistě šotolinových cestách,“ vysvětluje O. C. Veiby.

Během poslední španělské RallyRACC Catalunya dokázal Juuso Nordgren, který jel poprvé v továrním týmu Škoda Motorsport, svým výkonem a ziskem čtvrtého místa v kategorii WRC2 naplnil očekávání, která v něj byla vložena.

„Bylo to poprvé, co jsem řídil vůz Škoda Fabia R5 na asfaltu, a teď to bude poprvé na šotolině,“ říká 20letý finský šampión z roku 2015 Juuso Nordgren, který opět pojede se spolujezdcem Tapio Suominenem.

První rychlostní zkouška Britské rally ve Walesu se pojede ve čtvrtek 26. října na dostihovém oválu Tir Prince ve městě Towyn a bude měřit 1,53 kilometru. Skutečný start se odehraje v pátek ráno. Nejdelší rychlostní zkouškou bude známá Hafren s délkou více než 35 kilometrů na jemné šotolině. Na posádky čeká 21 rychlostních zkoušek s celkovou délkou 304,26 km. Sobota bude nejdelším dnem Britské rally ve Walesu. Během 17 hodin ujedou posádky 142 kilometrů rozdělených do sedmi rychlostních zkoušek. Vítěz bude vyhlášen v pobřežním resortu Llandudno v neděli přibližně ve 14 hodin. Servisní zóna je umístěna v Deeside nedaleko od přístavu v Liverpoolu.

Škoda Motorsport
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist