www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství Evropy 2018

Dominik Brož s Petrem Těšínským vezou body z Azorských ostrovů

30. března 2018 • 10:00

První závod juniorského mistrovství Evropy se jel na konci března na Azorských ostrovech. Jediná česká posádka na startu Dominik Brož s Petrem Těšínským zde obsadila čtvrté místo v kategorii ERCJ U27.

Dominik Brož - Petr Těšínský (Peugeot 208 R2) - Azores Airlines Rallye 2018

Poslední březnový víkend byl určený nejenom otevření nové rally sezóny v České republice, ale také seriálu závodů Mistrovství Evropy juniorů. První závod se jel na portugalském ostrově a název rally o mnohém napovídal – Azores Airlines rally 2018. Na startu se sešlo celkem 57 posádek z 19 zemí. Při pohledu do startovní listiny mnohým spadla brada, neboť třiatřicet posádek využívalo nejmodernější techniku specifikace R5. Nás ovšem zajímala posádka se startovním číslem 42 – Dominik Brož – Petr Těšínský a jejich Peugeot 208 R2. Turnovská posádka startující pod hlavičkou ACCR Czech Rally team startuje v „Evropě“ třetím rokem a jen pro doplnění uvádím, že při prvním startu na Azorách v roce 2016 byli Dominik s Petrem sedmí mezi juniory a vloni to bylo místo šesté.

Nyní se ovšem píše rok 2018 a Dominik s Petrem přijeli na portugalský ostrov s cílem zúročit nasbírané zkušenosti. Letošní ročník měl ve svém harmonogramu patnáct rychlostních zkoušek a porci 207 ostrých kilometrů pořadatelé rozdělili do dvou etap. „Na Azory jsme s Petrem přiletěli v noci ze soboty na neděli, tudíž jsme měli jeden den na aklimatizaci. V neděli večer připlula loď, která nám přivezla nejenom větší část našeho týmu, ale také soutěžního peugeota. Tím pro nás skončila pohoda a odstartovala práce. V pondělí ráno jsme měli v plánu testík, kdy jsme na místních šotolinových cestách nalítali více jak padesát kilometrů. Následující dva dny byly určené pro seznamovací jízdy. Tratě zkoušek se mi velmi líbily jednak svým charakterem, ale také přírodou, kterou procházely. Trénink jsme si užívali i díky pěknému počasí. Ve středu večer byl pak slavnostní start, kde se sešlo velké množství diváků, kteří fandili každé posádce a poté následovala divácká městská show,“ přiblížil předstartovní program posádky jedenadvacetiletý jezdec z Turnova.

Pokud se posádky do této chvíle kochaly přírodou a počasím, od čtvrtečního rána jim nastalo období, kdy si oblékly závodní kombinézy a nasadily přilby. Dominik Brož s |Petrem Těšínským byli se svým Peugeotem 208 R2 zařazeni do juniorské kategorie ERCJ U27, což je kategorie dvoukolek a zároveň do třídy RC4. Juniorů se sešlo na startu portugalské rally deset a ve třídě měl Dominik jedenáct soupeřů. Kvalifikační zkoušku projela jediná česká posádka na startu v poklidu a výsledkem bylo sedmé místo v ERCJ. V odpoledních hodinách jezdecké pole vyrazilo zdolat první tři zkoušky závodu. Na druhé zkoušce (17,08 km RZ Vila Franca) ovšem přišlo neplánované pozdržení posádky. „Po kvalifikační zkoušce a lehkém obědu se šlo bojovat na ostré erzety. Úvodní zkouška byla jen zahřívací a měřila něco málo přes dva kilometry. Zde jsme zajeli šestý čas mezi juniory a už jsme se těšili na nejdelší zkoušku dne. Zde ovšem přišel defekt pravé přední pneumatiky, který nás zpomalil, a my zajeli sedmý čas. Problémy měli ale i naši soupeři. Ve výsledcích jsme sice nepropadli, ale na posádku před námi jsme najednou ztráceli už víc jak minutu. Na poslední zkoušce dne jsme zajeli pátý čas mezi juniory. Se vstupem bychom byli spokojeni, kdyby nebyl defekt, ale jsou to závody a do konce rally bylo daleko,“ ohlédl se za prvním soutěžním dnem Dominik Brož.

Dominik Brož - Petr Těšínský (Peugeot 208 R2) - Azores Airlines Rallye 2018

V pátek čekaly na posádky tři rychlostní zkoušky vždy po dvou průjezdech. Dominik s Petrem zajeli dobře nejdelší, 23,8 km dlouhou erzetu Sete Cidades, kdy zaznamenali čtvrtý nejrychlejší čas v kategorii. Stejné umístění zajela česká posádka i na RZ 8 Feteiras Meo 2. Ale nebyla to bezproblémová etapa. „Druhý soutěžní den pro nás začal dobře, kdy jsme se posunuli na průběžné páté místo mezi juniory. Na druhé zkoušce jsme ale opět zaznamenali defekt, tentokráte pravé zadní pneumatiky. Odstupy od soupeřů opět narostly a nám nezbývalo než čekat, zda některý z nich neudělá chybu. Jízdou jsme se bavili a závod si užívali,“ zhodnotil první polovinu závodu mladý Brož.

Sobotní etapa obsahovala šest rychlostních zkoušek. Už to vypadalo na body za pátou příčku, ale rally končí až na cílové rampě. Po předposlední zkoušce rally musel ze závodu odstoupit i v Česku dobře známý rakouský jezdec Simon Wagner. Důvodem byl prasklý držák motoru. Díky tomuto odstoupení se Dominik Brož s Petrem Těšínským posunuli na čtvrté místo mezi juniory, které si udrželi až do cíle. V absolutním pořadí to pak bylo místo 27. a ve třídě RC4 pátá příčka. „Poslední soutěžní den jsme jeli na jistotu. Odstupy před i za námi byly velké a postoupit výš jsme mohli jen díky chybám soupeřů. Jedna taková přišla v samotném konci soutěže a my díky ní obsadili čtvrté místo. S výsledkem jsem spokojený s ohledem na dva defekty. Nebýt nich, mohlo to být i lepší. Vezeme si ale pěkný příděl bodů a to se počítá. Svezení bylo pěkné a auto fungovalo bez problémů. Chtěl bych poděkovat Autoklubu České republiky za možnost být opět v kolotoči evropských soutěží. Dále bych chtěl poděkovat našim partnerům TMS rally team, BP rally team, Svijany, Intercars Mladá Boleslav, Občerstvení U Jezu a Millers oils za velkou a důležitou podporu,“ poděkoval partnerům Dominik Brož.

Další soutěž juniorského mistrovství Evropy je naplánovaná na květen, kdy se posádky opět sejdou na ostrovní rally. Tentokráte to bude ovšem španělský ostrov a závod s názvem Rally Islas Canarias. Dominik Brož s Petrem Těšínským budou opět na startu a my vám po závodě přineseme reportáž z počínání posádky na erzetách.

Miroslav Vebr ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist