www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní soutěže 2018

Také na Barumce zajeli Štolfa s Hawlem skvěle

30. srpna 2018 • 13:00

Součástí evropské Barum rally Zlín byl také 11. ročník Star Rally Zlín Historic. Do této soutěže odstartovalo osmatřicet historických speciálů na trať s osmi měřenými úseky o délce více jak devadesát kilometrů. Po páteční městské erzetě následovalo sedm sobotních náročných úseků. Jejich obtížnost navíc zvýšil nepříjemný déšť.

Jindřich Štolfa - Zdeněk Hawel (Rover Metro Gti) - Star Rally Historic 2018

„Na silnici byla spousta vytahaného bláta a bylo nutné se plně soustředit a zároveň předvídat, co bude v následující zatáčce,“ svěřil se zkušený Jindřich Štolfa. „Auto náš tým opět skvěle připravil a mohli jsme se na něj naprosto spolehnout. Myslím, že jsme svojí jízdou nezklamali ani diváky.“

Na městské erzetě, které nemá obecně většina posádek v oblibě, neboť díky obrubníkům lze převážně ztratit, začala dvojice Štolfa – Hawel rozvážně jedenáctým místem. V sobotu na klasických erzetách již stoupali pořadím stále výše. Po třech rychlostních zkouškách byli sedmí a před prvním servisem už pátí.

Skvěle zajeli rychlostní zkoušku číslo pět Kudlovice, kdy je porazil pouze celkový vítěz Vlastimil Neumann s Fordem Escort Cosworth. Druhé místo za ex-pilotem formule 1 Tomášem Engem na RZ Semetín je posunulo až na čtvrté nísto, které udrželi i po třetí pozici v závěrečné RZ Rajnochovice. „Bylo to náročné, ale opět moc pěkné svezení. Zatímco v seznamovacích jízdách nás provázelo vedro, při soutěži se výrazně ochladilo a pršelo. Nakonec nás od třetího místa dělilo pouhých sedmnáct sekund, a to nám na posledních dvou erzetách nesvítila rampa a my jeli “na bludičku„, přiblížil další výrazný úspěch podkrkonošské posádky Zdeněk Hawel.

Auto se na vytahaném blátě smýkalo a Jindra se za volantem hodně snažil – byla to totiž jeho parketa. Musím ještě zmínit vynikající atmosféru mezi posádkami historiků, z čehož máme velice příjemný pocit,„ pokračoval Zdeněk Hawel. Cíl nakonec spatřilo sedmadvacet posádek a dvojici Štolfa – Hawel patřilo celkové čtvrté místo za Neumannem, Engem a Krejčou. Svoji třídu F6 vyhráli a ve skupině 5 byli druzí. Celkově vedou v obou zmíněných kategoriích M ČR. A jak viděl výkon druhý spolujezdec a majitel auta Miroslav Krčmář?

Byl jsem se podívat konečně taky na erzetách, a viděl jsem, jak to vypadá v reálu a musím říct, že dobře. Jindra to vede hezky a i na pohled bylo auto čiperné. Barumka je těžká i za normálního počasí, ale letos to byl mazec. Takové počasí paradoxně Roveru vyhovuje lépe a Jindra toho umí využít. Byl to opravdu heroický výkon, zejména v poslední sekci."

Do konce Mistrovství České republiky historických vozů chybí ještě dvě soutěže – Rally Příbram a Rally Vsetín.

Pavel Vydra
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist