www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR v rally 2018

Klatovy opět přivítají závodní auta na konci dubna

23. prosince 2018 • 11:30

Letošní ročník klatovských soutěží byl rekordně obsazen a přinesl i velmi atraktivní sportovní bitvy. Ty jsou už ale minulostí, a je proto také nejvyšší čas oznámit, že i v roce 2019 se Historic Vltava Rallye a Rallye Šumava Klatovy pojedou na samém konci dubna a budou zařazeny do obvyklých seriálů. Bližší informace k soutěžím se brzy začnou objevovat na klubových stránkách www.pamk.cz.

Henri Toivonen - Cedric Wrede (Ford Sierra Cosworth) - Historic Vltava Rallye 2018

I přes velká letní sucha lze s nadsázkou konstatovat, že od letošních klatovských soutěží uplynulo už hodně vody. Možná i proto stojí za připomenutí, že startovní pole Historic Vltava Rallye obohatil poprvé i tým Past racing z Pyrenejského poloostrova, jehož reprezentanti soutěž opanovali. Po rychlém začátku španělského dua Alonso – Carrera převzala v průběhu soutěže vedení finská dvojice Harri Toivonen – Cedric Wrede, která své tažení dovedla až do vítězného konce. Pro bratra slavné hvězdy osmdesátých let se ´Vltava´ navíc stala první vítěznou soutěží po třicetileté pauze (tehdy ovládl tradiční finskou Hankiralli), i proto se z prvenství velice radoval. Národní šampionát historických vozů ovládlo duo Neumann – Slezák a potvrdilo tak nadvládu vozů značky Ford v tomto ročníku ´Vltavy´. Zajímavostí je, že při porovnání výsledků obou šampionátů Neumann se svým ex-továrním Escortem RS Cosworth o generaci starším ´evropským´ Sierrám RS Cosworth v tempu nestačil. Také nadcházející, již 28. ročník Historic Vltava Rallye 2019 je zařazen do Mistrovství Evropy i Mistrovství České republiky v rally historických automobilů. My tak můžeme být právem zvědavi, jak porovnání našinců se zahraniční konkurencí skončí tentokrát.

Přestože Rallye Šumava Klatovy v posledních letech chybí punc zařazení do takovýchto finančně náročných mezinárodních seriálů (a to především rozhodnutím organizátora), na síle startovního pole jí to ani letos nikterak neubralo. Už počtvrté za sebou soutěž ovládla dvojice továrního týmu Škoda Motorsport Jan Kopecký – Pavel Dresler, která v letošním roce k titulu domácích šampionů přidala také korunu mistrů světa v kategorii WRC2. Hned za mistry světa 2018 dojeli do cíle dubnové ´Šumavy´mistři Evropy 2018 v podobě ruského dua Alexej Lukjaňuk – Alexej Arnautov, třetí příčku obsadila v Klatovech mladá finská dvojice Juuso Nordgren - Tapio Suominen v továrních barvách škodovky. V tuto chvíli je samozřejmě ještě velmi předčasné spekulovat nad přesným obsazením či dokonce výsledky 54. Rallye Šumava Klatovy, její pevná pozice v kalendáři prestižního českého šampionátu ale jistě znovu přivede na start velmi kvalitní konkurenci. Společně s ´Vltavou´ se tato soutěž pojede o víkendu 26. – 27. 4. 2019.

Předsedy PAMK Klatovy, Jiřího Valenty, jsme se zeptali na stav příprav obou soutěží: „Na tuto otázku samozřejmě odpovím tradiční odpovědí, že přípravy jsou v plném proudu. A rozhodně nebudu lhát. Do startu nám zbývají čtyři měsíce, což vůbec není ´spousta času´. Máme velmi přesnou představu o trati, nicméně zatím ještě probíhají jednání o jejím schválení. Určitě na závodníky čekají novinky a snad i nová rychlostní zkouška, zatím ale nemůžeme být konkrétní. Jisté však je, že naše soutěž se pojede opět v osvědčeném formátu pátek – sobota, přičemž v pátek na závodníky bude opět připraven nezaměnitelný Klatovský okruh. Dodržena bude znovu i přednost historických vozů před soudobými – zařazení do evropského šampionátu si velice vážíme a věříme, že i divákům umění zahraničních pilotů imponuje stejně jako nám. Co fanouškům zaručit nemůžeme, je ono příznivé počasí, které jsme měli letos. Věříme ale, že i kdyby bylo o něco chladněji, že k nám přesto cestu znovu najdou. Už v předstihu bychom je proto do Klatov rádi pozvali! Jejich příznivé ohlasy jsou pro nás totiž velmi zavazující, rozhodně nechceme diváky ani v novém ročníku zklamat. V tuto chvíli jim však především přejeme klidné a příjemné prožití vánočních svátků a celého zbytku roku,“ usmívá se Valenta.

Karel Špaček
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist