www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Rallysprint Série 2018

V XTG Adam Cupu půjde v Jeseníkách do tuhého…

13. září 2018 • 08:00

Po zlínské Barum rally pokračuje v rychlém sledu XTG Adam Cup pátým závodem. Ten zavede posádky na tratě Rally Jeseníky, do okolí Šternberka. Vzhledem k předchozím startům na této soutěži bude ze svých zkušeností čerpat lídr Martin Vopatřil. Nikdo z pohárových účastníků mu však jistě nedá nic zadarmo, ve hře je totiž umístění na stupních vítězů XTG Adam Cupu 2018.

Martin Vopatřil - Karel Voltner (Opel Adam Cup) - Barum Czech Rally Zlín 2018

Rally Jeseníky se vrací do kalendáře Rallysprint Série po dvouleté odmlce, v sezoně 2015 si zde odbyl premiéru i značkový pohár vozů Opel Adam Cupu (zvítězil Petr Vraj jun.). Nikdo z tehdejších jezdců ovšem aktuálně v XTG Adam Cupu nepůsobí, pro většinu pohárových účastníků bude šternberská soutěž novou výzvou, závoděním v absolutně neznámém prostředí.

„Jeseníky budou pro většinu pole neznámým závodem, takže bude zajímavé sledovat, jak si s tím poradí. Volební datum a termínový posun Rally Příbram o týden nám trochu zkomplikovat situaci, ale nakonec pohárový kalendář zůstává stejný, takže ve dvou týdnech odjedeme sobotní etapu Příbrami i německou 3-Städte-Rallye,“ naznačuje promotér XTG Adam Cupu Zdeněk Pekárek.

Ze sedmi dvojic na startu, čímž bude vyrovnán letošní rekord v počtu startujících z Kopné, bude tedy ve výhodě zlínský Martin Vopatřil, jenž pokračuje s Karlem Voltnerem. Tato posádka letos ještě nenašla přemožitele. Při Rally Jeseníky navíc Martin bude moci čerpat z předchozích sedmi startů v letech 2009 – 2015. Při posledním ročníku pak Martin Vopatřil opanoval s vozem specifikace R2 hodnocení třídy 6!

„Zkoušky Jeseníků se mi zamlouvají, rád se tam vracím. Podle map tam sice budou nějaké změny, ale pro všechny to bude stejné a nějak se s tím musíme poprat. Uvidíme, i jak se doma předvede Martin Baďura. Ale pro pořadí v poháru nemusíme za každou cenu vítězit, i když bychom samozřejmě vítězné sérii rádi nepřerušili. Vše se tak zřejmě bude odvíjet od průběhu závodu, možná i od počasí. I když mokro nám určitě nevadí, na Barumce jsme se s těmito podmínkami dokonale sžili (smích). Auto dostalo na Barumce pořádně zabrat, a jelikož jsme chystali na Jeseníky ještě další dvě auta, přípravy byly docela hektické,“ prozradil šestatřicetiletý Martin Vopatřil.

Lze očekávat, že jeho nejbližší konkurenti se budou rekrutovat hlavně z dvojice David Štefan a Martin Baďura. David si v minulosti Rally Jeseníky vyzkoušel v roce 2009, což je přece jen řadu let, v případě Martina můžeme ve vztahu k Jeseníkám mluvit o jeho domácím závodě. Jeho bydlištěm je totiž blízká Olomouc.

„Původně jsem Jeseníky neplánoval, ale nakonec s Ondrou Vichtorou jedeme. Program řešíme závod, od závodu. Doufám, že ho Ondru ukecám i na Příbram a určitě bych nechtěl chybět na 3-Städte-Rallye v Německu. Ale vše se bude odvíjet podle výsledku při Rally Jeseníky. Na Barumce dostalo auto celkem zabrat, takže kromě standardní přípravy proběhla i drobná repase. Jeseníky jsem sice už jel s Peugeotem 206 RC, ale tratě si už vůbec nepamatuju. Co však vím, že jsem tam startoval přímo za tátou, jenž na jedné rychlostce havaroval. Pro nás to bude opět výzva a moc se těšíme,“ říká pražský jezdec.

„Právě Rally Jeseníky byly v minulosti impulsem, proč jsem začal závodit. Bohužel od chvíle, kdy jsem na nich mohl startovat, byly pokaždé zrušeny. Snad to letos už vyjde… (smích). Na tratích chceme pokračovat ve stejném tempu jako na Barumce, tentokrát však až do poslední zkoušky, abychom v ní, vlastní chybou, nepřišli o pěkný výsledek. Rádi bychom konečně prolomili šňůru třetích míst a posunuli se o stupínek nahoru,“ věří Martin Baďura.

Pro další čtveřici účastníků bude Rally Jeseníky zcela novým závodem. Tomáš Neužil se ihned po Barumce oženil a v blízké budoucnosti, po vyřízení všech dokladů, se bude na tratích objevovat pod aktuálním jménem Tomáš Arnošt. Pro osmnáctiletého Dominika Stříteského bude Rally Jeseníky premiéra v XTG Adam Cupu. Po jeho boku se objeví Jan Mikulík, jenž už v „adamech“ působil vedle Petra Vraje jun.

„Přípravy na Jeseníky pohltila práce a svatba. Po ní jsme hned odletěli na dovolenou a vrátili jsme se až teď v úterý. Tím pádem mi zbyly na kontrolu a přípravu auta necelé dva dny. Navíc na Barumce schytalo auto doopravdy hodně ran, a tak doufám, že nebudu muset řešit nějaké komplikace.

Na Jeseníky se těším, jako na každý závod. Je to pro mě výzva zlepšovat se a být zase o něco rychlejší. Kromě Martina tam pojedeme všichni poprvé. Klukům nebude hrát do karet znalost tratí, a proto bych rád zajel nějaký pěkný výsledek. Ale uvidíme, jak se nám bude dařit. Jsem sice srdcem závodník, ale stále jsem si vědom toho, že proti klukům mám méně zkušeností,“ komentuje start novomanžel Tomáš Neužil (Arnošt).

„Na Barumce dostalo auto zabrat, ale naštěstí jsme závod odjeli bez většího poškození, až na sloupek a dveře (smích)… Na Jeseníky se moc těšíme, slyšeli jsme, že je to nádherný závod. Doufáme, že tentokrát vyjde počasí, a tak po zkušenostech z Barumky zase o něco zrychlíme a přiblížíme se klukům před námi. Ale hlavním cílem je dojet, v tom případě budeme spokojeni,“ naznačuje Adam Lahola.

„Rally Jeseníky bude pro nás zase něco nového a určitě těžkého. A hlavně další ostré kilometry. Vše jsme si zkomplikovali havárií na Barumce, takže naše příprava byla hodně hektická. Dlouho bylo otázkou, zda to vůbec stihneme. Ale všechno dobře dopadlo a auto je nachystané. V tomto směru bych chtěl poděkovat Martinovi Vopatřilovi za pomoc s karosářskými věcmi i všem dalším, co se podíleli na opravě našeho ´adámka´. Na start se moc těšíme a doufáme, že dojedeme až na cílovou rampu. To je naše priorita,“ věří Michal Kolář.

„Jeseníky budou naší premiérou v cupu, zároveň to bude první start s Honzou Mikulíkem. V Pačejově jsem totiž jel s Michalem Večerkou. Start v Pačejově vyšel až nad očekávání, teď nás bude zajímat, na co to bude stačit v konkurenci pohárových účastníků. To nás bude nejvíce zajímat. Náš Opel Adam Cup bude tentokrát z dílen příbramské stáje Brynda Racing,“ osvětluje Dominik Stříteský, jenž při soutěžáckém debutu v Pačejově obsadil ve třídě 6 slibnou sedmou příčku.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist