www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Rallysprint Série 2018

Kopná pro Minařík racing bohatá na poháry

12. dubna 2018 • 11:00

Pohárové žně, tak by se dal v krátkosti nazvat Vančík rallysprint Kopná 2018 v podání Minařík racing týmu. Tři posádky na startu, tři posádky v cíli a k tomu tři sady pohárů za umístění ve třídách.

Milan Obadal - Vladimír Osička (Renault Clio R3) - Vančík Rallysprint Kopná 2018

O otevření nové sezóny v rallysprintovém mistrovství se postarala na počátku dubna slušovická Kopná. A to je domácí závod pro tým Lubomíra Minaříka. Ve startovní listině, která čítala 90 posádek, byly i tři dvojice usedající do vozů připravovaných v dílně, která sousedí s dostihovým závodištěm ve Slušovicích. Ve třídě 8 vyrazilo do závodu sedm posádek a mezi nimi i domácí „matadoři“ Petr „Balvan“ Krajča s Janem Houštěm. Dvojice z Želechovických pasek startující za Rally Klub Paseky usedla do modrožlutého Renaultu Clio Sport a ve své třídě patřila k nejžhavějším favoritům na vítězství. „Pasekáři“ šlapali od prvních metrů úvodní zkoušky po plynu pěkně zostra a díky nejrychlejšímu času se dostali i do vedení třídy. V dalším průběhu závodu dokázal být Petr s Honzou ještě třikrát nejrychlejší a společně se třemi druhými časy s přehledem zvítězili. „První závod ze série sprintů jsme nemohli vynechat. Už jen z toho důvodu, že to byl domácí závod a naše třída 8 byla velmi nabitá. Na závod jsme se připravovali stejně jako na každý jiný. Ve třídě jsme bojovali se dvěma borci, a to byl Jirka Hladík a Pavel Řihák. Oba nám hodně dýchali na záda, takže jsme museli stále bojovat. V další části závodu jsme se snažili držet si tempo a hlídat si první místo. K naší radosti jsme závod zakončili vítězstvím na poslední rychlostní zkoušce, a tím jen stvrdili naše vítězství ve třídě. Chtěl bych poděkovat celému našemu týmu „modrých šmoulů“ včetně mé přítelkyně, která nahradila našeho Davídka, který se bohužel nemohl zúčastnit. Díky patří také týmu Minařík racing za přípravu auta před i během závodu a poté našemu novému partnerovi, který se o nás po závodech dobře postaral ve Smíchovské restauraci,“ poodhalil průběh závodu Jan Houšť. Vedle vítězství ve třídě 8 patří Krajčovi s Houštěm 9. místo v RSS a 28. místo v absolutní klasifikaci.

Ve stejné třídě s dalším vozem Renault Clio Sport startoval i Jirka Hladík. Na toho čekaly ve Slušovicích hned dvě premiéry. Svého swifta vyměnil čtyřiačtyřicetiletý jezdec za enkového renaulta a nová tvář byla i na místě spolujezdce. Jednu dobu to vypadalo i na přerušení jezdecké kariéry, ale přišla dohoda a s ní i nová spolupráce s Lukášem Hlaváčem. Společné sžívání na slušovických kotárech šlo poměrně rychle a výsledkem byly mimo jiné i tři nejrychlejší časy ve třídě. První start v letošní sezóně proměnili Jirka s Lukášem v 2. místo ve třídě 8, 12. místo v RSS a 31. místo v absolutní klasifikaci. „Na Kopnou se vždycky těším a rád se sem vracím, protože tratě jsou krásné a v tomto kraji mám i hodně přátel a známých. Letos to ovšem se závoděním nevypadalo nijak růžově. Vypadl nám jeden sponzor, což v našem případě znamená, že se všechno začne hroutit jako domeček z karet. Na repasi swiftíka nebyl dostatek financí, a to samé platilo i o nabídkách na pronájem. Začal jsem se těžce smiřovat s tím, že letošní sezónu nepojedeme. Byl jsem na tom špatně psychicky i fyzicky, neměl jsem auto ani spolujezdce, ale prostě jsem to nechtěl vzdát. Nakonec jsme našli řešení s Lubou Minaříkem a začal tanec - narychlo zařídit zdravotní prohlídku, licenci a spolujezdce. To poslední byl největší problém, ale zachránil nás Lukáš Hlaváč, kterému patří velký dík. Formálně jsme byli nachystaní, ale na test nebyl čas ani peníze, takže jsme akorát v pátek zajeli brzdy a v sobotu ráno se šlo závodit. Nové auto, nový spolujezdec a staré gumy, to byla kombinace, která velela začít opatrně, a třetí čas na první vložce tomu odpovídal. Druhou vložku už jsme vyhráli, ale bylo nám jasné, že do toho nemůžeme jít naplno. Povedlo se nám zvítězit ještě na dvou rychlostních zkouškách a myslím, že nyní celkem dobře víme, kde má auto svůj limit. Domnívám se, že druhé místo ve třídě bylo za daných podmínek maximem. Sice to není vítězství, ale i tak musíme být spokojeni. Rád bych ještě poděkoval mechanikům a všem dalším lidem, kteří nám pomohli. Největší díky si zaslouží Luba Minařík, který nás vlídně přijal do týmu a věřil nám,“ zhodnotil slušovický sprint Jirka Hladík.

Třetí do party v týmu Minařík racing na Vančík Rallysprint Kopná 2018 byla dvojice Milan Obadal – Vladimír Osička. Tato posádka se po kratší odmlce opět sešla v závodním voze Renault Clio R3 a ve třídě 5 měla pouze jednoho soupeře. Milanovi se podařilo vyhrát závěrečnou zkoušku sprintu, ale na vítězství to nestačilo. V cíli byla posádka Obadal – Osička klasifikována na 2. místě ve třídě 5, 17. místě v RSS a 37. místě v absolutní klasifikaci.

Miroslav Vebr ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist