www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Rallysprint Série 2018

Zkomplikovaná obhajoba

26. září 2018 • 12:00

V pětidílném kalendáři Rallysprint série a Poháru 2+ není mnoho prostoru k taktizování. Seriál se ještě ani nestačil rozjet, aby hned svým třetím závodem v Pačejově vstoupil do druhé poloviny, ve které následují už jen dvě podzimní soutěže v Jeseníkách a ve Vsetíně. Do konečného účtování se počítají čtyři nejlepší výsledky z pěti startů, a tak jedinou správnou taktikou je držet celou sezonu plyn na podlaze. Martin Vlček s Jindřiškou Žákovou zatím vždy dojeli do cíle a ozdobili své konto jedním třetím a dvěma čtvrtými místy. Kov nejcennější jim však zatím ve sbírce chyběl. Před znovuvzkříšenou Rally Jeseníky, která se do seriálu sprintů vrátila po dvouleté pauze, tak měli nůž na krku – pokud to myslí vážně s obhajobou zlata v Poháru 2+, bylo zapotřebí, aby ze Šternberka přivezli zlatý věnec.

Martin Vlček - Jindřiška Žáková (Ford Fiesta R5) - Rally Jeseníky 2018

Reprezentantům Kowax Racing teamu měla zjednodušit situaci papírově nejslabší konkurence letošního seriálu sprintů. Na druhou stranu se však na startu objevil trojnásobný šternberský vítěz Roman Odložilík, který v tamních podmínkách dokáže být pokaždé velice rychlý. Už první test ukázal, že boj o vítězství se bude odehrávat právě mezi Odložilíkem a „Vlčákem“, jejichž fiesty ujely zbytku startovního pole doslova o parník. Z rychlejšího úvodu (vítězství na 1. RZ o 4,2 sekundy) dlouho těžil Odložilík, opakované průjezdy naopak sedly „Vlčákovi“, jemuž se nejtěsnějším možným rozdílem podařilo po čtvrtém testu převzít vedení. Pak už se hrálo doslova o každou desetinku a v těsném souboji rozhodoval každý detail. Smůla byla bohužel na straně Martina s Jindřiškou, kteří do opakovaných průjezdů nastoupili na prořezaných pneumatikách, což příliš nezohledňovalo rostoucíteploty a osychající vozovku. Z přemíry snahy navíc vyplynula drobná jezdecká chybička, která definitivně potvrdila, že Martin Vlček s Jindřiškou Žákovou zůstanou stříbrní. „Hned ve druhé zatáčce jsme se přetočili a zůstali téměř stát,“ zdůvodnil ztrátu šesti sekund na posledním testu příborský pilot. Jinak si ale návrat na členité tratě v podhůří Jeseníků pochvaloval, zvlášť když o tři místa vylepšil své zdejší dosavadní maximum. „Byly to Jeseníky, jak je známe z doby minulé - spadané listí, mokré krajnice a všudypřítomná možnost vyrobit fatální chybu. Velice jsme se těšili na mokro a bláto, ale bohužel. Vyšlo sluníčko, cesty oschly a z měkkých a prořezaných pneumatik nezbylo v cíli téměř nic. Ale i tak je třeba hlavně pochválit pořadatele za organizaci pěkného podniku a tým za dobře odvedenou práci pod servisním stanem,“ doplnil Martin.

Pochvalu místním pořadatelům připojila i Jindřiška: „Mám radost, že se Rally Jeseníky opět vrátila do kalendáře, protože místní tratě jsou krásné a náročné. Přetahování se o první místo v desetinách vteřin až do samotného závěru – to bylo to pravé závodění. Přesto, že to nevyšlo, mám z našeho výkonu dobrý pocit, protože jezdecky jsme pro vítězství udělali vše, co bylo za dané situace v našich silách.“

Přestože druhé místo z Rally Jeseníky patří zcela oprávněně k letošním největším úspěchům KowaxRacing teamu, z pohledu vývoje tabulky Poháru 2+ členům týmu velkou radost neudělalo. Ztráta na vedoucího Romana Odložilíka se prohloubila na jedenáct bodů, nemluvě o skutečnosti, že zatímco „Vlčák“ dojel všechny závody a bude jeden výsledek škrtat, Odložilík má vzhledem k neúčasti na Kopné jeden závod k dobru. „Ve Vsetíně nás nemůže zajímat nic jiného než vítězství a ještě musíme čekat, kolik bodů posbírá Roman. Ale pokud by to snad s naším vítězným scénářem nevypadalo reálně, můžu divákům slíbit, že pojedeme pro ně,“ uzavřel pohled do bodové matematiky „Vlčák“.

Jiří Dokulil
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist