www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 24. dubna 2024, Svátek má Jiří, zítra Marek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství Evropy 2018

SOUHRN: Nikolay Gryazin zopakoval loňské prvenství na Rally Liepaja

16. října 2018 • 19:00

Závěrečným dílem letošního seriálu mistrovství Evropy bude tradičně Rally Liepaja. O absolutním vítězi je již rozhodnuto, stejně tak o vítězi ERC Junior U27. Největší pozornost se tak bude soustředit na boj o titul v ERC Junior U28, kde si to rozdají Nikolay Gryazin, Chris Ingram a Fabian Kreim. Průběh celé soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Základní informace k Rally Liepaja

Nikolay Gryazin - Yaroslav Fedorov (Škoda Fabia R5) - Rally Liepaja 2018

Ruský mladík s lotyšskou licencí potvrdil letošní formu ze druhé poloviny sezóny a zvítězil na domácí Rally Liepaja, čímž nejen, že obhájil loňské prvenství, ale navíc si tím zajistil i titul v rámci ERC Junior U28.

O letošním evropském šampionovi bylo rozhodnuto už dříve, i díky nákladné nehodě v Polsku se tak nový mistr starého kontinentu Alexey Lukyanuk představil pouze v roli kytaristy na startovní rampě a jako rádce Sergeie Remennika.

Rozhodnuto však nebylo v kategorii ERC Junior U28, kde mohli vyhrát ještě tři jezdci. Největší šance se dávaly Gryazinovi, který na rychlých šotolinových tratích vyrost a byl tu jako doma. Druhým kandidátem byl Chris Ingram, kterého v úvodu sezóny zbrzdily zdravotní problémy, mohutný finiš jej však vyšvihnul nahoru. Nejméně se v Lotyšsku věřilo Fabianu Kreimovi, který se zdejšími tratěmi nemá příliš zkušeností a jeho hlavním povrchem je asfalt.

Mezi těmito třemi piloty bylo potřeba hledat největší favority soutěže a tak se i dělo. Od úvodu kraloval Nikolay Gryazin, jeho soupeři se však překvapivě drželi na dostřel. Druhý Chris Ingram ztrácel jen po pár vteřinách, hlavně v první etapě. Dokázal za svými zády držet i seveřany Ahlina s Brynildsenem, kteří si, hlavně v úvodu, stěžovali na nevyježděnost, protože během posledních měsíců nejeli žádné závody.

Ve druhé etapě už se rozdíl na čele zvětšil a Gryazin si připsal zasloužené prvenství jak v soutěži, tak i v celém juniorském šampionátu. Během letošní sezóny zaznamenal další výrazný progres a tak bude logickým krokem přestup do WRC2. Druhé místo vybojoval celkem bezpečně Chris Ingram, zato o bronz byl boj až do samotného závěru. Po divácky efektním kolostřešním kotrmelci z něj již dříve vypadl Eyvind Brynildsen, před poslední zkouškou však byla mezi Kreimem a Ahlinem pouhá desetina! Oba jeli závěrečnou zkoušku doslova na krev, Kreim si zažil jeden velký moment při průjezdu škarpou, která nakonec rozhodla ve prospěch Ahlina.

Za čtvrtým Kreimem dojel Lukasz Habaj, kterému přestup do Škody Fabie R5 celkem prospěl. Hned za ním pak skončil Filip Mareš, který v Lotyšsku pokračoval v učení se na šotolině a od Polska zaznamenal další výkonnostní progres. Až za ním skončili Rhys Yates či Orhan Avcioglu.

Kategorii dvoukolek opanoval, stejně jako v loňském roce, Tom Kristensson. Ten porazil i čerstvě korunovaného vítěze ERC Junior U27 Martinse Seskse, který tak se švédským pilotem prohrál na domácí půdě potřetí v řadě. Třetí dojel finský šampion dvoukolek z minulé sezóny Miikka Hokkanen. Kategorii ERC2 vyhrál Sergei Remennik, jehož všechny soupeře vyřadili techničtí komisaři už na úvodní technické přejímce. Kategorii žen vyhrála Catie Munnings, ani to jí však nestačilo k zisku titulu ERC Ladies, kde se raduje Emma Falcon ze Španělska.

Konečné výsledky Rally Liepaja

- - - - - - - - - - - - - KVALIFIKACE - - - - - - - - - - - -

Výsledky kvalifikace Rally Liepaja

- - - - - - - - - - - - - INTRO - - - - - - - - - - - -

Závěrečným dílem letošního seriálu mistrovství Evropy bude tradičně Rally Liepaja. O absolutním vítězi je již rozhodnuto, stejně tak o vítězi ERC Junior U27. Největší pozornost se tak bude soustředit na boj o titul v ERC Junior U28, kde si to rozdají Nikolay Gryazin, Chris Ingram a Fabian Kreim. Průběh celé soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Nikolay Gryazin - Yaroslav Fedorov (Škoda Fabia R5) - Rally Liepaja 2017
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist