www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní soutěže 2018

Tomáš Enge se sestrou pojedou Star Rally Historic v rámci slavné Barum Rally

20. srpna 2018 • 13:00

Příznivci rallysportu se obzvlášť těší na vrchol letošního mistrovství republiky v rally, zlínskou Barum Rally. Na startu se zde objeví Dani Sordo, tovární jezdec Hyundai WRT. Již pojedenácté se ale v rámci evropského šampionátu uskuteční Star Rally Historic, jenž je zařazena do kalendáře MČR v rally historických vozidel. A na startu se letos podruhé představí také liberecká dvojice Tomáš Enge a Lucie Engová se Škodou 130 LR.

Tomáš Enge - Lucie Engová (Škoda 130 LR) - Invelt Rally Pačejov 2018

Je tomu již patnáct let, kdy zde Tomáš Enge, tehdy s Petrem Grossem a vozem Škoda Octavia WRC, startoval. „Tehdy to pro mne byla nejtěžší absolvovaná soutěž, a to nejen vzhledem k celkové délce rychlostních zkoušek přes 300 kilometrů, ale i startovnímu poli. Osmnáct vozů WRC toho bylo důkazem. Závod jsme rozjeli opatrněji, začal jsem se rozjíždět až od druhé etapy. Přesto z toho bylo šesté místo celkově a ke konci i skvělý souboj s Karlem Trojanem. Toho jsme postupně stahovali, po technických problémech s posilovačem řízení při druhém průjezdu 30km dlouhé rychlostní zkoušky Troják. Tam jsme tenkrát ztratili kolem tří minut,“ zavzpomínal na první start Tomáš Enge.

V letošním ročníku usedne liberecký jezdec opět do vozu značky Škoda, ale tentokrát do historické 130 LR. Na posádky v rámci Star Rally čeká celkem osm rychlostních zkoušek v celkové délce 97,8 kilometrů. Vše začne na páteční městské superspeciálce a v sobotu bude pokračovat dvojím průjezdem rychlostních zkoušek Březová, Semetín a Rejnovice, které doplní kudlovická RZ. Ale co vlastně Tomáše Engeho vedlo ke druhému startu? „Jet opět Barumku. Zejména ale minulý závod v Pačejově, kde jsem se velice namlsal. Měli jsem s Luckou opravdu krásný víkend, a tak jsem začal přemýšlet, kde bych se mohl letos ještě svézt. Nejbližším závodem pro historická vozidla byla Star Rally v rámci Barumky. Potom je delší pauza až do příbramské soutěže, která se uskuteční začátkem října. To máme ale s týmem REITER Engineering naplánované okruhové závody. A tak slovo dalo slovo, taťka nebyl proti, a i na start na Barumce mi půjčil nejen svoji eLeRu, ale také Lucku, za což bych mu chtěl poděkovat,“ vyjádřil se ke startu Tomáš.

Přestože několik let neabsolvoval soutěž mistrovství republiky v rally, zaznamenal v Pačejově výborného výsledku, když až v závěru přišel po souboji s Marcelem Tučkem o třetí místo absolutně. „Pačejovský sprint měl hladký a relativně čistý asfalt, a to také díky protikatovacím zábranám. Ve Zlíně počítám, že budou také, i když mám informace, že loňský ročník byl nesmírně náročný a zejména při druhých průjezdech bylo vytaháno velké množství nečistot a kamenů. O tom svědčí velké množství odpadlých posádek, včetně mého taťky. Většinu potkaly technické problémy. Dá se říci, že kdo zde dojede, ten je vítězem. A se stejným cílem odjíždíme na Star Rally. Kromě toho se ale nesmírně těšíme na městskou superspeciálku. V roce 2003 se ještě nejela, a tak to pro mne bude premiéra a moc se těším,“ vhlíží k závodu liberecký jezdec a k tomu na závěr ještě dodává. „Co se týká nastavení vozu, zde nebudeme zřejmě nic měnit. V Pačejově se mi s ním jelo skvěle, problém byl zpočátku spíše ve mně, když jsem nevěděl, co vše si mohu a nemohu s vozem dovolit. Postupně jsem si ale na stotřicítku zvykl a jsem přesvědčen, že ve Zlíně to bude dobré. Beztak bychom nestihli před závodem žádné testování. Mám dosti nabitý pracovní program, a kromě toho víkend před Barumkou, pojedeme s týmem REITER Engineering okruhovy šampionát GT4 Cental Series na Slovakiaringu.“

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist